Speranţă pentru viitor

Speranţă pentru viitor
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 21.06.2017

La începutul lunii iunie, ofiţerul CIMIC din cadrul Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri”  dislocat în Baza Militară Aeriană din Kandahar, Afganistan, împreună cu un pluton din Compania a 2-a Infanterie şi în parteneriat cu forţe ANP (Poliţia Naţională Afgană) au executat o misiune de succes, ce a constat în angajarea liderilor din satul Sakzey Kalay.

Suntem acolo unde este nevoie

O nouă misiune s-a ordonat. Conştiincioşi, militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” au trecut la activităţile ce preced atât pregătirea, cât şi executarea msiunii. Când toate acţiunile au fost finalizate, militarii s-au adunat pentru ultimele precizări şi verificări.

Preotul batalionului a rostit rugăciunea, devenită acum ritual şi act de descătuşare a emoţiilor şi de încărcare cu un optimism ce „îţi şopteşte la ureche” să fii încrezător în tine şi în camarazii tăi. Militarii sunt conştienţi că trebuie să fie atenţi la orice pas şi la orice mişcare, încrederea în colegul de lângă tine fiind esenţială. Nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării sau a hazardului, doar Dumnezeu acolo sus hotărăşte! Însă prin curaj şi devotament, militarii români ştiu că sunt acolo unde este nevoie.

Patrula a părăsit Baza Aeriană Kandahar, fapt ce a coincis cu începerea misiunii. Deplasarea pe drumul către punctul de întâlnire este întotdeauna însoţită de pericole şi de posibile atacuri lipsite de scrupule ale insurgenţilor, dar cercetarea permanentă şi indispensabilă a zonelor critice a făcut ca sosirea la destinaţie să se execute în siguranţă. Misiunea principală a constat în angajarea liderilor din satul Sakzey Kalayşi evaluarea clinicii medicale din zonă.
Ajunşi la destinaţie, militarii au fost întâmpinaţi de câţiva localnici. Patrula a fost invitată la discuţii lângă o livadă, care înconjoară clinica şi reprezintă în acelaşi timp locul de desfăşurare al orelor, deoarece în Sakzey Kalaynu există o clădire special amenajată ca şcoală. În Afganistan, infrastructura constituie un segment care pretinde investiţii majore, în special în domeniul educaţiei, întrucât în multe sate copiii învaţă în aer liber. Pe timpul discuţiilor, liderul satului a accentuat importanţa educaţiei pentru copiii Afganistanului, precum şi revitalizarea sistemului de sănătate reprezentat de clinica al cărei proiect nu a mai fost finalizat şi care reprezintă viitorul şi speranţa unei societăţi mai bune. Pe marginea discuţiilor, locotenentul Mihai-Daniel Mariş, ofiţerul CIMIC al batalionului, a subliniat rolul pe care îl joacă GIRoA (Guvernul Republicii Islamice Afganistan) în procesul de reconstrucţie a acestei ţări, cât şi răbdarea şi sprijinul stringent al populaţiei locale pentru oficialii afgani. La sfârşitul întâlnirii s-au stabilit câteva priorităţi în continuarea proiectului, lucru ce a fost înţeles de liderul satului, acest fapt de conştientizare a necesităţii dezvoltării unor astfel de proiecte reprezentând un succes.Pe drumul de întoarcere se vedeau copiii care ieşeau din curţile caselor, alergând desculţi în întâmpinarea patrulei, pentru a face cu mâna militarilor români.

L-am întrebat pe ofiţerul CIMIC, locotenent Mihai-Daniel Mariş, de unde atâta aplecare spre această specialitate, cooperare civili – militari. Ofiţer tânăr, a început să povestească cu o adevărată plăcere începuturile carierei sale până aici, în misiunea din Afganistan, cu Batalionul 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri”: ”În calitate de elev în clasa a XII-a, am încercat să intru într-un domeniu în care este necesară o dezvoltare personală şi profesională continuă, atât din punct de vedere intelectual, cât şi fizic. Domeniul militar în care am intrat nu m-a dezamăgit. Beneficiile profesionale au fost extraordinare, satisfacţia personală uriaşă. Îmi începusem cariera militară alegând să intru în corpul ofiţerilor Armatei României pe una din cele mai solicitante arme, infanterie-cercetare. Am acumulat experienţă profesională prin instruire constantă, cursuri specifice, tabere, exerciţii naţionale şi internaţionale, misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan”.

