Brigada 81 Mecanizată “Grigore Bălan”, în plin proces de instruire

Brigada 81 Mecanizată “Grigore Bălan”, în plin proces de instruire
Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 23.05.2017

Începând cu 26 aprilie, timp de circa două luni, militarii Brigăzii 81 Mecanizate “Grigore Bălan” desfăşoară cea mai importantă etapă din calendarul activităţilor de instrucţie din acest an, în poligoanele Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, dar şi în cele ale Joint Readiness Multinational Center din Hohenfels, Germania.

Prezenţi în Cincu, alături de cei circa 600 de militari din Brigada 81 Mecanizată „Grigore Bălan”, am asistat la o etapă a exerciţiului „Wind Spring 17” pe care aceştia îl desfăşoară în această perioadă (15-25 mai) în cadrul Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica”.

Înainte de a intra în detaliile acestui exerciţiu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate, colonelul Iulian Berdilă, ne-a făcut o descriere a imaginii de ansamblu a activităţilor de instruire în mijlocul cărora militarii din marea unitate pe care o comandă se află acum: „Este vorba de un complex de trei exerciţii care acoperă mai multe paliere de instruire: în primul rând, instruirea multinaţională, unde ne asigurăm că, începând de la limba şi procedurile folosite, până la tehnica din dotare şi platformele de comandă-control, putem să desfăşurăm exerciţii şi putem planifica şi executa operaţii la mare distanţă; această cooperare între centrul de instruire din Hohenfels şi Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu ne permite un cadru excelent de instruire multinaţională. Al doilea palier permite ca între structurile interne, între nivelurile de mare unitate şi unitate subordonată, să desfăşurăm într-o asemenea arhitectură exerciţiile specifice încât să ne atingem obiectivele de instruire”.

Referitor la cele trei exerciţii, colonelul Berdilă a completat: „Am început cu un exerciţiu de comandament, <Saber Junction 17>, desfăşurat împreună cu partenerul american, în cadru multinaţional, iar o parte din obiectivele de instruire din cadrul acestuia sunt preluate de către cel desfăşurat în această perioadă, un exerciţiu de comandament cu trupe în teren, care este <Wind Spring> şi care se desfăşoară între comandamentul brigăzii şi unităţile subordonate, actorul principal fiind Batalionul 814 Tancuri. Urmează încă un exerciţiu cu dislocare în Germania, <Combined Resolve>, în care sunt implicaţi militarii din cadrul Batalionului 811 Infanterie”.

Precizări mai detaliate a făcut colonelul George Sas, şeful de stat major al  Brigăzii 81 Mecanizate „Grigore Bălan”: „De aproximativ patru săptămâni, comandamentul brigăzii, subunităţile de brigadă şi unităţile subordonate desfăşoară în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu o serie de activităţi. Până acum am desfăşurat un exerciţiu de comandament asistat de calculator, de tip CAX, care a fost conectat cu exerciţiul <Saber Junction 17> desfăşurat în complexul de instruire Hohenfels din Germania. În acest exerciţiu, brigada a acţionat în cadrul unei divizii multinaţionale, împreună cu parteneri din Marea Britanie şi Statele Unite. A fost un exerciţiu deosebit de complex, timp de două săptămâni comandamentul brigăzii a lucrat în regim de 24 de ore din 24, fapt care a fost solicitant, dar consider că am făcut faţă bine cerinţelor exerciţiului, lucrând în acest cadru multinaţional. Ulterior, continuând şi dezvoltând scenariul iniţial, am desfăşurat exerciţiul de tip FTX (n.n.: exerciţiu cu trupe în teren) în cadru întrunit. Urmează ca în continuare să desfăşuram exerciţii tactice cu trageri de luptă cu subunităţile de infanterie, de tancuri, de artilerie”. Referitor la valorificarea rezultatelor exerciţiilor desfăşurate, colonelul Sas a precizat: „Pe timpul acestor exerciţii, consider că am acumulat o experienţă deosebită. Am lucrat atât în cadru multinaţional, cât şi întrunit. Relaţiile de subordonare, de coordonare şi cooperare între unităţi, între subunităţi, între structuri în general, se sudează, se armonizează, astfel încât să putem duce în cadru întrunit acţiuni militare”.

Legat de modul de desfăşurare a exerciţiului precedent („Saber Junction 17”), de felul în care militarii din cadrul brigăzii au făcut faţă solicitărilor, colonelul Iulian Berdilă a menţionat şi el: „Majoritatea oamenilor au experienţa teatrelor de operaţii, dar şi exerciţiul ritmului de zi cu zi din garnizoanele de dislocare. După câteva zile, lucrurile se aşează, se formează nişte oameni care ştiu să lucreze cu sistemele de simulare, care ştiu ce înseamnă să pună imaginea tactică pe o staţie, să joace misiunile (acesta fiind şi unul din obiectivele de instruire)”.  De asemenea, comandantul brigăzii bistriţene a ţinut să-i evidenţieze în mod deosebit pe militarii din cadrul compartimentului de comunicaţii şi informatică, cei care au făcut ca distanţa între structurile jucate în cadrul exerciţului, fie că au fost în Germania, fie în cuprinsul centrului de instruire din Cincu, să nu afecteze în niciun fel buna desfăşurare a activităţilor.

