Acţiuni ale militarilor români în teatrul de operaţii Afganistan

Acțiuni ale militarilor români în teatrul de operații Afganistan
Locotenent Mirela GHEORGHE
Publicat pe 30.01.2017

Teatrul de operaţii Afganistan – un loc presărat de pericole, într-o ţară aflată în mijlocul unui conflict parcă uitat de timpuri.

Participând la misiunile NATO derulate până în prezent în Afganistan, militarii Armatei României încearcă în permanenţă să aducă populaţiei civile speranţă pentru un viitor mai bun.

În cadrul misiunii Resolute Support, militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei dislocaţi în Baza Militară Kandahar acţionează în sprijinul Forţelor Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane. Sunt peste 400 şi execută diferite tipuri de misiuni.

Indiferent că sunt agrenaţi în misiuni ce implică patrularea în arie pentru interzicerea plantării de dispozitive explozive improvizate, securizarea principalului punct de acces în bază, asigurarea transportului şi protecţia echipelor de consiliere şi instruire a Forţelor de Securitate şi Apărare Afgane, majoritatea dintre aceştia interacţionează zi de zi cu membrii comunităţii afgane.

În contextul barierelor impuse de cultură şi a diferenţelor de religie, succesul acţiunilor „Rechinilor Albi” depinde foarte mult de felul în care colaborează cu populaţia afgană. Aşadar, menţinerea încrederii liderilor locali şi atragerea simpatiei acestora uşurează efortul depus de militari pentru a-şi îndeplini obiectivele în cadrul misiunilor pe care le desfăşoară.

O altă zi, o nouă provocare. Colaborăm cu specialiştii CIMIC şi PSYOPS ai batalionului, precum şi cu Forţele de Securitate şi Apărare Afgane şi planificăm o acţiune de angajare a populaţiei locale, în scopul creşterii încrederii acestora în Forţele de Coaliţie.

„Scopul misiunii PSYOPS planificate este de a convinge populaţia locală să  informeze autorităţile despre orice indiciu care ar putea duce la descoperirea dispozitivelor explozive ce pun în pericol viaţa comunităţii locale. De asemenea, în cadrul misiunii urmărim să culegem informaţii cu relevanţă în domeniul operaţiilor psihologice despre situaţia din zonă, în vederea sprijinirii viitoarelor activităţi militare” - ne povesteşte specialistul PSYOPS al batalionului, plutonier- adjutant Gabriel Constantinescu, la plecarea în misiune.

Ne alăturăm şi noi militarilor Companiei 1 „Eagle” şi plecăm la drum. Destinaţia vizată – şcoala din localitatea Mandi Sar, loc în care ne aşteaptă peste trei sute de copii şi profesori. Nu este prima misiune de acest fel, aşa că ştim cu toţii la ce trebuie să avem grijă. 

Aflându-se în mijlocul populaţiei afgane, modul de acţiune al unui militar este unul alert. Acesta trebuie să comunice permanent cu oamenii din jur (comandanţi, colegi, parteneri, localnici) şi este pus sub presiunea controlului informaţiilor pe care le vehiculează. Aici trebuie să ştii, nu este loc de  îndoială, pentru că orice presupunere poate ascunde doze de risc. De aceea, afirmaţiile făcute de un specialist PSYOPS pot avea un rol important în atingerea obiectivelor misiunii. Pentru militarii români, o documentare permanentă bazată pe toate canalele de informare avute la dispoziţie, asociată unei înţelegeri cât mai completă şi corectă a informaţiilor primite, poate duce la succesul acţiunilor militare.

Ajungem în sat, unde suntem aşteptaţi cu zâmbete şi voi bună. Malik-ul  ne întâmpină şi ne pofteşte înăuntru. Şcoala ar fi trebuit să fie plină de copii, însă din cauza precipitaţiilor abundente din ultima săptămână, în cele trei încăperi, denumite săli de clasă, nu am găsit pe nimeni.

Chiar şi aşa, copiii ne aşteptau să venim. I-am găsit în apropiere, râzând, chicotind şi făcându-ne semne că ar vrea să primească caiete şi pixuri, încălţăminte, dar şi dulciuri. Câteva cuvinte în paştună şi dari ştim şi noi, însă pentru a cere aceste lucruri, copiii nu au fost nevoiţi să rostească cuvinte; ne-au arătat, iar noi am înţeles. 

