PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Exerciţiul de Repetare a Misiunii, în linie dreaptă
surugiu.cristian@forter.ro
Publicat pe 20.01.2017
În cei aproape 10 ani de existenţă ai Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", peste două treimi din militarii care au participat la misiuni în diversele teatre de operaţii au trecut, la un moment dat, prin exigenţele pregătirii finale din Cincu.
În această perioadă de iarnă autentică, cu zăpadă din belşug dar şi cu temperaturi care coboară mercurul din termometre la valori de minus 15-20 de grade Celsius, îi găsim în Centrul de Instruire al Forţelor Terestre (CIL-FT) pe militarii Batalionului 151 Infanterie – Protecţia Forţei "Lupii Negri", care execută ultima etapă de pregătire înaintea dislocării în teatrul de operaţii Afganistan.
"După nominalizarea participării Batalionului 151 Infanterie <Războieni> la misiunea <Resolute Support>, <Lupii Negri> au parcurs întregul proces de operaţionalizare, proces care a avut doi piloni: pilonul doctrinar, constând în toate SOP-urile şi regulamentele militare avute la dispoziţie, şi pilonul numărul doi, care a constat în experienţa pe care <Lupii Negri> au acumulat-o în teatrul de operaţii din Afganistan" – ne-a explicat şeful Operaţiilor batalionului, locotenent-colonelul Cătălin Grădinariu.
Pregătirea pentru plecarea în misiune se face la fel ca în Afganistan FOTO: Cristian SURUGIU |
Programul de pregătire, demarat în urmă cu cinci luni, s-a desfăşurat într-un cadru integrat, pornind de la simplu la complex, atât în poligoanele din garnizoana de dislocare, Iaşi, cât şi în alte poligoane ale forţelor terestre.
Pregătirea "Lupilor Negri" în Cincu se desfăşoară pe două module. În primul modul, ţinta principală de instruit o reprezintă comandamentul, care se instruieşte în cadrul CAX-ului (exerciţiu de instruire asistat de calculator), unde, după cum ne prezintă locotenent-colonelul Cătălin Grădinariu "statul major procesează toate informaţiile şi le rafinează în cadrul procesului de targeting, având în vedere că în teatrul de operaţii Afganistan acesta va fi integrat în cadrul unui Combined Task Force şi vom acţiona direct şi nemijlocit cu partenerul american".
Tot în cadrul acestei prime etape, subunităţile, sub îndrumarea observatorilor-controlori, desfăşoară instrucţia în teren pe incidente cu care militarii ieşeni se pot confrunta în Afganistan: incidente de tip ambuscade, incidente de tip reacţie la foc cu armament uşor, reacţia la descoperirea unui dispozitiv exploziv improvizat etc.
Pentru faza a doua, în care ţinta principală de instruit vor fi comandanţii de subunităţi şi subunităţile acestora, militarii se vor deplasa în cadru tactic şi cu sprijinul colegilor de la CIL-FT se va replica în teren tot ceea ce "Lupii Negri" vor găsi în teatrul de operaţii, "astfel încât tot ceea ce înseamnă jucător de rol – pornind de la civilii din câmpul de luptă, forţe de securitate afgane – să poată lua contact nemijlocit cu subunităţile noastre atât pe parte kinetică, de angajare a ţintelor, cât şi pe parte non-kinetică, cum ar fi stabilirea relaţiilor de cooperare şi colaborare cu localnicii afgani şi cu forţele de securitate afgane" - sunt detaliile prezentate de şeful Operaţiilor Batalionului 151 – Protecţia Forţei "Lupii Negri", locotenent-colonelul Cătălin Grădinariu.
Toate aceste aspecte vor fi instrumentate la nivelul statului major prin utilizarea tehnologiilor de simulare reală, constructivă şi virtuală, asigurate de CIL-FT şi, după cum spune şeful Operaţiilor, "la sfârşitul acestui program de pregătire să avem o imagine operaţională completă; cel mai important lucru pentru mine, ca şef al Operaţiilor, este să validăm procedurile de operare specifice teatrului de operaţii. Numai aici, în Cincu, unde avem la dispoziţie tot, putem spune că procedurile pe care le-am exersat timp de cinci luni de zile sunt valide, militarii le-au înţeles şi putem avea acea reacţie imediată în aplicarea lor în teatrul de operaţii Afganistan".
