PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Forţa cu Grad Ridicat de Operativitate a NATO a sosit în România
Publicat pe 01.06.2017
Joi, 1 iunie, în vama Giurgiu a fost organizat un eveniment mediatic cu ocazia primei intrări a militarilor din compunerea Forţei Întrunite cu Grad Ridicat de Operativitate a NATO (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), participanţi la exerciţiul „Noble Jump”.
Urmare a implementării deciziilor luate în cadrul Summit-ului din Țara Galilor din septembrie 2014, VJTF a fost desemnat drept „vârful de lance” al Forţelor de Răspuns NATO. Cel mai mare exerciţiu NATO din acest an, „Noble Jump 2017” este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, condus de către Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli, ce implică 11 ţări partenere şi circa 4.000 de militari din toate categoriile de forţe, din care aproximativ jumătate fac parte din VJTF.
De asemenea, 500 de echipamente militare sunt implicate în acest exerciţiu desfăşurat în principal în Bulgaria, Grecia şi România. Cei aproximativ 2.000 de militari din cadrul acestor forţe ajung în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu venind din bazele lor din Marea Britanie, Germania, Olanda, Spania, Polonia, Norvegia şi Albania.
În timp ce personalul soseşte, în principal, direct pe calea aerului, echipamentele grele şi majoritatea vehiculelor ajung în România pe calea maritimă, pe calea ferată sau în cadrul unor convoaie rutiere, cum este şi cazul celor opt convoaie cu trupe britanice din această zi. De menţionat că în planificarea şi desfăşurarea exerciţiului sunt implicate şi structurile multinaţionale de pe teritoriul României, respectiv Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) şi Forţa de Integrare NATO (NATO Force Integration Unit – NFIU).
La evenimentul mediatic au participat directorul exerciţiului, general-maior Ian Cave, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu, precum şi comandantul HQ MND-SE, general de brigadă Ovidiu Uifăleanu.
Aşa cum declara generalul-maior Marius Harabagiu în faţa numeroşilor reprezentanţi ai presei civile şi militare: „Asistăm la un moment istoric: prima dată după trei ani de la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, VJTF-ul intră pe teritoriul României. [...] Exerciţiul este extrem de important pentru că demonstrează capacitatea şi viteza de reacţie a Alianţei pentru a preveni ameninţările cu care ne confruntăm în acest moment. În acelaşi timp, exerciţiul este foarte important pentru România pentru că noi, ca naţiune, demonstrăm astăzi capacitate, voinţă şi determinare de a executa o operaţie de sprijin a naţiunii-gazdă (acel Host Nation Support) în care desfăşurăm o operaţie tipic militară întrunită, dar în acelaşi timp şi interinstituţională”. În încheiere, şeful Statului Major al Forţelor Terestre a mulţumit militarilor din ţările participante, populaţiei, autorităţilor şi instituţiilor statului român care sprijină Armata României pentru desfăşurarea cu succes a acestui exerciţiu, precum şi generalului-maior Cave, ca reprezentant al Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, pentru sprijinul în transmiterea acestui puternic mesaj al Alianţei, mesaj reprezentat de exerciţiul care tocmai a început.
De asemenea, şi generalul-maior Ian Cave a reliefat importanţa exerciţiului „Noble Jump 2017” ca fiind cel mai mare exerciţiu din acest an al Alianţei, în care este implicată Forţa cu Grad Ridicat de Operativitate a NATO, explicând că, prin acest exerciţiu, NATO doreşte să-şi demonstreze capacitatea de a disloca VJTF din bazele de pe cuprinsul Europei, oriunde este nevoie. Generalul Cave a mai menţionat că acest prim convoi a părăsit Grecia cu două zile în urmă, traversând Bulgaria, fiind primul dintr-o serie de opt convoaie în această zi şi că „ceea ce se vede acum aici este rezultatul a doi ani de dezvoltare, de când acest concept a fost implementat, fiind acum pentru prima dată aplicat în Europa de Sud-Est”.
Concluzia reieşită la finalul declaraţiilor de presă a aparţinut generalului-maior Marius Harabagiu, care a declarat că mesajul pe care acest exerciţiu îl adresează cetăţenilor români este că „nu suntem singuri, suntem în cea mai puternică alianţă militară”.
Beneficiind de o bună organizare şi de sprijinul structurilor din Ministerul Afacerilor Interne, precum şi de efortul de pe teren al militarilor din structurile de poliţie militară, rând pe rând, convoaiele forţelor aliate au tranzitat punctul vamal din Giurgiu, ajungând fără incidente, în cursul acestei zile, în cazărmile din Bucureşti destinate a aplica procedurile specifice legate de asigurarea sprijinului în calitate de naţiune-gazdă.
Ca urmare, militarii britanici au fost găzduiţi pentru un repaos de circa 10 ore, au primit hrană caldă, iar autovehiculelor le-au fost făcute plinurile de carburanţi, primind, după caz, şi sprijin pentru mentenanţă. Convoaiele se vor pune apoi în mişcare către destinaţia finală, Cincu, unde se va desfăşura o altă etapă a exerciţiului „Noble Jump”.
Astfel, dincolo de forţele direct implicate în exerciţiu, militari din mai multe structuri ale forţelor terestre au asigurat în această zi, precum şi în toate celelalte din această perioadă, tranzitul şi sprijinul logistic real pentru forţele aliate participante la acest mare exerciţiu al Alianţei Nord-Atlantice, pe care România a fost aleasă să-l găzduiască.
Comentarii