Descoperind, în misiunea anterioară, că poate influenţa mai eficient mediul operaţional actual acţionând împreună cu elementele locale, respectiv populaţia locală din zona de responsabilitate, a ales să-şi redirecţioneze eforturile de autoperfecţionare către o specialitate nouă, foarte interesantă, cooperare civili-militari (CIMIC).

„Intrasem deja în contact cu acţiunile specifice executate de către militarii CIMIC de-a lungul carierei şi păreau foarte interesante” - continuă relatarea locotenentul Mariş. „Am reuşit o mutare îndrăzneaţă la Batalionul 1 CIMIC, unde am descoperit oameni extrem de capabili pe linie de specialitate, cu multă experienţă în domeniu, dornici să mă înveţe şi pe mine cum să fiu un bun <cimicar>. Prin instrucţie şi participare la exerciţii naţionale şi internaţionale pe linie de CIMIC, am acumulat destulă experienţă cât să mă simt pregătit pentru o nouă misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, de această dată pe un domeniu diferit, inedit, special: acţiuni non-letale CIMIC”.

La patru luni de la preluarea zonei de responsabilitate şi a misiunilor de către Batalionul 151 Infanterie Protecţia Forţei „Lupii Negri”, ofiţerul se poate lăuda cu un număr mare de misiuni cu specific CIMIC, executate în colaborare cu omologul american din CTF „Rak Solid Wolves”: „Până în acest moment am executat deja cinci misiuni cu specific CIMIC în cadrul patrulelor planificate, reuşind să dezvolt baza de date actuală, luând contact şi mai bine cu ceea ce execută <pe teren> un specialist CIMIC. Am purtat discuţii cu persoanele importante din satele în care se execută misiuni specifice Resolute Support (sprijinirea autorităţilor locale afgane, autorităţilor naţionale afgane, forţelor naţionale afgane de securitate), luând contact astfel cu problemele localnicilor şi dezvoltând variante de acţiune pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi securitate.

Misiunile CIMIC necesită o foarte mare atenţie, întrucât din totalul interacţiunilor dintre populaţia civilă şi militari, ele reprezintă o proporţie foarte ridicată. În  Afganistan avem oportunitatea de a transpune în mod real ce am învăţat la Batalionul 1 CIMIC, iar într-un teatru de operaţii, concentrarea trebuie să atingă cote maxime pentru a desăvârşi fiecare activitate, deoarece conexiunea dintre tot ce se întâmplă aici face ca orice acţiune să aibă implicaţii asupra alteia şi efectele să se resimtă o perioadă îndelungată de timp. Succesul acestor misiuni este rezultatul muncii tuturor celor care fac parte din Batalionul 151 Protecţia Forţei <Lupii Negri> şi în special al subunităţilor de manevră care, zi de zi, depun eforturi considerabile pentru asigurarea securităţii în acest mediu ostil. Împreună, militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei <Lupii Negri> şi militarii americani, constituiţi în Task Forces <Rak Solid Wolves>, reuşim să dezvoltăm condiţiile necesare pentru o mai bună stabilitate şi securitate în aria noastră de operaţii, executând misiuni din întregul spectru de acţiuni specifice Resolute Support. Populaţia locală este dornică să ne sprijine cu ce pot, comunicarea este foarte bună, iar autorităţile şi forţele de securitate se bucură de sprijinul oferit” – a adăugat locotenentul Mariş.

Dialogul se încheie aici. Încă o misiune s-a sfârşit; urmează întocmirea rapoartelor de misiune, dar mâine este o nouă zi, o altă acţiune, un alt început. ”Lupii Negri” sunt la datorie şi, acolo unde este nevoie de ei, răspund: „Prezent!” cu promptitudine.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 164

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 282

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 274

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 476

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 434
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 455
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 279

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 902

Citeşte şi:

Alături de liderul local
Publicat pe 02.05.2017
Militarul este un om hotărât, dârz şi curajos, care ştie tot timpul ce are de făcut şi este conştient ce pericole îşi asumă. Seara târziu sau...
Comandantul Batalionului 151 Protecţia Forţei, locotenent-colonel Gabriel Turculeţ, alături de generalul de brigadă Charles Aris la exerciţiul organizat cu militarii afgani
Publicat pe 10.05.2017
După aproximativ trei luni de la preluarea misiunilor de la colegii din Batalionul 341 Infanterie ”Rechinii Albi” și în ciuda temperaturilor din ce...
Elementul Naţional de Sprijin este o structură logistică importantă ce face parte din Comandamentul Logistic Întrunit. Este dispus în Baza Militară...

Comentarii