Principala misiune pe care militarii ieşeni o vor avea în Afganistan este aceea de asigurare a securităţii bazei aeriene Kandahar, adică securitatea câtorva mii de oameni, iar punctele de intrare în bază sunt uneori ţinta diversiunilor şi atacurilor. La un astfel de punct (Entry Check Point – ECP) l-am găsit instruindu-se împreună cu plutonul pe care îl comandă pe locotenentul George Sava: "Aici exersăm ceea ce vom executa în misiunea din Afganistan, şi anume controlul persoanelor şi tuturor autovehiculelor care tranzitează zona noastră de responsabilitate, în scopul interzicerii infiltrării anumitor materiale sau elemente insurgente în bază. Pregătirea pe care o desfăşurăm se execută cu maximă seriozitate de către toţi militarii plutonului. Avem trasat în teren până la detaliu toate elementele pe care le vom avea, atât de infrastructură, cât şi de materiale din misiune, şi prin această pregătire definitivăm toată etapa de instruire pentru că, la finalul ei, vom fi evaluaţi asupra nivelului de pregătire".
Un ceai fierbinte, la sfârşitul unei zile de instrucţie FOTO: Cristian SURUGIU |
"Lupii Negri" se pregătesc cu profesionalism iar vigilenţa este la ordinea zilei pentru a trece cu bine peste "capcanele" întinse de camarazii lor din Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni" şi Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Soverth", întorşi din Afganistan în vara anului precedent, şi care au misiunea de a le împărtăşi militarilor ieşeni din experienţa lor şi de a-i ajuta în desăvârşirea instruirii pentru ca în Afganistan să-şi poată îndeplini cu succes misiunea.
În cele zece misiuni din palmaresul Batalionului 151 Infanterie "Războieni", militarii ieşeni au acumulat o bogată experienţă, transpusă acum în practică în Cincu, pentru a fi în măsură ca în teatrul de operaţii Afganistan să se achite cu succes de sarcinile, extrem de încărcate de responsabilitate, pe care le vor primi.
Caporalul Daniel Ichim are o vechime de douăzeci şi doi de ani în armată şi este în pragul celei de-a şaptea misiuni într-un teatru de operaţii. Pentru el, militarul român este echivalent cu adaptabilitatea şi a venit în Cincu "pentru a căpăta din experienţa celor întorşi recent din teatru şi sunt mândru că pot împărtăşi colegilor care sunt la prima misiune din cunoştinţele mele, astfel încât atunci când vom ajunge în Afganistan să putem să ne facem treaba cât mai bine".
"Aş minţi dacă aş spune că nu am emoţii, dar nu sunt emoţii foarte mari, deoarece consider că am avut o pregătire foarte bine pusă la punct şi fructuoasă. Am învăţat foarte multe de la colegii de grupă care au experienţa Afganistanului şi aştept cu nerăbdare misiunea pentru a simţi ce înseamnă teatrul de operaţii. Îmi doresc foarte mult să-mi îmbunătăţesc experienţa de militar şi, pe cât posibil, să evoluez atât ca om, cât şi ca militar" - ne-a împărtăşit fruntaşul Mihai Mancaş, aflat pentru prima oară în postura de a pleca într-un teatru de operaţii.
Comandantul companiei Protecţia Forţei "Black Fury", maiorul Ioan Levărdei, este la a şasea misiune şi ne spune că "experienţa contează, dar nu este de ajuns; noi trebuie să ne pregătim continuu şi să actualizăm în permanenţă tehnicile, tacticile şi procedurile, pentru că şi mediul operaţional este în continuă schimbare. Pentru noi, acesta este examenul final şi nu neapărat prin faptul că vom fi evaluaţi, ci prin faptul că vom putea dispune de experienţa colegilor care au venit din teatrul de operaţii şi pot să ne îndrume, să ne dea un sfat cât mai bun, pentru a ne actualiza aceste tehnici, tactici şi proceduri".
Pentru locotenent-colonelul George Cornea, şeful instrucţiei la CIL-FT, fiecare exerciţiu este o provocare atât pentru cadrele care fac parte din CIL-FT, cât şi pentru cei care se instruiesc pentru că "noi le punem la dispoziţie capabilităţi de instruire moderne, similare cu ale ţărilor membre NATO. Cei nouă ani de experienţă pe care acest Centru îi are în instruirea forţelor ce sunt dislocate în teatrul de operaţii sunt o reală mândrie pentru noi şi ne bucură faptul că majoritatea celor care se întorc din teatrul de operaţii vorbesc frumos despre această capabilitate de instruire pe care o are Armata României".
Comentarii