PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită în Afganistan

Publicat pe 28.06.2017
Luni, 26 iunie, militarii români dilocaţi în Baza Militară Aeriană din Kandahar au sărbătorit Ziua Drapelului Naţional.
„Steagurile aceştii de Dumnezeu păzite ţări din vechime au fost fala oştirilor sale şi semnele slavei lor... Miliţia românească organizată pe temeiuri de regulă şi disciplină europeană dobândeşte iarăşi acel drept din vechime şi primeşte steagurile sale cu feţile naţionale şi cu pajera prinţipatului. Domnia mea dar încredinţează acum batalioanelor de infanterie şi divizioanelor de cavalerie aceste steaguri ca un sfânt depozit al cinstii, al credinţii şi al supunerii către legile întocmite...”- spunea în anul 1834 domnitorul reformator al Ţării Româneşti - Alexandru D.Ghica.
Ziua Drapelului - ştiută şi ca Ziua Tricolorului – a fost proclamată prin lege în anul 1998. Tricolorul românesc este un “stindard al libertăţii” şi face parte din cultura noastră ca naţiune şi ca neam. Steagul naţional a fost mereu un simbol al luptei pentru unitate, pentru dreptate şi pentru integritate. Celebrarea sa, pe 26 iunie, este un moment de mândrie şi de onoare naţională, în memoria momentului în care Guvernul Revoluţionar de la 1848 a decretat asumarea Tricolorului ca steag naţional al tuturor românilor.
Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei repezintă numărul perfect. Steagul naţional a însoţit reprezentanţii poporului român în cele mai importante momente din ultimele două secole, de la obţinerea independenţei, trecând prin Unirea cea Mare, şi ajungând la Revoluţia din 1989. Steagul naţional ne reprezintă astăzi peste tot în lume, la reprezentanţele diplomatice, în teatrele de operaţii, la evenimentele din plan internaţional, la reuniunile organismelor internaţionale din care România face parte. El este cel care le aminteşte zilnic românilor de peste graniţe care sunt originea şi valorile lor.
Chiar dacă îi despart peste 3.600 kilometri de ţară, pildele de vitejie ale înaintaşilor sub steagul tricolor luminează gândurile şi faptele militarilor ieşeni. Această sărbătoare are menirea de a-i omagia pe cei care, de-a lungul veacurilor, cu uriaşe sacrificii umane, au dat dovadă de un sentiment al eroismului, în consonanţă cu spiritul vremurilor.
În toate misiunile internaţionale sau în teatrele de operaţii unde au participat, ”Lupii Negri” s-au legitimat şi au arborat simbolul nostru naţional. La ceremonia desfăşurată în campul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei au participat: comandorul dr. Toma - Dorel Truşcă, reprezentantul militar naţional în teatrul de operaţii Afganistan; locotenent-colonelul Stephen Douglas; locotenent-colonelul Gabriel Turculeţ, comandantul Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei KAF ”Lupii Negri”; locotenent-colonelul Vasile Ionescu, comandantul Elementului Naţional de Sprijin; locotenent-colonelul Ciprian Filimon, şeful echipei de consilieri din cadrul TAAC-S.
Ceremonia a început cu introducerea în formaţie a Drapelului de luptă al Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei KAF ”Lupii Negri”, arborarea Drapelului naţional, concomitent cu intonarea Imnului naţional al României. În cuvântul său, comandantul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei KAF ”Lupii Negri”, locotenent-colonelul Gabriel Turculeţ, a subliniat că „mândria de a fi român o regăsim, astăzi, în fiecare moment în care Drapelul naţional este ridicat cu onor, fie că vorbim de festivităţi obişnuite, de celebrarea unor victorii ale sportivilor români, sau de comemorarea eroilor noştri.Tricolorul românesc este simbol de libertate la 1848 şi de unitate la 1859. Îi însoţeşte pe ostaşii care aduc independenţa României în 1877. Spre el au privit cu speranţă românii în lupta pentru unitate, încununată la 1918 şi spre el privim cu mândrie şi noi, astăzi, aici, în Baza Militară Aeriană din Kandahar”.
În semn de apreciere pentru contribuţia esenţială în executarea misiunilor Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri”, comandantul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” a atribuit Steagul de Identificare al Batalionului 151 Infanterie domnului LTC Stephen Douglas, comandantul Combined Task Force Rak Solid Wolves, precum şi Command Sergeant Major Jeffrey Bond. Totodată, locotenent-colonelul Gabriel Turculeţ a conferit, pentru contribuţia adusă la îndeplinirea misiunilor în cadrul Task Force Rak Solid Wolves, medalia Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” caporalului Bogdan Apopei, din compania „Black Fury”, caporalului Claudiu-Robert Arădoaie şi caporalului Claudiu Băcăoanu, din compania „Mad Wolf Pack” şi caporalului Iulian Irimiea, din compania „Guardians”.
În data de 15 iulie 2017, misiunea Task Force Rak Solid se va încheia. Cu această ocazie, comandantul Combined Task Force Rak Solid Wolves, LTC Stephan Douglas, a mulţumit militarilor români pentru modul de îndeplinire a misiunilor executate exemplar, umăr la umăr, alături de militarii americani: „Vreau să-i mulţumesc domnului locotenent-colonel Gabriel Turculeţ pentru această ocazie de a mă adresa dumeavoastră, de Ziua Drapelului Naţional al României. Participarea la misiunea Resolute Support a reprezentat pentru mine personal, din funcţia de comandant al Combined Task Force Rak Solid Wolves, prima mea experienţă în lucru cu militarii români şi apreciez în mod deosebit profesionalismul de care daţi dovadă. Aveţi o istorie naţională bogată, sunteţi ataşaţi idealului de libertate, ceea ce vă recomandă drept buni parteneri şi camarazi de arme. Credinţa în Dumnezeu şi valorile morale pe care le-aţi demonstrat în Afganistan vă recomandă ca prieteni de suflet. Vă voi simţi lipsa atunci când se va încheia misiunea unităţii noastre.Vă doresc succes în continuare şi vă asigur de respectul meu continuu”.
Cu această ocazie, pentru contribuţia adusă la îndeplinirea misiunilor în cadrul Combined Task Force Rak Solid Wolves, LTC Stephan Douglas şi Command Sergeant Major Jeffrey Bond au oferit medalia CTF Rak Solid Wolves militarilor români care s-au remarcat pe timpul executării acestor misiuni.
Comentarii