"First Tech Challenge" – o competiţie pentru elevii pasionaţi de robotică

 

La sfârşitul lunii martie, timp de două zile, liceeni pasionaţi de robotică au avut posibilitatea să-şi etaleze cunoştinţele în cea mai mare competiţie de acest gen din România.

Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza a răspuns provocării de a participa la "First Tech Challenge 2016-2017" (FTC), înscriindu-se cu o echipă formată din 14 elevi şi coordonată de Sorin Mischie, profesorul lor de informatică. Ei s-au numărat printre cele 54 de echipe, din 43 de licee de pe întreg cuprinsul ţării.

În data de 24 martie, ca preambul al competiţiei, s-a desfăşurat inspecţia tehnică a roboţilor cu care elevii urmau să concureze. Tot atunci s-au făcut şi ultimele ajustări astfel încât, cel puţin din punct de vedere tehnic, să nu existe riscuri de accidentare în timpul meciurilor.

Pentru construirea roboţilor, fiecare echipă a primit câte un kit de bază, pe care l-a îmbunătăţit în funcţie de imaginaţia proprie, dar şi de banii avuţi la dispoziţie. Sponsorii fiecărei echipe au avut în acest fel rolul şi importanţa lor. A fost acceptată orice variantă constructivă, atâta timp cât se încadra în cerinţele impuse de organizatori. Fiind prima ediţie de acest gen la nivel naţional, multe echipe au ales variante constructive ieftine, neavând posibilitatea atragerii de sponsorizări sau neştiind foarte exact până unde este limita la care pot să aducă modificări kit-ului de bază. Poate şi din acest motiv, o parte din roboţi se remarcau prin variante ingenioase de construcţie. Roboţii mai „stilaţi” semănau foarte mult între ei, având componente mai scumpe şi mai bune din punct de vedere al performanţelor, provenind parcă de la acelaşi furnizor. 

Cantemiriştii nu s-au mulţumit doar cu kit-ul de bază primit iniţial, motiv pentru care au mai adăugat „nişte palete de plastic pentru sistemul de colectare a bilelor şi pentru sistemul de lansare a acestora – ne-a mărturisit cu mare satisfacţie Răzvan Cristea, coordonatorul echipei. Am improvizat, de asemenea, un lift pe bază de scripeţi pentru ridicarea bilei mari. Am putut să ne folosim cu succes cunoştinţele acumulate la orele de informatică, matematică şi fizică, mai ales pentru construirea liftului şi pentru sistemul de lansare”.

La concursul desfăşurat în Sala Polivalentă din Bucureşti, sâmbătă, 25 martie şi duminică, 26 martie, au participat peste 800 de elevi din toată ţara. Standurile de prezentare, materialele promoţionale şi mascotele echipelor au dat culoare evenimentului şi au oferit ocazia celor prezenţi să intre în atmosfera roboticii, mai ales că, mai în glumă, mai în serios, dacă am fi avut un aparat de măsură performant, am fi detectat o mare densitate de inteligenţă pe metru pătrat. Prichindeii au putut pune mâna pe un robot adevărat şi mult mai performant decât cel pe care îl aduseseră cu ei în rucsac, visând cu ochii deschişi la ziua în care vor putea să-şi construiască propriul roboţel. O manifestare de un asemenea nivel s-a bucurat şi de prezenţa mai multor personalităţi dornice să sprijine acest proiect. În acest sens, m-aş opri la  a-l evidenţia pe ambasadorul SUA în România, domnul Hans Klemm, care s-a oprit în mod deosebit la standul cantemiriştilor, felicitându-i pentru prestaţia acestora la FTC şi urându-le succes pe mai departe.

Deşi spectatorii puteau vedea doar câte trei membri din fiecare echipă, staff-ul tehnic a fost mult mai mare, cu roluri foarte bine definite. Cantemiriştii au avut destinaţi alţi unsprezece elevi, dintre care trei elevi pentru programare, unul pentru marketing, patru pentru proiectare şi restul pentru asamblare.

S-a realizat o legătură foarte strânsă între cei de la proiectare cu cei de la asamblare şi de la programare, deoarece toţi trebuiau să pună în practică ceea ce doreau să poată face driverii. Munca în echipă a reprezentat poate cel mai important lucru pe care l-au realizat în cele aproape cinci luni, iar acest fapt s-a văzut la fiecare victorie sau eşec. Se bucurau şi se consolau împreună, sprijinindu-se reciproc pentru a putea face faţă provocărilor din teren.

Deşi totul părea că se va desfăşura conform planului de acasă, lucrurile nu au stat chiar aşa, deoarece kit-ul de bază conţinea jumătate de teren şi nu oferea posibilitatea antrenării în condiţii reale, iar pentru un antrenament asemănător competiţiei mai era nevoie o echipă pentru alianţă, dar şi de doi adversari pe măsură. Cu toate acestea, elevii de la Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza au avut o prestaţie foarte bună, şi chiar dacă la final nu s-au numărat printre cele trei echipe desemnate să participe la întrecerea celor mai buni din lume, aceştia au obţinut două premii importante acordate de către organizatori: locul II al premiului "Motivate", acordat echipelor ce au promovat cel mai bine spiritul FTC, şi locul I al premiului "Naţie prin Educaţie", acordat pentru cea mai populară echipă votată de către concurenţi.

Cu toate că am urmărit în special evoluţia tinerilor militari ai Armatei României, nu am putut trece cu vederea coach-ul, coordonatorul echipei de la Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti, Cristina Dobre, singura fată de pe terenurile de concurs, care punea suflet la fiecare partidă. Cei doi driveri au ales-o pentru a-i coordona, bazându-se pe calităţile ei native.

Fiecare meci jucat a reprezentat un motiv în plus de ambiţionare a tuturor concurenţilor de a arăta că pot să obţină cât mai multe puncte, chiar dacă cei din alianţă nu au un robot foarte bun sau dacă trebuie să-i ajute pe partea de programare. Se ajutau reciproc, îşi împrumutau piese sau stabileau strategii de joc, totul pentru a obţine victoria. Şi dacă tot am adus vorba despre puncte, recordul a fost obţinut de alianţa WATT’S APP şi ROBO-SAPIENS, de la Colegiul National "Dinicu Golescu" şi respectiv Colegiul Naţional "Spiru Haret"; au realizat recordul de puncte pe care nici finaliştii nu l-au putut egala. Meciurile din finală s-au dovedit a fi cele mai spectaculoase, iar arbitrii au fost nevoiţi să ia cele mai grele decizii din cauza situaţiilor-limită cu care s-au confruntat: acroşaje mai mult sau mai puţin voluntare ori roboţi răsturnaţi. Meciurile au fost dure, căci până şi roboţii au plâns cu şuruburi şi piuliţe, unii de bucurie şi alţii de supărare, iar după două zile de concurs, toţi au ajuns la o concluzie: roboţii fără oameni nu au nicio valoare, dar oamenii cu roboţi sunt senzaţionali.

Deşi aflat la prima ediţie, "First Tech Challenge – România" a fost un concurs prin care toţi elevii au putut arăta tot ce ştiu ei mai bine în domeniul roboticii, cantemiriştii demonstrând că nu sunt mai prejos faţă de ceilalţi concurenţi.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 34
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 116
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 94
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 87

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 118
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 153
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Comentarii