„Lupii Negri”, la jumătatea misiunii

Afganistan - "Lupii Negri" în misiune în aria de operaţii
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 17.05.2017

Aflat la a patra misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, toate fiind în Compartimentul operaţii, locotenent-colonelul Cătălin Grădinariu este unul dintre cei mai experimentaţi ofiţeri ai Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei „Lupii Negri”.

„Împreună cu cei de acasă formăm o mare familie, iar ea este integrată în marea familie a Armatei României. Aceasta este o armată puternică doar dacă are familii puternice , iar întotdeauna acestea au fost cel mai bun şi cel mai puternic sprijin al nostru. Au  constituit spatele care ne-a asigurat confortul psihic necesar îndeplinirii misiunii”.

Experienţa acumulată în misiuni externe este foarte importantă pentru orice militar, indiferent de grad. Şeful Compartimentului operaţii al Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei „Lupii Negri”, locotenent-colonel Cătălin Grădinariu, este pentru a patra oară în Afganistan. Consideră că orice acţiune într-un teatru de operaţii contează enorm în pregătirea unui militar.

Prima dată a fost în Afganistan în 2003. Ofiţerul a afirmat că atunci era o ţară care tocmai ieşise dintr-un conflict şi se pregătea pentru un altul. Sălbăticia locurilor şi, mai ales, ineditul misiunilor Batalionului 151 Infanterie au făcut ca acea misiune să fie una plină de provocări, date de un teren şi o cultură pe care nu le cunoştea şi de oameni cu care se întâlnea prima dată.

„Ceea ce este mai important pentru noi, cei din batalion, şi pentru mine în special, ca şef al Operaţiilor, este că am parcurs aceste etape gradual, de la un Afganistan aflat la început în lupta împotriva insurgenţei, la un Afganistan matur, aş putea spune, în ceea ce priveşte dezvoltarea sa viitoare şi preluarea frâielor destinului” - a declarat locotenent-colonelul Grădinariu.

Referitor la Batalionul 151 Infanterie şi modul în care au evoluat  lucrurile de-a lungul timpului, aceeaşi maturizare s-a produs într-o linie paralelă. Militarii s-au adaptat la tot ceea ce înseamnă condiţii vitrege şi proceduri ale insurgenţilor pe care le folosesc împotriva forţelor Coaliţiei. Militarii moldoveni au executat misiunile sub egida Enduring Freedom, ISAF, iar acum Resolute Support.

La prima misiune, batalionul a avut ca sarcini principale paza Aeroportului Kandahar şi misiuni în zona apropiată. Au urmat cele sub egida ISAF-ului, unde au avut o arie de operaţii delimitată şi asigurarea libertăţii de mişcare pe autostrada A1.

Acum misiunea lor principală este cea de a sprijini forţele de securitate afgane, pentru a-i ajuta în rezolvarea nevoile lor de securitate. Rolul „Lupilor Negri” nu mai este cel de a fi în prim-plan, ci tocmai de a fi umăr la umăr cu militarii afgani şi forţele de securitate afgane, pentru a asigura ceea ce se numeşte un echilibru de securitate în această zonă a Afganistanului.

 „Dacă în prima misiune se poate spune că abia descopeream tot ceea ce înseamnă aria de operaţii şi ne adaptam rapid la provocările şi, mai ales tacticile, tehnicile şi procedurile insurgenţilor, odată cu misiunea ISAF şi continuând cu Resolute Support am putut remarca o schimbare şi o adaptabilitate imediată la tot ceea ce însemnă nivelul şi evoluţia situaţiei de securitate din Afganistan - a afirmat ofiţerul. Orice misiune are specificul şi provocările ei. În acelaşi timp, se bazează pe experienţa acumulată şi modul de folosire a acesteia. Degeaba mergi în trei, patru, cinci misiuni, dacă nu înţelegi Afganistanul şi dacă nu vezi cum această zonă creşte de la o misiune la alta, astfel încât să poată deveni un stat care să-şi asigure independenţa prin forţe proprii”.

