PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Elementul Naţional de Sprijin este o structură logistică importantă ce face parte din Comandamentul Logistic Întrunit. Este dispus în Baza Militară Aeriană Kandahar (KAF) şi acţionează în sprijinul militarilor români din teatrul de operaţii Afganistan, în special al Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei „Lupii Negri”.
Kandaharul, un punct de referinţă al armatei române
Baza Militară Aeriană Kandahar este cunoscută în lumea militară. Este un adevărat oraş ce a crescut în jurul aeroportului cu acelaşi nume. Aici păşeau, acum zece ani, colegii din Craiova – „Scorpionii Roşii”, în prima lor misiune în Afganistan. A rămas, însă, căldura sufocantă, praful ce te înconjoară de peste tot.
Un număr important de militari şi contractori civili îşi desfăşoară activitatea aici. Pe KAF, aşa cum este cunoscut militarilor, se află dislocat un comandament TAAC-S: Regional Command South.
O întreagă uzină militară ce asigură militarilor sprijinul necesar desfăşurării acţiunilor militare pentru stabilizarea şi securizarea Afganistanului.
Pe vremuri, campul românesc era uşor de identificat după turla bisericii construită de militarii Batalionului 300 Infanterie „Sfântul Andrei” care, din păcate, nu mai este. A fost demontată şi dusă acasă, în România.
În acest loc se găseşte comandamentul Elementului Naţional de Sprijin (ENS). Această structură sprijină, din punct de vedere logistic, toate forţele militare româneşti dislocate în teatrul de operaţii din Afganistan, în principal luptătorii români dislocaţi în aria de responsabilitate din provincia Kandahar, din compunerea Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei “Lupii Negri” şi al echipelor din cadrul TAAC-S, TAAC-N.
De asemenea, ENS-ul mai are în compunere două elemente de sprijin înaintate în bazele aeriene din Bagram şi Kabul, care asigură permanent legătura logistică între ENS şi celelalte structuri româneşti din teatrul de operaţii.
Militarii români din cadrul acestei structuri logistice construiesc, cultivă şi menţin o relaţie foarte bună cu partenerul american şi structurile logistice aflate în subordinea acestuia, în special cu o structură de tip Base Support Group, dislocată aici, în Kandahar, structură care asigură sprijinul logistic, din punct de vedere al garnizoanei, şi cu alte structuri care sunt responsabile de operaţiunile de reparaţii şi mentenanţă a autovehiculelor tactice, non-tactice şi contractori civili ce asigură sprijinul logistic pentru activităţile de zbor şi serviciile de hrănire.
Într-o frază, am putea spune că asigură tot ceea ce militarii români au nevoie pentru desfăşurarea misiunilor în zona de operaţii, cât şi în baza militară, pentru trai şi pentru luptă.
Activitatea ENS-ului se desfăşoară pe mai multe domenii. Primul vizează fluxul de materiale, materiale ce sunt paletizate, puse pe platforme şi trimise către militari în şi din aria de operaţii, iar alt punct este alocat preluării tehnicii, tactice sau non-tactice, cu nevoi de reparaţii, în special cea a militarilor Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri”.
Pe timpul perioadelor de rotire, militarii din cadrul structurii logistice sunt prezenţi ziua sau noaptea, fie pe aeroport, fie în campuri, astfel încât rotirea trupelor să se deruleze fără nicio sincopă şi, astfel, toţi militarii care vin din ţară să ajungă în timp util cu toate materialele în aria de operaţii, iar militarii care şi-au încheiat misiunea au la dispoziţie condiţii de viaţă cât mai bune, până când urcă în avion şi pleacă spre ţară.
Ofiţerii din cadrul modulului de comandă din cadrul ENS au o relaţie de colaborare foarte bună cu partenerul american, participând la toate adunările pe linie de profil din baza militară, iar, în paralel, modulul de execuţie al ENS lucrează strâns şi intens cu specialiştii americani pentru asigurarea unei disponibilităţi cât mai ridicate a tehnicii cu nevoi de reaparaţii sosite din aria de operaţii a Batalionului de Protecţia Forţei, în special a mijloacelor tactice MRAP, vehicule de luptă blindate, indispensabile pentru îndeplinirea misiunii de către Batalionul de Protecţie a Forţei.
„Sunt repere care par nesemnificative, dar sunt activităţi extrem de importante” - a declarat locotenent-colonelul Vasile Ionescu, care din februarie asigură comanda Elementului Naţional de Sprijin.
„Toate cumulate au un singur scop: susţinerea luptătorilor noştri în aria de operaţii. Tot ce este pe campul românesc este munca noastră, a detaşamentului,facilitată de suportul partenerului american. Suntem atenţi şi concentraţi pe imaginea armatei României şi, nu în ultimul rând, pe imaginea ţării în raporturile cu toate naţiunile contributoare cu trupe, care sunt dislocate în bazele aeriene Kandahar, Bagram şi Kabul”.
Logistica, dincolo de declaraţii
La ora documentării, parcul auto şi zona de tranzit sunt pline de acţiune, iar un MRAP (maşină de luptă) era în plin proces de diagnosticare şi eventuale reparaţii.
ENS asigură operaţiunile de recepţie, staţionare, deplasare către înainte şi din teatru a tuturor militarilor români, aflaţi în tranzit în bazele KAF, BAF şi HKIA. Cu sprijinul partenerului american şi a contractorilor civili sunt asigurate militarilor români servicii de hrănire, recreere şi cazare, apreciate de aceştia ca fiind unele de confort sporit.
Responsabil cu asigurarea serviciilor de campanie din cadrul ENS este căpitanul Alexandru Grigorescu, care, în permanenţă, împreună cu militarii din modulul de execuţie, sunt în foc continuu şi menţin toate facilităţile în stare funcţională. „La contactul meu cu militarii care se rotesc în teatrul de operaţii vă mărturisesc sincer că părerea lor este foarte bună” - a explicat căpitanul Alexandru Grigorescu reacţia militarilor români care au beneficiat de aceste facilităţi, prezentând, în continuare, munca subordonaţilor săi. „Efortul nostru este greu, susţinut, mai ales în perioada în care executăm aceste rotaţii ale structurilor româneşti, în special al batalioanelor. Acesta trebuie conjugat pe perioada cuprinsă între plecarea unora şi sosirea altora. Uneori este vorba doar de o oră, o oră jumătate, în care trebuie să revitalizăm, să întreţinem, să pregătim spaţiile pentru militari”.
Ofiţerii, alături de subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti, sunt parte a unei echipe sudate, care este conştientă de misiunea ordonată şi funcţionează precum un furnicar logistic care face tot posibilul pentru a asigura militarilor români tot ceea ce este necesar pentru îndeplinirea misiunilor.
„Militarii români sunt foarte bine apreciaţi de militarii contingentelor cu care colaborăm - a spus plutonierul-adjutant George Pintilie, subofiţer de stat major şi consilier al comandantului ENS. În câteva cuvinte, pot să vă spun că militarii noştri sunt foarte bine pregătiţi, motivaţi să ducă la îndeplinire misiunea ordonată.
Chiar dacă am început misiunea de curând, am primit numai aprecieri, mai ales în urma acţiunilor desfăşurate în comun cu partenerul american.
Munca în mediul internaţional înseamnă, în primul rând, o provocare, dar şi multe satisfacţii. În acest sens, prin prisma atribuţiilor funcţiei de consilier, la iniţiativa comenzii ENS, am desfăşurat activităţi de aliniere a atribuţiei acestei funcţii la cea de CSM (command sergeant major), o instituţie bine implementată în armata SUA”.
Comentarii