Task Force Justice Eagle raportează: „Misiune îndeplinită!”

Şenilă lângă şenilă, Abrams şi Bizonul -Justice Eagle - 17

Timp de aproximativ patru săptămâni, în punctul de întâlnire al provinciilor fizico-geografice est, sud şi central-europeană, unde găsim dispus Centrul Secundar pentru Luptă „Smârdan”, se desfăşoară exerciţiul comun de instruire „Justice Eagle - 17”, în cadrul căruia acţionează peste 350 de militari români din structuri aparţinând Brigăzii 282 Mecanizate „Unirea Principatelor” şi militari americani din compunerea forţelor terestre ale Statelor Unite în Europa.

Joi, 20 aprilie, militarii români din Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă”, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”, împreună cu militarii americani din Batalionul 1-8 „Fighting Eagles" au prezentat un amplu exerciţiu demonstrativ cu trageri de luptă oficialităţilor militare şi civile ale statului român, reprezentanţilor Ambasadei SUA în România şi ai forţelor terestre ale Statelor Unite din Europa prezente la Ziua Distinşilor Vizitatori şi, nu în ultimul rând, reprezentanţilor mass-media.

În condiţii aflate sub incidenţa codului galben de vreme rea, au asistat la ducerea luptei de apărare pe poziţii, de către subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată, sprijiniţi de artilerie, în „câmpul de luptă” de pe dealurile Mălinei, secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică, şeful Statului Major General, general Nicolae-Ionel Ciucă, locţiitorul comandantului USAREUR, general-maior John Gronski, reprezentantul ambasadei SUA, Dean Thompson, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale.

Exerciţiul prezentat în cadrul Zilei Distinşilor Vizitatori a fost o continuare a activităţilor de instruire în comun începute în urmă cu două săptămâni şi a urmărit crearea cadrului organizatoric pentru perfecţionarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor de către structurile de manevră  şi de sprijin ale luptei, corespunzătoare câmpului de luptă modern. Pentru îndeplinirea obiectivelor exerciţiului şi pentru conferirea unui caracter întrunit al acestuia s-a constituit un task force multinaţional compus dintr-o subunitate mixtă din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată şi Batalionul 1-8 pe MLI-84M „Jderul” şi M2A3 Bradley, o subunitate de tancuri mixtă din Batalionul 284 Tancuri şi Batalionul 1-8, care a acţionat cu tancurile TR-85 M1 „Bizonul” şi M1A2 „Abrams”, precum şi structuri de sprijin din cadrul Batalionului 285 Artilerie şi Batalionul 1-8 structuri ce au executat trageri cu obuzierele de 152 mm, obuzierele autopropulsate de 155 mm M109 „Paladin” şi aruncătoarele de 120 mm.

La încheierea „ostilităţilor” din „câmpul de luptă”, colonelul Cornel Scurt, locţiitorul comandantului Brigăzii 282 Mecanizate „Unirea Principatelor”, a raportat oficialităţilor prezente: „Task Force Justice Eagle raportează: <Misiune îndeplinită!>”.

Şeful Statului Major General, general Nicolae-Ionel Ciucă, şi secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică, au urat „Bun venit în România!” contingentului rotaţional al Statelor Unite ale Americii, militarilor din Brigada 3 Blindate, care, pe parcursul celor nouă luni de dislocare în România vor participa la exerciţii comune pe teritoriul României, în vederea îmbunătăţirii planificării şi interoperabilităţii cu militarii români.

Şeful Statului Major General a subliniat faptul că „prin acest exerciţiu se marchează practic începerea unei activităţi de instruire care va dura întregul an şi prin implicarea Comandamentului American din Europa şi în mod deosebit a Comandamentului Forţelor Terestre Americane din Europa am reuşit să organizăm aceste activităţi într-un plan care va cuprinde obiective de instruire în comun. Este un moment în care aprofundăm toate lecţiile învăţate de-a lungul exerciţiilor din anii 2015 şi 2016 şi, de asemenea, lecţiile învăţate pe timpul misiunilor pe care le-am desfăşurat împreună în Afganistan şi Irak.

Generalul Nicolae-Ionel Ciucă a scos în evidenţă faptul că exerciţiul „Justice Eagle-17” este „un exerciţiu care contribuie la ceea ce înseamnă ridicarea nivelului de interoperabilitate şi atingerea standardelor comune împreună cu militarii americani şi contribuie în acelaşi timp la întreg procesul prin care Armata României îşi consolidează statutul de membru al NATO şi membru al Uniunii Europene.”

„Astăzi am asistat la un moment foarte important, este primul exerciţiu în comun al militarilor români şi americani, la nivelul forţelor terestre, după sosirea în ţară a contingentului rotaţional al Statelor Unite ale Americii. Apreciem angajamentul major al Statelor Unite ale Americii faţă de apărarea colectivă a aliaţilor din Europa de Est, prin dislocarea de forţe rotaţionale în cadrul operaţiei <Atlantic Resolve>. Contribuţia majoră a SUA în implementarea accelerată a deciziilor Summitului NATO de la Varşovia asigură o prezenţă militară înaintată pe întreg flancul estic al Alianţei, necesară pentru creşterea securităţii în zonă” - a declarat secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică.

Locţiitorul comandantului USAREUR, general-maior John Gronski, a declarat că este onorat şi mândru că se află în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan” şi apreciază munca excelentă făcută împreună de soldaţii români şi americani. „România şi SUA sunt aliaţi şi prieteni de foarte mulţi ani, iar exerciţiul de azi este o demonstraţie a determinării României şi a Statelor Unite ale Americii de a lupta umăr la umăr, dacă este cazul, pentru a apăra libertatea. Vreau să mulţumesc României pentru că este un membru puternic al Alianţei. Vom continua să lucrăm împreună, să apărăm libertatea noastră, pentru că aceasta este o valoare pe care atât România cât şi Statele Unite ale Americii o preţuiesc. Toate aceste exerciţii, precum cel de astăzi, sunt exerciţii de apărare, este vorba despre a ne apăra proprii aliaţi, nu despre a fi agresivi!" - a spus general-maior John Gronski.

Militarilor care iau parte la acest exerciţiu le-au fost aduse mulţumiri din partea oficialităţilor române şi americane, precum şi comandanţilor care au fost în măsură să planifice şi să conducă toate aceste activităţi, astfel încât obiectivele de instruire să fie atinse.

Şeful Statului Major General, general Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu, şi locţiitorul comandantului USAREUR, general-maior John Gronski, au oferit, în semn de apreciere a eforturilor depuse în cadrul exerciţiului, unui număr de militari, monedele (coin-urile) structurilor pe care le comandă.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 72
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 76
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 136
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 122

Citeşte şi:

„Justice Eagle 17”
Publicat pe 11.04.2017
În data de 10 aprilie s-a desfăşurat la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, judeţul Galaţi, ceremonialul de deschidere a Exerciţiului...
Exerciţiu tactic cu trageri de luptă/LFX  cu Regimentul 52 Artilerie Mixtă "General Alexandru Tell" şi Batalionul 285 Artilerie "Vlaicu Vodă" – Senzorul 15
Publicat pe 03.11.2015
În data de 3 noiembrie 2015, comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica", general-maior dr. Petrică-Lucian Foca, şi locţiitorul comandantului diviziei...

Comentarii