***

În cadrul exerciţiului „Wind Spring 17”, aflat în plină desfăşurare, am asistat la un exerciţiu în teren, fără trageri de luptă, axat pe o grupare blindată care preia în subordine parte din capabilităţile forţelor terestre, încercând să le integreze într-un mod cât mai eficient faţă de acţiunile adversarului, aflat în ofensivă.

În teren, actorul principal al acestui exerciţiu este Batalionul 814 Tancuri, care constituie o grupare de forţe (Task Force) împreună cu o companie de infanterie pe TAB-uri din Batalionul 812 Infanterie, siteme de apărare antiaeriană „Gepard” din cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană, dar şi elemente nonletale ale câmpului de luptă, cele care sprijină componenta de operaţii de stabilitate a exerciţiului: echipa CIMIC (relaţii civili-militari), echipa de operaţii psihologice şi o echipă de Afaceri Civile din Brigada 85 Afaceri Civile a partenerului american. De asemenea, ca şi elemente ale operaţiei întrunite, la exerciţiu au participat şi două grupuri de cercetare care execută o pătrundere prin paraşutare în raionul exerciţiului, precum şi avioanele şi elicopterele de luptă ale forţelor aeriene care au marcat sprijinul aerian apropiat.

Maiorul Gabriel Balmoş este comandantul grupării de forţe jucate în cadrul exerciţiului „Wind Spring 17”, grupare de forţe compusă din subunităţi de tancuri, infanterie, artilerie, inclusiv aruncătoare de proiectile reactive, sprijinite de structuri de aviaţie. Maiorul Balmoş a explicat ce se întâmplă în teren, derularea acţiunilor, menţionând că „acţiunea principală în cadrul exerciţiului <Wind Spring> este o acţiune de întârziere”. „Cel mai mare câştig al acestui exerciţiu este crearea unei echipe formate din militari din diferite arme, care conlucrează pentru realizarea unei misiuni complexe, în condiţii grele de teren şi în cooperare cu aviaţia, cu avioanele şi elicopterele de luptă”- a precizat ofiţerul.

Maiorul Silviu Borşa, ofiţer de proiect pentru exerciţiul „Wind Spring 17”, reprezintă structura de Operaţii a brigăzii şi a adăugat: „Scopul acestui exerciţiu a fost de a integra mai multe sisteme de armament şi capabilităţi într-un task force de nivel batalion, condus de comandamentul Batalionului 814 Tancuri. Evaluarea acestui exerciţiu se execută de către o structură de observatori-controlori desemnaţi pentru fiecare structură în parte participantă, care au notat lucrurile bune şi mai puţin bune, în vederea tragerii concluziilor necesare”.

La exerciţiu participă şi militari americani, conduşi de către căpitan Amanda Van Duynhoven, din cadrul structurilor de Afaceri Civile ale armatei americane dislocate temporar în Baza "Mihail Kogălniceanu". Aceştia se află din ianuarie în România şi lucrează cu militarii români din cadrul structurilor CIMIC, participând atât în cadrul exerciţiului „Saber Junction 17”, cât şi, mai departe, pe timpul desfăşurării exerciţiului „Wind Spring 17”, în cadrul componentei legate de operaţiile de stabilitate ale acestuia, o componentă pe care cele două armate o exersează deja de mulţi ani împreună în teatrele de operaţii.

La finalul FTX-ului, sosit în punctul de comandă al Task Force 814, comandantul brigăzii a formulat câteva concluzii preliminare: „Au fost patru ore de exerciţiu, patru ore de comenzi, semnale, mişcări, care ne-au permis să ne încadrăm în ceea ce am planificat şi să integrăm ceea ce a făcut comandamentul brigăzii în cadrul diviziei multinaţionale şi ceea ce s-a întâmplat la nivelul task force-ului. Doresc să transmit mulţumirile mele şi ale brigăzii tuturor celor implicaţi, structurilor din cadrul brigăzii şi celor din afara lor”.

***

Ca un corolar al activităţilor desfăşurate în această perioadă de către militarii Brigăzii 81 Mecanizate, colonelul Iulian Berdilă a precizat, într-un mod realist: “Important e totuşi să nu confunzi un exerciţiu de acest gen (n.n.: de nivelul <Saber Junction>) cu o soluţie perfectă, care să te facă să crezi că te-ai autoevaluat, că te-ai certificat etc.  Există multe alte nevoi de instruire care vor trebui asumate în perioada următoare. Pentru restul anului, va trebui să decantăm experienţa acumulată în această perioadă. Suntem şi forţe de sprijin pentru alte exerciţii, pentru alte structuri, participăm cu o parte din capabilităţile brigăzii şi la exerciţiul <Saber Guardian>, precum şi la alte exerciţii din toamnă şi, de asemenea, unităţile brigăzii mai au exerciţiile lor de nivel mai mic, pe care le vor desfăşura în poligoanele proprii”.

Tot legat de perioada următoare, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate a menţionat: „Încercăm să determinăm cum vom implementa principiul parteneriatului-cadru stabilit cu partenerul german, ce exerciţii vom face real în acest scop, precum şi la ce exerciţii naţionale sau multinaţionale putem participa la anul, cu obiectivul de a ne asuma acea cantitate de instruire care să fie fezabilă şi să ofere calitatea dorită”.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 75
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 76
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 136
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 122

Citeşte şi:

Î n perioada 1-6 iunie, Forţa Întrunită cu Grad Ridicat de Operativitate a NATO (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), participantă la...

Comentarii