PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
În perioada 22-23 mai, conform Planului cu principalele activităţi ale comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte ,,Sarmizegetusa”, a avut loc, în cadrul pregătirii de comandament, studiul de stat major cu tema "Particularităţile militare şi geografice ale trecătorii Rucăr-Bran”.
Activitatea a fost structurată pe două module – unul teoretic şi unul aplicativ. În cadrul modulului teoretic, modulul Informaţii a prezentat un material cu privire la carateristicile specifice trecătorii. A doua zi, în cadrul modulului aplicativ, s-a efectuat deplasarea în zona cotei 900, situată la sud de vârful Mateiaş, loc în care, în perioada septembrie-octombrie 1916, au avut loc luptele dintre Divizia 2 Infanterie din Corpul 2 Armată român şi Divizia 76 germană şi Brigada 8 Alpină austro-ungară.
Orientarea topografică a fost executată de către maior Dan Pietrăreanu, şeful Informaţiilor din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte ,,Dragoslavele”.
Ulterior a fost prezentată concepţia privind întrebuinţarea forţelor pe timpul luptelor pentru Câmpulung – Muscel şi s-a făcut o analiză, pe baza sistemelor de operare, a desfăşurării acţiunilor militare.
A fost vizitat Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, închinat memoriei eroilor căzuţi la datorie în aceste locuri în Primul Război Mondial, unde osemintele a 416 militari îşi au locul de veci.
Istoricul bătăliei de la Mateiaş a fost evidenţiat în expunerea sa, cu profesionalism, de către muzeograful mausoleului, domnul Costin Peligrad.
La osuarul monumentului au fost aprinse lumânări pentru cei trecuţi în nefiinţă, în perioada septembrie – octombrie 1916.
Pe parcursul activităţii, Gheorghe Nicolescu, preotul militar al Batalionului 30 Vânători de Munte ,,Dragoslavele”, a adus interesante referiri la tradiţii, obiceiuri şi oamenii din zonă.
Comentarii