Gesturi izvorâte din sufletele ”Lupilor Negri”

Caporal Adrian George Tofan cu prietenul său
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 08.06.2017

“Copiii sunt conştiinţa omenirii şi ea are obligaţia să asigure copilul cu tot ce are mai bun” - se menţionează în unul din cele zece principii ale Declaraţiei Drepturilor Copilului, adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 1959.

Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima oară în lume în octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva.

Ideea de a avea o zi internaţională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a, şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954.

Ziua Internaţională a Copilului are la bază şi promovează schimbul reciproc de idei, dorinţa de a-i face pe copii să înţeleagă acest concept, precum şi iniţierea unei acţiuni de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.

Aşadar, această zi este o sărbătoare în care toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună. În această zi, fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-se cu gândul în trecut sau retrăind-o prin ochii fiecărui copil.

Această zi este un bun prilej pentru a uita de toate grijile, de a ne aminti de „cea mai frumoasă iluzie” - copilăria.

Şi aici, în Afganistan, Ziua Internaţională a Copilului trebuie să însemne multe bucurii pentru copii, baloane colorate, jucării, dulciuri, hăinuţe noi, jocuri şi distracţii în parcuri, prietenii noi, generozitate, dragoste, inocenţă, puritate, duioşie, pictură, dansuri, plimbări, desene pe asfalt, filme, urări, felicitări. Dar, din păcate, aceste bucurii lipsesc.

Militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei „Lupii Negri” dislocaţi în Baza Militară Aeriană din Kandahar au încercat să aducă "un strop" de bucurie copiilor afgani.

Sub îndrumarea locotenentului Daniel Mariş, ofiţerul CIMIC, militarii români au oferit bucurii mărunte copiilor afgani, pe timpul misiunilor de patrulare. „În calitate de ofiţer specialist CIMIC, am avut ocazia să întâlnesc multe persoane aparţinând diferitelor categorii sociale, dar am rămas mereu impresionat de copii, de zămbetul, buna dispoziţie şi optimismul lor, de speranţa din priviri când vedeau apropiindu-se cineva care are potenţial să îmbunătăţească situaţia lor prezentă şi viiitoare.

Generozitatea şi spontaneitatea lor, precum şi dorinţa de a fi remarcaţi au sculptat aceste amintiri adânc în sufletele tututor celor cu care au intrat în contact. Cel mai sincer şi călduros <Mulţumesc!> îl poţi primi doar de la un astfel de suflet, neatins de meschinării şi intrigi, un suflet pur de copil.

Cu ocazia zilei de 1 iunie, le doresc tot binele din lume tuturor copiilor, mulţumindu-le pentru că, indiferent de context, ei continuă să zâmbească în faţa oricărei licăriri de bunătate!”.

Sergentul Gheorghe Cîmpeanu, specialist PSYOPS al batalionului, o prezenţă continuă în viaţa copiilor afgani, ne-a destăinuit: „În Afganistan am învăţat că nimic şi nimeni nu poate da o satisfacţie mai mare unui militar român decât faptul de a vedea copiii zâmbind şi foarte fericiţi.

Reuşim însă ca militari să fim întotdeauna creatorii fericirii acestor copii? Este foarte greu să mă exprim când vine vorba despre aceşti copii minunaţi, care duc o viaţă atât de grea, dar totuşi, când văd că sosim, vin la noi să ne ţină de mână, şi mai ales să ne îmbrăţişeze.

La mulţi ani, dragi copii! De ziua voastră, 1 iunie, vă doresc multă sănătate, fericire şi multe, multe bucurii în viaţă!

Fiului meu, Carol, îi urez să se bucure de toate minunile acestei lumi şi viaţa să-i fie mereu plină de veselie, ca până acum. La mulţi ani, copile drag!”.

Nu există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie să se simtă copil şi chiar este necesar ca, macăr o dată pe an, să lăsăm în urmă problemele de zi cu zi, să zâmbim curat şi să simţim că ludicul înfloreşte în inimile noastre.

