23 Aprilie, sărbătoarea Forţelor Terestre Române

Sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre
Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 24.04.2017

Aflate sub patronajul spiritual al Sfântului Gheorghe, Forţele Terestre şi-au sărbătorit astăzi, 23 aprilie, ziua lor, printr-o serie de activităţi desfăşurate în toate marile garnizoane ale ţării, precum şi în afara ei, acolo unde militarii forţelor terestre îşi execută misiunile încredinţate, cum este teatrul de operaţii Afganistan, sau în Polonia, unde un detaşament de artilerişti antiaerieni sunt în misiune pentru consolidarea prezenţei aliate înaintate întărite, pe segmentul nordic al flancului estic.

Punctul central al manifestărilor dedicate Zilei Forţelor Terestre a fost organizarea în această zi, în  Bucureşti, a unei serii de activităţi deschise publicului, încheind astfel suita de manifestări desfăşurate în cadrul structurilor acestei categorii de forţe pe parcursul întregii luni aprilie, în întreaga ţară.

Deşi o zi de duminică, 23 aprilie a fost pentru mulţi militari o zi lucrătoare. Dar nu e vorba de o zi de lucru obişnuită, cu activităţi cotidiene specifice vieţii de militar, ci de o zi petrecută în mijlocul oamenilor (bunici, părinţi, tineri şi copii), unii dintre ei legaţi într-un fel sau altul profesional de instituţia militară, alţii doar sentimental. Astfel, în Parcul Tineretului din capitală, începând cu orele 10.00 au fost prezentate publicului o expoziţie de echipamente şi tehnică militară, exerciţii demonstrative, oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ militar, precum şi un spectacol susţinut de formaţii artistice ale cercurilor militare şi  muzici militare.

După cum ne-a obişnuit, artistul caricaturist Cristi Vecerdea, acum locotenent-colonel în rezervă, a fost prezent şi în acest an alături de noi, expunând o mică expoziţie cu lucrări... cât se poate de tematice. Exersându-şi talentul, Criv, aşa cum se semnează artistul, a făcut şi un mic maraton de desen pentru cei dornici să sprijine, prin donaţii, proiectul Invictus; un efort lăudabil din partea colegului nostru, mai ales în condiţiile unui flux de cereri de portrete ce a durat câteva ore şi care nu au putut fi refuzate, „modelele” fiind copiii...

Având şansa acestei zile, mai ales în contextul ultimei săptămâni, generoase din punct de vedere meteorologic, nenumăraţi copii au urcat în autovehiculele militare (cozile la urcat pe tanc, la tiroliană ori la peretele de escaladă sunt demne de epoci de ceva timp apuse...), au îmbrăcat echipamentele de protecţie balistică (vestele şi căştile), ori au încercat tot felul de arme şi echipamente. Părinţii şi bunicii, la rândul lor, au găsit nenumărate prilejuri de a face fotografii (cu cei mici, dar nu numai), ori de a-şi aminti de foşti comandanţi sau camarazi de arme, de pe vremea când erau în activitate ori chiar de când îşi satisfăceau stagiul militar.

Alături de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava”, interesul celor prezenţi a fost atras şi de exerciţiile demonstrative de autoapărare ale poliţiştilor militari, cele de măiestrie în mânuirea armamentului, ale specialiştilor din cadrul echipelor EOD şi camaradul lor cel mai apreciat, Dino, câinele specializat în descoperirea substanţelor explozive, de poligonul cercetaşilor (cu capcanele, tipurile de foc, adăposturile lor improvizate, cu militarii bine camuflaţi), dar şi de activităţile şi echipamentele specifice vânătorilor de munte de la Baza de Instruire pentru Vânători de Munte „Bucegi”.

Prezenţi la faţa locului au fost şi numeroşi reprezentanţi ai presei civile, dar şi colegi ai noştri din presa militară, dovadă a interesului pe care aceste activităţi le-au trezit tuturor.

Printre militarii din toate armele şi specialităţile militare din cadrul forţelor terestre s-au aflat şi liderii acestora. Astfel, au vizitat cu răbdare şi au relaţionat într-un cadru informal, cu militarii de la fiecare „atelier”, şeful Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), general-maior Marius Harabagiu, alături de locţiitorul său şi comandant al Componentei Operaţionale Terestre, general de brigadă Dorin Ioniţă, de locţiitorul pentru resurse, general de brigadă Ionel Loţan, şi de directorul SMFT, colonel Vasile Ene.

Un public numeros a atras, în ciuda vremii mai posomorâte, şi spectacolul oferit, pe scena amenajată în apropiere, de către formaţiile artistice ale cercurilor militare din forţele terestre.

În continuarea activităţilor din Parcul Tineretului, pe esplanada Palatului Cercului Militar Naţional a avut loc, spre seară, un concert de muzică de fanfară, corală şi instrumentală, susţinut de către membrii Muzicii Reprezentative a Armatei şi ai corului bărbătesc al Academiei Tehnice Militare.

Spectacolul, deosebit din punct de vedere calitativ, şi care a atras un public mare, a fost urmat de retragerea cu torţe a militarilor către „cetate” (sediul SMFT). Ca de fiecare dată, o activitate spectaculoasă,  detaşamentul de militari a fost însoţit, pe toată lungimea traseului său, de o mulţime de oameni de toate vârstele, care au apreciat prezenţa uniformei militare, ritmul marşurilor militare interpretate şi au trăit emoţia momentului.

După acest adevărat maraton de manifestări, ce au presupus un efort consistent de organizare şi punere în practică, nu putem spera decât că vizibilitatea şi credibilitatea Forţelor Terestre Române se află la nivelul la care responsabilitatea şi importanţa acestei categorii de forţe o are în cadrul Armatei României. Iar reacţia publicului este cât se poate de încurajatoare în acest sens, aşa cum am observat  pe parcursul întregii zile.

Urăm şi noi „La mulţi ani!” tuturor militarilor care şi-au servit sau îşi servesc ţara în rândul Forţelor Terestre.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 72
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 76
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 136
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 122

Citeşte şi:

Publicat pe 21.04.2017
Pe 23 aprilie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, se sărbătoreşte Ziua Forţelor Terestre Române. Istoria Forţelor Terestre...
În data de 22 octombrie, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre a avut loc un spectacol oferit de Cercul Militar Piteşti, în colaborare cu...
Un pios omagiu pentru eroii români
Publicat pe 11.11.2015
Miercuri, 11 noiembrie, la Monumentul eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din faţa Palatului Naţional al Copiilor, a...

Comentarii