Urmaşii lui Ştefan Cel Mare din Kandahar

Maiorul Vasile Ardeleanu
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 14.06.2017

Militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” continuă cea de a patra misiune în teatrul de operaţii Afganistan.

S-au scurs patru luni de dăruire în îndeplinirea misiunilor încredinţate, de curaj, de abnegaţie şi efort comun a celor ce slujesc ţara, departe de casă şi de cei dragi.Batalionul 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” îşi execută misiunea ordonată în provincia Kandahar. Bogata experienţă acumulată în cele 11 misiuni internaţionale, din care patru în Afganistan, intensa pregătire predislocare, executată în condiţii cât mai apropiate de cele din teatrul de operaţii în poligoanele de la Iaşi şi Cincu, adaptarea rapidă la condiţiile reale ale teatrului de operaţii şi a mediului ostil de securitate din Afganistan şi, nu în ultimul rând, calitatea  excelentă a personalului sunt atuuri ce duc la executarea cu succes a misiunilor primite.

Fenomenul insurgenţei din provincia Kandahar, unde se află dislocaţi militarii ieşeni, a fost şi este o provocare pentru urmaşii fiilor lui Ştefan cel Mare. Efectele acestui aşa-zis „război al minţilor şi inimilor” au fost reduse prin colaborarea excelentă cu partenerii de Coaliţie din cadrul „Resolute Support Mission”, dar şi cu cele afgane. Prin efortul lor, militarii ieşeni şi-au propus crearea unui mediu de securitate stabil şi de durată, propice unui climat economic în dezvoltare, susţinut de o bună guvernare.

Onoarea şi datoria, valorile incontestabile ale codului Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri”, îi obligă la respectarea şi îndeplinirea ordinelor şi misiunilor încredinţate, ignorând vicisitudinile şi privaţiunile specifice. Faimosul general chinez Sun Tzu, autorul lucrării "Arta războiului", spunea: „Arta supremă a războiului este să îţi supui duşmanul, fără luptă”. Disputele, în general, reprezintă un aspect normal al vieţii noastre şi aici putem vorbi de dispute în familie, între rude, prieteni, colegi etc. Soluţionarea acestora se poate realiza prin două modalităţi principale, şi anume forţă şi diplomaţie. Nu este obligatoriu ca orice dispută să fie soluţionată numai prin ceartă. Diplomaţia este o cale care poate fi folosită pentru a obţine un avantaj strategic şi pentru a găsi o soluţie „win-win” pentru toate părţile implicate. Utilizarea comportamentului diplomatic are un rol foarte important în executarea misiunilor, militarilor batalionului revenindu-le poziţia onorantă, şi anume cea de ambasadori ai României, astfel încât, la sfârşit, aceştia să fie în măsură să raporteze la unison: „Misiune îndeplinită!”.

Am stat de vorbă cu maiorul Vasile Ardeleanu, ofiţerul din cadrul compartimentului Operaţii, care se ocupă alături de colegii americani din CTF „Rak Solid Wolves” de conducerea operaţiilor aici, în Afganistan. El ne-a declarat: „Este clar că au fost trei luni şi ne apropiem de cea de a patra lună de efort şi sacrificiu din partea tuturor militarilor. Sunt convins că peste încă trei luni aceste eforturi vor fi răsplătite cu zâmbete şi strângeri de mână, la finalul acestei extenuante misiuni, de către familii şi camarazii de arme din ţară. Nu am ajuns încă la timpul analizelor, al amintirilor, ci doar, în mod special, al lecţiilor învăţate, lecţii ce vor fi transmise următorilor camarazi care vor fi dislocaţi  în teatrul de operaţii, şi care vor  fi aplicate la pregătiri sau în viitoarele misiuni”.