Caporalul Cozmin-Ionuţ Morariu: „Viaţa unui copil în Afganistan este foarte grea. Copilăria lor este foarte scurtă, aproape inexistentă. Încă din primii ani se confruntă cu lipsuri, iar cei mai mulţi nu au niciun viitor. Se bucură foarte mult atunci când noi, militarii din patrulă, le oferim dulciuri, sucuri. Ne bucură veselia de pe faţa copiilor afgani atunci când le oferim lucruri mărunte, precum un creion sau un caiet.

Copiilor noştri le urez La mulţi ani!, o zi minunată, plină de culoare şi multe jucării.

Bucuraţi-vă de copilărie! - este mesajul meu pentru toţi copiii, atât din ţara noastră, cât şi de aici, din Afganistan.

Copiii nu trebuie să fie neglijaţi nicicând, căci ei sunt cei care ne fac de multe ori ziua mai bună şi pentru care ajungem la un moment dat să trăim. De ziua lor, aceştia merită o atenţie deosebită, pentru a şti că au anumite drepturi, că sunt importanţi”.

Sublocotenent Mihai Ciupercovici, comandant Pluton „Fury 3”: „Pe timpul  misiunilor desfăşurate am interacţionat cu populaţia locală şi în special cu copiii acestora. Am fost impresionaţi de modul cum aceştia trăiesc şi de fiecare dată când ne-am întâlnit cu ei, din ceea ce am avut la noi, am încercat să le oferim şi lor (un pix, un creion, un caiet, un suc), astfel încât din ceea ce beneficiem noi să aibă parte şi ei. Cu ocazia Zilei Copilului, le transmit, de aici, din Afganistan, atât copiilor din ţară cât şi celor de aici, să fie sănătoşi, să fie iubiţi, să fie mereu cu zâmbetul pe buze, să crească mari şi frumoşi, şi un sincer La mulţi ani!”.

Ziua Copilului este ziua în care se celebrează miracolul naşterii, miracolul purităţii, dar şi întoarcerea la inocenţă.

Plutonier Alex Sandu, comandant grupă „Wolf Pack 2”: „Tocmai ne-am întors dintr-o patrulă din aria de responsabilitate, unde am interacţionat cu populaţia locală. În general, populaţia din zona noastră interacţionează cu patrulele din cadrul batalionului, copiii fiind cei mai bucuroşi, deoarece, la fiecare patrulă, le dăm câte un mic cadou, un suc, un pix, creion, caiet; toate acestea cumulate îi fac să fie mai apropiaţi de militarii români.

Relaţia noastră cu copiii afgani este una deosebită, deoarece toţi avem copii acasă, cărora le ducem dorul, şi umplem acest gol oferind din ceea ce avem noi acestor copii.

Cu ocazia zilei de 1 iunie, Ziua Copilului, le urez tuturor copiilor din lume un sincer La mulţi ani!, multă sănătate şi o viaţă cu multe bucurii”.

Caporal Doru Onofrei, pistolar „Wolf Pack 2”: „Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, le urez tuturor copiilor La mulţi ani, iar fetiţei mele, Anisia Mădălina, îi transmit că tata o iubeşte foarte mult şi în curând va veni acasă.

Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm şi să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, precum cei mici. Să sărbătorim alături de copiii, nepoţii, fraţii sau vecinii noştri şi să ne lăsăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple sau … să nu uităm de copilul din noi”.

Locotenent Claudiu Constantinescu, comandat „Wolf Pack 2”:  „Le transmit tuturor copiilor din Afganistan dorinţa mea de a trăi vremuri în linişte şi pace. Nu cer mult şi consider că, ca orice copil din această lume, merită să fie bucuroşi, să aibă parte de educaţie, să aibă linişte, alături de familiile lor. Le doresc o viaţă plină de jucării, bucurii şi sănătate, alături de un călduros La mulţi ani!, urare pe care o transmit şi fiicei mele, Medeea, să fie cuminte, să asculte de mama şi să ştie că tata le iubeşte foarte mult”. 

