În ultimele zile ale lui Prier, "Scorpionii Galbeni"  au parcurs şi cea din urmă etapă – apărarea, din faza "Force on Force" a exerciţiului "Saber Junction 15" din Hohenfels, Germania.

Aşa cum aminteam în articolele precedente, activităţile de instruire alături de militari din alte 16 armate din state membre NATO sau partenere s-au desfăşurat în mod gradual, de la simplu la complex, iar finalul exerciţiului poate fi carecterizat ca fiind o desfăşurare masivă de forţe. Deşi s-au executat trageri cu muniţie de manevră, amploarea exerciţiilor, executate după un scenariu fictiv, a făcut ca pentru câteva zile poligonul din Hohenfels să vuiască de focuri executate cu diferite categorii de armament şi de zgomotul motoarelor maşinilor de luptă terestre şi al elicopterelor.

Pentru militarii bănăţeni totul s-a desfăşurat conform planificării, sincronizarea subunităţilor  având un rol foarte important. Faptul că s-a reuşit armonizarea acţiunilor militarilor bulgari şi ale partenerilor americani cu cele ale forţelor române ne-a  făcut să tragem concluzia că o bună planificare duce şi la o bună execuţie.

"Activitatea ne-a oferit – pentru a câta oară? – prilejul de a demonstara că România, prin militarii săi, este o parte integrantă a NATO şi, totodată, un generator semnificativ de securitate – ne-a spus cu mândrie maiorul Adi Murtaza, ofiţer de stat major în cadrul exerciţiului. Spectrul complex al acţiunilor desfăşurate ne-a obligat să depunem un efort considerabil atât în vederea planificării, dar mai ales în executarea acestora. În ultima etapă a exerciţiului, în care obiectivul prioritar a fost stabilirea şi desfăşurarea operaţiei defensive, militarii Batalionului 32 Infanterie au acţionat în nota principiului «Toţi pentru unu şi unul pentru toţi» şi au reuşit să explice prin fapte partenerilor de ce pe Mausoleul de la Mărăşeşti scrie: «Pe aici nu se trece !»".

La fel de importantă a fost şi contribuţia celor zece ofiţeri din cadrul Diviziei 2 Infanterie, care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul HICON-ului, structura de conducere a exerciţiului. "Aceste activităţi s-au desfăşurat în cadrul modulelor informaţii, operaţii, planificare acţiuni, logistică şi comunicaţii – a ţinut să precizeze colonelul Vasile Cerbu. «Saber Junction 15» a avut la bază un scenariu ce a presupus ameninţări convenţionale, dar şi ameninţări specifice unui conflict hibrid."

Pe timpul desfăşurării activităţilor, în cadrul HICON-ului  s-au aplicat în special proceduri de stat major specifice SUA şi NATO. Nivelul de competenţă al ofiţerilor români s-a dovedit a fi deosebit de ridicat, lucru afirmat şi de partenerii americani participanţi la exerciţiu. "Apreciez că exerciţiul s-a dovedit un succes pentru militarii români, a demonstrat profesionalismul acestora. M-au făcut să mă simt mândru că sunt român, iar acest tip de activităţi specifice comandamentelor trebuie să continue. Este necesară o schimbare de paradigmă în acţiunile de instruire a comandamentelor marilor unităţi şi unităţilor româneşti, în cooperare cu cele ale armatelor membre NATO şi partenere, în contextul deciziilor luate la ultimul summit din Tara Galilor" - a concluzionat colonelul Vasile Cerbu.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 34
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 116
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 94
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 87

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 118
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 153
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Nu de puţine ori, după o zi de instrucţie, la sosirea din poligon întrebarea de pe buzele militarilor istoviţi şi lihniţi de foame este una firească...
În cea de-a doua săptămână a exerciţiului multinaţional "Saber Junction 15", militarii Batalionului 32 Infanterie "Mircea" au continuat activităţile...
Deplasarea forţelor principale ale batalionului către contactul cu adversarul
Publicat pe 27.04.2015
În a treia săptămână a exerciţiului, cei 150 de militari români din Batalionul 32 Infanterie "Mircea", sub comanda locotenent-colonelului Liviu...

Comentarii