Vorbind despre comportamentul diplomatic necesar unui militar în teatrul de operaţii din Afganistan, comportament care face parte din educaţia noastră militară, maiorul Vasile Ardeleanu ne-a prezentat cinci sfaturi despre cum să fii o persoană mai diplomată: „Un prim sfat ar fi acela de a gândi înainte de a acţiona. Tot ceea ce este rău se poate întâmpla atunci când acţionezi fără să gândeşti raţional.

Înainte să laşi cuvintele să iasă într-o dispută verbală, trebuie să te gândeşti profund care vor fi consecinţele. Furia ne orbeşte şi ne face imuni la gândirea logică. Este imperativ, ca militar, să poţi să-ţi controlezi emoţiile. Gândeşte-te la consecinţe şi acest lucru te poate ajuta să îţi păstrezi acţiunile şi cuvintele sub control.

Un al doilea sfat este cel de a te concentra pe fapte. Într-o negociere diplomatică, cel mai important lucru este accentul pus pe fapte. Gândirea ce pleacă de la prejudecăţi şi părtiniri ne întunecă judecata. Concentrându-te pe faptele concrete, concluziile corecte vor evolua.

Un al treilea sfat este acela de a folosi un limbaj simplu, dar eficient. Ocolişurile duc doar la frustrare, întrerup discuţiile şi negocierile. Orice vrei să subliniezi trebuie spus într-un limbaj simplu, pe care îl poate înţelege oricine.

Un alt sfat este acela de a evita agresiunea, deoarece comportamentul agresiv conduce numai la conflicte. Cel mai important lucru este să îţi controlezi furia; altfel, comportamentul agresiv va duce la război, iar să arăţi un astfel de comportament sau tactică de intimidare duce doar la provocare.

În încheiere, aş dori să vă spun că diplomaţia înseamnă flexibilitate şi compromis. Încăpăţânarea şi îndârjirea nu duc nicăieri. Să ai un comportament diplomatic este o abilitate esenţială pentru un militar pentru a face pace. Acest lucru ne ajută în încercarea noastră să facem o lume mai bună. În misiunile pe care le executăm punem în aplicare cele cinci sfaturi de mai sus, zi de zi.

Ce a fost bun sau la ce capitole sunt deficitari militarii ieşeni? Unde excelează ei independent sau ca entitate luptătoare complexă şi ce pot îmbunătăţi? Sunt întrebări la care toţi caută un răspuns, nu din dorinţa de a face pe cineva răspunzător, ci doar pentru o permanentă perfecţionare şi menţinerea unui standard ridicat de performanţă.

Care au fost atu-urile <Lupilor Negri>? Este foarte simplu: profesionalismul militarilor, abnegaţia, devotamentul, experienţa teatrelor de operaţii, pregătirea temeinică, adaptarea procedurilor tactice şi de stat major la realităţile Afganistanului – cu siguranţă; dar ceea ce face diferenţa este concepţia şi viziunea elementelor de comandă ale batalionului, care au asigurat o coeziune şi un mediu de lucru exemplar.

Asigurarea permanentă a unei protecţii eficiente a forţelor – grija faţă de oameni fără marginalizarea sau minimizarea sarcinilor şi atribuţiunilor, neprecupeţirea niciunui efort în îndeplinirea sarcinilor încredinţate şi exemplul personal dat de toţi comandanţii de companii şi plutoane sunt factori care, cu siguranţă, au determinat şi vor determina autodepăşirea profesională în conformitate cu standardele de performanţă stabilite, toate acestea întărind, încă o dată, axioma că <Valoarea unei structuri militare de elită cum este Batalionul 151 Infanterie ”Lupii Negri” este rezultanta valorilor militarilor care o compun>, fapt de care suntem mândri” – a încheiat  maiorul Vasile Ardeleanu.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 71
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 75
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 135
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 121

Citeşte şi:

Elementul Naţional de Sprijin este o structură logistică importantă ce face parte din Comandamentul Logistic Întrunit. Este dispus în Baza Militară...
În această săptămână, militarii români din cadrul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Brave Hearts” au executat peste 70 de misiuni...

Comentarii