85 de ani de la înfiinţarea Batalionului 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu”

85 de ani de la înfiinţarea Batalionului 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu”

Aniversarea la 1 aprilie 2017 a 85 de ani de la înfiinţarea Batalionului 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu”, continuator al tradiţiilor Regimentului 3 Transmisiuni, constituie un moment de recunoaştere a eforturilor generaţiilor de transmisionişti care au menţinut şi menţin în permanenţă starea de operativitate, echipamentele, staţiile şi centrele de comunicaţii în cadrul tuturor structurilor Diviziei  2 Infanterie „Getica”.

Istoricul apariţiei şi dezvoltării armei transmisiunilor, ca şi al celorlalte arme, poate fi etapizat în perioade marcate de principalele evenimente politico-militare din secolele XIX şi XX, precum şi de apariţia şi dezvoltarea în ţările dezvoltate tehnic din Europa a unor mijloace tehnice de comunicare din ce în ce mai performante, dar actul de constituire al batalionului este Înaltul Decret Regal nr. 497 din 22.02.1932, prin care s-a înfiinţat Regimentul 3 Transmisiuni, grupând trei batalioane de transmisiuni din regimentele 5, 6 şi 7 Pionieri, având reşedinţa în garnizoana Braşov, apoi în garnizoana Cluj, ca în octombrie 1940 să fie mutat în garnizoana Deva, conform ordinului Marelui Stat Major nr.12.140/1940.

De la înfiinţare şi până în prezent, unitatea a trecut prin numeroase reorganizări şi a participat în luptele celui de-al Doilea Război Mondial atât în Zona de Operaţii de Est, pentru restabilirea circuitelor de linii permanente din Basarabia şi pentru asigurarea legăturilor telefonice, radio şi prin mijloace mobile ale trupelor române care au luptat alături de trupele germane pentru readucerea Basarabiei la patria-mamă, cât şi în campania de Vest, unde a asigurat legăturile telefonice, telegrafice şi radio, de comandament, necesare Armatei 1, a 4-a şi Corpului 7 Armată, pentru conducerea marilor unităţi şi unităţi subordonate, angajate în luptele de eliberare a părţii de nord-vest a ţării de sub ocupaţie străină şi, în continuare, până în mai 1945, pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei.

Participarea la o gamă largă de misiuni, în ţară şi în străinătate, a impus personalului batalionului o mare capacitate de adaptare, disponibilitate şi flexibilitate, pentru a face faţă provocărilor actuale, fiind în măsură să implementeze sistemele de comunicaţii la nivelul cerinţelor unor structuri moderne, compatibile şi interoperabile cu cele ale Alianţei Nord-Atlantice.

În prezent, misiunea Batalionului 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu” este de a asigura Diviziei 2 Infanterie „Getica” suportul tehnic de comunicaţii şi informatică pentru exercitarea actului de comandă.

Vineri, 31 martie, în cadrul festivităţii,  Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu distincţia militară onorifică „Emblema de Onoare a Statului Major General”.

Prezent la eveniment, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior dr. Petrică-Lucian Foca, a transmis un mesaj personalului batalionului: „Sunt onorat să vă transmit, în nume personal şi al echipei de conducere a diviziei, sincere felicitări pentru activitatea desfăşurată şi rezultatele obţinute, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Batalionului 47 Comunicaţii şi Informatică <General Nicolae Petrescu>, continuator al tradiţiilor de luptă ale Regimentului 3 Transmisiuni.

Totodată, acest important eveniment trebuie să vă dea imboldul de a munci mai bine, de a da o nouă dimensiune întregii activităţi, astfel încât misiunile ce vă revin să fie îndeplinite în timp oportun şi la parametri de performanţă”.

În semn de apreciere pentru rezultatele obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor încredinţate, au fost conferite şi înmânate insigne şi semne onorifice, diplome, de către comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior dr. Petrică-Lucian Foca, şi reprezentantul Statului Major al Forţelor Terestre, colonel Cristian Serescu.

Comandantul Batalionului 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu”, locotenent-colonel ing. Costel Maftei, a transmis faptul că, valorificând experienţa predecesorilor, generaţii după generaţii şi-au pus amprenta pe evoluţia unităţii, conferind acestuia noi valenţe de modernitate, profesionalism şi dinamism, valenţe absolut necesare actului de conducere al armatei.

Totodată, comandantul batalionului a transmis că principalul element de forţă al structurii de-a lungul timpului au fost şi sunt oamenii, această familie cunoscută în armă drept „şcoala de transmisiuni de la Buzău”, care a demonstrat faptul că noul nu a exclus în niciun moment tradiţia, ci doar a îmbrăcat-o într-o haină a altor vremuri.

Cu această ocazie a fost prezentat şi un exerciţiu Drill-Team de excepţie, exerciţiu care a încântat asistenţa prin coordonarea mişcărilor într-o manieră spectaculoasă.

După defilarea militarilor Batalionului 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu”, comandaţi de locotenent-colonel ing. Costel Maftei, asistenţei i-au fost prezentate diverse echipamente de comunicaţii şi informatică din dotarea unităţii.

Aniversările batalionului au constituit ocazii dintre cele mai fericite pentru a se întâlni, măcar şi pentru câteva ore, generaţiile de ieri şi de azi ale transmisioniştilor militari.

La ceas aniversar, Batalionul 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu” a îmbrăcat haina de sărbătoare şi şi-au primit cum se cuvine oaspeţii, cadre militare active şi în rezervă din garnizoana Buzău, care nu au întârziat să se prezinte la apel cu aceeaşi punctualitate ca atunci când erau în activitate, iar fiecare ocazie de a se întâlni cu cei din activitate constituie pentru fiecare dintre ei un motiv de reală bucurie.              

Nu au lipsit nici prezentările de tehnică, exerciţiile demonstrative, vizitarea sălilor de specialitate, a muzeului unităţii. Peste tot, fiecare dintre cei care au trudit în această unitate şi-au căutat cu nostalgie urmele paşilor şi ale trudei de ani şi ani.

Orice întâlnire cu veteranii transmisionişti constituie pentru cei din activitate un prilej de a completa informaţiile despre trecutul unităţii şi de a strânge rândurile între generaţii. 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 40
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 40
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 40
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 89
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 83
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 56
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 88

L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 113

Citeşte şi:

Comentarii