Patrula locotenentului Constantinescu

Patrula locotenentului Constantinescu
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 17.05.2017

Este o zi normală pentru executarea misiunilor specifice teatrului de operaţii. O misiune de patrulare în zona de responsabilitate a companiei „Wolf Pack, comandată de căpitanul Ionel Croitoru.

Misiunea a început la ora 02.00, ora locală. Deşi este noapte, observi în întuneric ca o felină ce-şi caută prada. Militarii noştri nu caută prada, ci cercetează itinerarul de deplasare. Din loc în loc, sunt identificate urme ale atacurilor anterioare executate asupra bazei. Încercăm să ne imaginăm ce s-a întamplat şi cum am putea reduce riscul de a fi surprinşi de un astfel de atac executat mişeleşte de un inamic perfid, imprevizibil şi deosebit de periculos.

Patrula se opreşte. Un militar debarcat observă un posibil indice de demascare a unui DEI (dispozitiv exploziv improvizat) în vecinătatea unui punct obligat de trecere şi transmite informaţia pentru a fi raportată celor de la centrul de operaţii.

Toţi militarii ştiu cum trebuie să acţioneze, fiecare având sarcini clare şi concrete. Totul vine de la sine, fiind rezultatul automatismelor create în perioada de pregătire şi al experienţei acumulate în misiunile anterioare, executate în teatrele de operaţii.

După o cercetare amănunţită a locaţiei respective, se aude în noapte: „Liber!”, transmis apoi prin staţia radio, iar misiunea continuă. Te încearcă în acel moment o senzaţie de relaxare, dar nu-ţi poţi permite acest lux, pentru că misiunea nu e la final.

Patrula se mişcă uşor, în siguranţă. Ajunge din nou într-o zonă cunoscută de toţi cei care au mai executat misiuni aici ca loc în care insurgenţii au executat numeroase atacuri. Deşi este un pleonasm, locotenentul Claudiu Constantinescu ordonă: „Cercetaţi cu atenţie!”. Pentru a-i sprijini şi coordona, comandantul de pluton se deplasează în cadrul elementului debarcat. Începe să răsară soarele şi cerul este superb. Nu este timp de vise şi sentimentalisme.

Afară se aude doar zumzăitul motoarelor de la MRAP, militarii debarcaţi înaintează în linişte, analizând fiecare bucăţică de pământ asemeni unui doctor care-şi consultă pacientul. Pe parcursul misiunii, sunt concentraţi pentru a descoperi indicii de demascare a vreunui dispozitiv exploziv improvizat.

La două sute de metri, zăresc persoane necunoscute care se ascund după formele de relief. Apar întrebările: Cine sunt?, Ce vor?. În capul locotenentului Constantinescu se pune în mişcare o adevărată maşinărie, care se numeşte SOP. O maşinărie pe care o cunoaşte pentru că a analizat-o şi aplicat-o de sute de ori. Aproape fără să-şi dea seama, realizează faptul că transmite la TOC primele informaţii referitoare la un posibil atac cu SAF (armament uşor) şi în acest mod pune în mişcare un alt nivel al maşinăriei. De la transmisionist până la doctor, de la comandantul de companie până la ultimul militar care se află în TOC, români sau parteneri, toţi au ceva clar de făcut pentru a-i acorda spijinul. Dar deocamdată este singur şi trebuie să facă ceea ce ştie mai bine. Deşi au trecut doar câteva secunde, a reuşit să identifice toţi militarii debarcaţi care au luat poziţia de luptă, în ciuda prafului care îi înconjoară. Cu ochii aţintiţi, care încearcă să pătrundă norul de praf, se adăposteşte şi începe să transmită rapoartele necesare TOC-ului care îl poate sprijini, la nevoie. Se aşteaptă ca în momentul următor patrula să fie atacată cu SAF şi este necesar să coordoneze totul. Ceilalţi militari s-au adăpostit folosind terenul, mitralierele sunt pregătite să turuie, se mai aud doar comenzile transmise prin radio şi informaţiile referitoare la posibila locaţie a insurgenţilor.

Aproape totul merge bine, când, la un moment dat, un foc de armă se aude în depărtare. Privirea i se intersectează cu cea a comandantului de grupă şi se înteleg din priviri asupra pasului următor. Focul de armă executat îl obligă să intensifice coordonarea activităţilor şi se pregăteşte, dacă este nevoie, pentru a răspunde cu foc.

Mai încet ca niciodată, norul de praf se ridică şi îşi poate vedea militarii pregătiţi pentru a executa tragerea în direcţia din care s-au văzut pesoanele necunoscute şi s-a auzit focul de armă. Militarii îl caută din priviri şi îi zâmbesc. Căldura zâmbetului camarazilor îi dă putere şi un sentiment de siguranţă. Este un zâmbet sincer, dar care ascunde ani de pregătire, ce le conferă o anumită siguranţă, un statut de profesionist.

Pericolul a trecut. Sanitarul plutonului şi comandanţii de grupă încep să verifice încă o dată fiecare militar şi constată că totul este în regulă. Maşinăria din TOC este liniştită. Nu a fost obligată să mai trimită în sprijin un alt pluton. Totul este sub controlul locotenentului Constantinescu. Acesta începe să evalueze situaţia, să analizeze condiţiile şi să strângă cât mai multe informaţii. Se trece la cercetarea zonei, pentru a se identifica eventuale dispozitive explozive improvizate. În ciuda prafului înşelător care acoperă pământul, constată că pe o zonă de câteva sute de metri este liber. În minte îi apare, din nou, acel zâmbet al militarilor.

Cu toţii începem deplasarea şi continuăm cercetarea itinerarului. După încheierea misiunii ne adunăm şi spunem o rugăciune. În acel moment, în loc de zâmbet apare o lacrimă. Este o lacrimă de relaxare şi de bucurie că a mai trecut o zi cu bine. Este o lacrimă care ne ţine concentraţi pentru misiunile ce vor urma.

 

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 191

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 227

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 441

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 421

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 241

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 364

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 461

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 404

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 702

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 520

Citeşte şi:

Alături de liderul local
Publicat pe 02.05.2017
Militarul este un om hotărât, dârz şi curajos, care ştie tot timpul ce are de făcut şi este conştient ce pericole îşi asumă. Seara târziu sau...
Comandantul Batalionului 151 Protecţia Forţei, locotenent-colonel Gabriel Turculeţ, alături de generalul de brigadă Charles Aris la exerciţiul organizat cu militarii afgani
Publicat pe 10.05.2017
După aproximativ trei luni de la preluarea misiunilor de la colegii din Batalionul 341 Infanterie ”Rechinii Albi” și în ciuda temperaturilor din ce...
Aflat la a patra misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, toate fiind în Compartimentul operaţii, locotenent-colonelul Cătălin Grădinariu este...

Comentarii