„Brave Warrior-17”. Dansul mecanicilor-conductori. Contratimp. Instalarea campului

Căpitan Petru Marian Ivan, comandant companie infanterie
Maior Dan CRIŞAN
Publicat pe 06.07.2017

În perioada 2 – 22 iulie, un detaşament din Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad va participa la exerciţiul cu trageri de luptă „Brave Warrior-17” din Ungaria (Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center).

Între obiectivele de instruire ale exerciţiului „Brave Warrior-17” pentru detaşamentul românesc generat de Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” se numără şi dislocarea acestei structuri militare din zona de dispunere a unităţii la pace – Arad, România –  în cea de desfăşurare a activităţii de instruire – „Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center”, Ungaria. Distanţa de marş între cele două puncte: aproximativ 400 km.

Suprafaţa generoasă de circa  250 km2 a poligonului maghiar, situat în zona Varpalota, oferă condiţiile de punere în aplicare a unor programe complexe de pregătire individuală şi colectivă, de executare a unor exerciţii cu trageri de luptă de infanterie, artilerie terestră, tancuri, artilerie antiaeriană, aviaţie de vânătoare şi bombardament, elicoptere. Pentru unii dintre militarii arădeni, centrul de pregătire din vecinătatea nordică a lacului Balaton din ţara vecină nu reprezintă un loc necunoscut. De-a lungul ultimilor 10 ani, în poligon, alături de camarazii maghiari, unii dintre luptătorii unităţii arădene au fost integraţi în structuri multinaţionale de comandament şi/sau luptătoare, în etapele anuale de pregătire din cadrul iniţiativei regionale dintre România şi Ungaria, Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii.

Sub comanda căpitanului Petru-Marian Ivan, comandantul companiei de infanterie arădene, primii 50 de militari ai detaşamentul românesc „Brave Warrior-17” au sosit în Centrul de Instrucţie pentru Luptă de la poalele dealurilor Bakony, în data de 4 iulie. De asemenea, pe trailere, au ajuns la destinaţia din Ungaria şi containerele cu materiale logistice şi tehnica de luptă a detaşamentului. Sarcinile principale ale militarilor, imediat după debarcare, au fost coborârea celor 25 de vehicule militare de pe platformele de transport şi amenajarea parcului cu tehnică şi instalarea raionului de odihnă, cu facilităţile necesare vieţuirii şi executării în bune condiţii a exerciţiilor pentru următoarele trei săptămâni.

Deplasarea tehnicii prin Ungaria a produs, de-a lungul traseului, o adevărată surpriză. Unul dintre şoferii civili care au asigurat transportul a remarcat că platformele pe care au fost îmbarcate vehiculele batalionului de infanterie românesc au declanşat o continuă şedinţă foto. Oamenii aflaţi întâmplător în drumul coloanei militare şi-au utilizat funcţia de fotografiere a telefoanelor, imortalizând trecerea convoiului românesc. De asemenea, un alt şofer civil a remarcat deprinderile mecanicilor-conductori şi şoferilor militari. Ca profesionist în domeniul transporturilor speciale, şoferul civil şi-a manifestat respectul faţă de modul în care colegii din armată operează tehnica de luptă în situaţii ce solicită deprinderi de lucru la nivelul virtuozităţii.

Toate mişcările din poligon ale mecanicilor-conductori şi şoferilor    s-au făcut în ritm susţinut. Camarazii lor aveau nevoie de materialele transportate pentru instalarea campului, înainte de căderea întunericului. Cu toţii, potrivit planificării din ţară, dar şi a celei generate de situaţia din poligon, şi-au îndeplinit sarcinile repartizate sau transmise de comandanţii de subunităţi. După o zi plină, militarii detaşamentului aveau raionul de odihnă instalat. Unii dintre ei vorbeau la telefon, asigurându-i pe cei de acasă că totul e în regulă în poligonul din Ungaria. O discuţie telefonică auzită întâmplător, dar şi dedusă din context, suna astfel: „Ce faci? Pe unde eşti?” – întrebare dedusă. „Ah, sunt bine! Sunt în camp, undeva pe lângă lacul Balaton, în Ungaria” – se aude răspunzând militarul. „Ce tare! În luna iulie, la Balaton! E un loc frumos, deşi cam scump. Concediu plăcut!” – remarcă dedusă. „Aş, nu sunt în concediu. Abia de mi-am instalat cortul, tip VM. Sunt în poligon, la instrucţie. Nu am văzut lacul. Doar în poză!” – reacţionează militarul. Aprecierea situaţiei de către cel aflat la celălalt capăt al convorbirii telefonice o deduceţi dumneavoastră.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 71
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 76
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 135
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 122

Citeşte şi:

Comentarii