Caporal Adrian-George Tofan, pistolar „Wolf Pack 2”: „Pentru noi, militarii români, când plecăm în misiune şi ne întâlnim cu copiii de aici, pentru o secundă gândurile noastre zboară acasă, spre copiii noştri. Copiii afgani, de fiecare dată când ne întâlnesc, vin la noi şi aşteaptă cu nerăbdare dulciuri, rechizite şcolare şi, bineînţeles, jucării, dacă avem. Cu toate că aici, în Afganistan, Ziua Copilului nu este sărbătorită ca în alte ţări, de exemplu cum este sărbătorită în România, dorim ca fiecare întâlnire a noastră cu aceşti copii să rămână întipărită în mintea lor. La mulţi ani, copiilor din lumea întreagă!”.

Plutonier Gabriel Stafie, comandant grupă „Wolf Pack 2”:  „Nimic nu e mai important pe lume decât familia şi copiii. Doresc să urez un sincer La mulţi ani! tuturor copiilor din lume, indiferent de etnie sau naţionalitate.

Iubesc copiii şi, de fiecare dată, în fiecare misiune pe care am executat-o aici, în teatrul de operaţii din Afganistan, am interacţionat cu copiii afgani, care mereu mă impresionează prin simplitatea, modestia şi uneori prin neputinţa lor.

Îmi sunt dragi, iar dorul de casă, de băiatul meu, Tiberiu, în vârstă de 4 ani, mă face să mă apropii de ei, iar ei cred că simt acest lucru, simt că sunt tată şi mă port cu ei mai părinteşte. Comunicarea cu ei este relativ simplă şi se rezumă doar la câteva semne şi foarte puţine cuvinte.

A fi copil în Afganistan nu este acelaşi lucru cu a fi copil în alt colţ de lume, ei se nasc şi cresc în acest război şi de aceea se mulţumesc cu puţinul pe care îl primesc de la noi. De cele mai multe ori vin şi mă prind de mână şi mă trag spre maşină, deoarece ştiu că acolo am mereu ceva dulce pentru ei. Uneori nu pot să am dulciuri pentru toţi şi simt că i-am dezamăgit, şi automat gândul pleacă la copilul meu, care are aceeaşi privire tristă când e nemulţumit.

Văd în Afganistan copii mici care ţin în braţe copii şi mai mici, se cresc unii pe alţii şi îmi doresc, ca părinte, să pot face mai multe lucruri pentru ei, să-i pot ajuta mai mult.

Acum, când pe lume trebuie să vină şi al doilea copil al meu, nu pot decât, prin ajutorul oferit copiilor afgani, să-mi alin dorul de casă prin copiii de aici”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 164

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 282

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 274

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 475

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 434
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 455
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 279

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 902

Citeşte şi:

Locotenent Roland Pralea şi sg Gheorghe Cîmpeanu la SHURA
Publicat pe 06.07.2017
Echipele specializate în operaţii psihologice (PSYOPS) s-au impus ca un sprijin pentru luptători. Aici, în Afganistan, lucrează alături de militarii...
Alături de liderul local
Publicat pe 02.05.2017
Militarul este un om hotărât, dârz şi curajos, care ştie tot timpul ce are de făcut şi este conştient ce pericole îşi asumă. Seara târziu sau...
Comandantul Batalionului 151 Protecţia Forţei, locotenent-colonel Gabriel Turculeţ, alături de generalul de brigadă Charles Aris la exerciţiul organizat cu militarii afgani
Publicat pe 10.05.2017
După aproximativ trei luni de la preluarea misiunilor de la colegii din Batalionul 341 Infanterie ”Rechinii Albi” și în ciuda temperaturilor din ce...

Comentarii