 

În scurt timp, membrii Poliţiei Naţionale Afgane împreună cu liderii locali împart celor mici rechizitele şcolare mult aşteptate. Oriunde te-ai uita poţi vedea mulţimea de zâmbete care ne înconjoară. Unul dintre ei, Herain, ţine neapărat să bată palma cu fiecare militar care îi trece calea. Cu o strângere de mână poţi citi fericirea de pe chipul lui. După ce salută militarii, îşi ia cartea şi culorile şi se aşează cuminte pe pâmântul încă umed. Copiii sunt prietenoşi, receptivi şi ne cuceresc îndată. Privim atenţi cum fiecare are ceva de studiat, de răsfoit şi de arătat celuilalt. Lumina din ochii lor ne umple încă o dată sufletele de bucurie. Ne-am îndeplinit obiectivele. Ne luăm la revedere de la locuitori şi plecăm la drum. Peste sat se aşează liniştea.

Nimic nu este surprinzător într-un astfel de loc. De la tristeţea produsă de pierderi umane, la bucuria primirii, chiar şi a unui simplu creion de către un copil, toate vin natural şi sunt tratate aici ca lucruri obişnuite.

La întoarcere, specialistul CIMIC al batalionului, căpitan Marin Augustin, ne explică: „Am acordat sprijin pe timpul diseminării produselor PSYOPS, menite să întărească relaţia dintre Forţele de Coaliţie şi comunitatea locală. Această acţiune s-a adresat în principiu unui grup-ţintă; în cazul nostru, copiii şi populaţia adultă din localitatea Mandi Sar, însă a fost bine văzută şi de ceilalţi locuitori, dar şi de Poliţia Naţională Afgană.

Pentru localnici, obiceiurile, tradiţiile şi religia sunt „pietre de temelie” care au stat dintotdeauna la baza societăţii din care fac parte. În zonele rurale din Afganistan, liderii locali nu au absolvit instituţii de învăţământ, însă bazându-se pe credinţa populaţiei reuşesc să îşi conducă oamenii şi să îşi rezolve problemele juridice. Adunările vârstnicilor satului (shura) şi ale liderilor locali sunt concepte adânc înrădăcinate în cultura acestei ţări şi îşi găsesc originea în sistemul de valori al comunităţii afgane.

De aceea, este foarte important ca pe timpul misiunii lor, „Rechinii Albi” să identifice persoane care se bucură de respect din partea populaţiei afgane. Prin intermediul acestor persoane se poate îmbunătăţi  securitatea populaţiei locale şi se pot transmite mesaje importante, pentru ca aceştia să nu fie rezultatul acţiunilor de dezinformare ce îi inconjoară.

Zi de zi suntem în mijlocul lor.  Facem acest lucru şi suntem martorii faptului că elementele comportamentale la care apelăm şi care arată încredere populaţiei locale sporesc şansele ca informaţiile primite să fie cât mai aproape de realitate, sau chiar reale.

Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei „Rechinii Albi” îşi îndeplinesc obiectivele şi încearcă, pe măsură ce trece timpul, să imprime în conştiinţa tot mai încărcată a locuitorilor faptul că viitorul lor poate fi mai bun. Răspunsul pe care îl observăm constant în interiorul comunităţilor ne face să credem şi mai mult că munca militarilor români nu este în zadar.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 83

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 152

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 386

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 395

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 216

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 341

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 426

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 373

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 646

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 494

Citeşte şi:

Rechinii Albi s-au întors acasă!
Publicat pe 14.03.2017
Luni, 13.03, pe aeroportul internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341...
Camarazii din Kandahar
Publicat pe 26.07.2017
În patrulă, fiecare militar are misiunea sa. Este conştient că oricare ar fi pericolul, el se poate baza pe colegul său. Camaraderia în teatrul de...
Căpitan Ionel Croitoru - Afganistan
Publicat pe 02.08.2017
Legătura militarilor aflaţi în misiune cu cei dragi de acasă este foarte importantă pentru moralul tuturor. Fie prin intermediul internetului, fie...

Comentarii