Un alt lucru care l-a impresionat pe locotenent-colonelul Grădinariu a fost evoluţia structurii de securitate a Afganistanului, a tot ceea ce presupune acest sistem. Dacă în anul 2003, Afganistanul avea o structură fragilă, plăpândă, abia la început, în 2017 se poate spune că această ţară are nişte paliere de securitate foarte bine puse la punct, cu nişte oameni care au învăţat foarte rapid, determinaţi. Astfel, în acest an se poate vorbi de adevăraţi parteneri de securitate în zona de operaţii.

„Deşi am lucrat numai în Compartimentul operaţii în Afganistan, m-au impresionat copiii şi spun acest lucru deoarece, ca în orice altă ţară, şi Afganistanul nu face excepţie, aceştia sunt viitorul. Copiii, care în 2003 aveau o anumită vârstă, acum i-am găsit oameni maturi. Am văzut tineri care sunt încadraţi în forţele de securitate afgane sau predau în şcolile din satele afgane, lucru care nu se întâmpla în 2003”.

Locotenent-colonelul Grădinariu este ofiţerul care propune misiunile ce vor fi executate de subunităţi. Consideră că secretul reuşitei unei activităţi specifice teatrului de operaţii constă în spiritul de echipă, în aplecarea fără rezerve asupra a tot ceea ce se spune şi, mai ales, a ceea ce se doreşte a se transmite subunităţilor. Îşi aduce aminte de o veche vorbă spusă de un mare comandant: „Dacă sub bisturiul chirurgului stă viaţa unui singur om, sub peniţa unui ofiţer de stat major stau vieţile a sute de oameni”. Consideră că responsabilitatea pe care o are un ofiţer de stat major şi un compartiment de operaţii, în general, la planificarea misiunilor este maximă, astfel încât comandantul să poată lua cea mai bună decizie.

Presiunea aceasta nu este una negativă, ci una care împinge către o mare responsabilitate. Din acest motiv, de fiecare dată misiunile nu se planifică independent, ci în cadrul unui proces complex, desfăşurat împreună cu partenerul american, unde se analizează toate opţiunile posibile, toate resursele avute la dispoziţie, fiind ales cel mai bun curs de acţiune.

Acest lucru este posibil datorită muncii de echipă. Este o activitate atent planificată şi nu se termină niciodată. Mereu are o ciclicitate, mereu are un feedback, mereu are un proces de analiză şi întotdeauna trebuie să fim în măsură să spunem că am analizat tot ceea ce se poate şi am propus cursul de acţiune cel mai favorabil, astfel încât misiunea să se desfăşoare în condiţii ireproşabile” - a spus locotenent-colonelul Grădinariu.

Ofiţerul le spunea colegilor, înainte de plecarea în misiune, că cel mai greu pe perioada desfăşurării misiunii nu va fi pentru ei, deoarece sunt obişnuiţi, aceasta le este meseria. Cel mai greu va fi pentru familii. Întotdeauna acestea au reprezentat punctul iniţial de la care un militar, un soldat, a plecat într-o misiune. Niciodată un militar nu-şi va putea îndeplini o misiune în cele mai bune condiţii, dacă nu are sprijinul familiei.

Membrii familiei, apropiaţii sunt în fiecare zi alături de noi, în gândurile noastre, în mesajele noastre şi întotdeauna vor rămâne aceleaşi repere. Cu ei începe şi se termină o misiune. Am convingerea că familiile <Lupilor Negri> sunt puternice. Spun acest lucru deoarece au fost călite şi nu doar din familiile militarilor, ci din mamele noastre, din taţii noştri, din soţiile noastre, din copiii noştri, din prietenii noştri, din rudele noastre” - a declarat locotenent-colonelul Grădinariu.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 145

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 270

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 258

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 466

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 428
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 441
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 271

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 884

Citeşte şi:

Militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” continuă cea de a patra misiune în teatrul de operaţii Afganistan. S-au scurs...
Speranţă pentru viitor
Publicat pe 21.06.2017
La începutul lunii iunie, ofiţerul CIMIC din cadrul Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” dislocat în Baza Militară Aeriană din...
Locotenent Roland Pralea şi sg Gheorghe Cîmpeanu la SHURA
Publicat pe 06.07.2017
Echipele specializate în operaţii psihologice (PSYOPS) s-au impus ca un sprijin pentru luptători. Aici, în Afganistan, lucrează alături de militarii...

Comentarii