Tinerii din PSYOPS

Locotenent Roland Pralea şi sg Gheorghe Cîmpeanu la SHURA
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 06.07.2017

Echipele specializate în operaţii psihologice (PSYOPS) s-au impus ca un sprijin pentru luptători.

Aici, în Afganistan, lucrează alături de militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” o astfel de structură a Centrului de Operaţii Psihologice.

”Strategia cea mai bună este de a convinge întotdeauna oamenii de ceea ce sunt deja convinşi. Asta pentru că este cel mai bine să construieşti pe ceea ce a fost deja integrat de oameni în sistemul lor de valori”.

 

Ce este PSYOPS?

Despre operaţiile psihologice s-au scris multe şi am convingerea că va mai curge foarte multă cerneală. Iniţial au fost învăluite în mister, misiunea lor lăsând de foarte multe ori pe profani să-şi dea cu părerea. Ceea ce nu ştiu este că dorinţa specialiştilor PSYOPS a fost ca rezultatul muncii lor să aducă pacea şi liniştea în orice zonă de conflict. Astăzi, în majoritatea conflictelor care au tentă religioasă, etnică, acţiunile unor astfel de profesionişti sunt mult mai mult decât bine venite.

După ani şi participări în misiuni internaţionale, Armata Română a reuşit cu mari eforturi să formeze specialişti într-o astfel de specializare. Sunt un grup mic, dar eficient. Rezultatele muncii lor se văd în Balcani, dar mai ales aici, în Afganistan. Aprecierile camarazilor din NATO le auzi şi te miri cu ce se ocupă aceşti militari.

În Afganistan, ei participă la misiuni, alături de militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei şi poliţiştii afgani, prin satele din provincia Kandahar, pentru a prezenta populaţiei locale principalele programe ce se desfăşoară în sprijinul lor şi a le înlesni contactul cu autorităţile din zonă. Trebuie să subliniem faptul că Afganistanul este o zonă de conflict de mulţi ani, unde alfabetizarea şi educaţia sunt la un nivel foarte scăzut, iar comunităţile locale sunt foarte închise.

Nu este uşor să reacţionezi la ceva ce ai învăţat în cărţile de istorie, iar acum ai contact direct cu astfel de exemple. La o primă prezentare a locurilor, sunt comunităţi care nu au contact cu exteriorul, consumă doar ceea ce produc, iar singurul punct de legătură cu lumea din exterior o reprezintă religia musulmană.

Bătrânii satului au un rol hotărâtor, ei sunt cei ce hotărăsc ceea ce se întâmplă cu comunitatea respectivă. Toate aceste lucruri cumulate, pentru specialiştii PSYOPS reprezintă o muncă colosală, cu multe implicaţii atât istorice, cât şi religioase.

„Cred că ceea ce ne-a făcut să obţinem rezultatele despre care vorbim astăzi aici, în Afganistan, este poate felul nostru de a fi al românilor, mai deschis, mai comunicativ - a declarat plutonierul-major Iulian Mocanu, şeful echipei PSYOPS din Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri”, aflat la a cincea misiune într-un teatru de operaţii.

Suntem specialişti cu experienţă, chiar dacă suntem tineri. Tot ceea ce s-a învăţat, s-a făcut din mers şi am reuşit să ne adaptăm specificului acestei zone de conflict.

Nu este uşor, trebuie să fii atent la orice detaliu, să ştii cum să reacţionezi la ceea ce se întâmplă în jurul tău şi, în acelaşi timp, să îi determini pe cei din jurul tău să te simtă ca prieten”.

Tineri, dar devotaţi

Echipa tactică este formată din plutonierul-major Iulian Mocanu şi sergentul Gheorghe Cîmpeanu, ultimul fiind la prima misiune în Afganistan. Ambii militari sunt tineri, ultimul la începutul carierei armelor. Au venit în teatrul de operaţii din Afganistan convinşi că aici vor învăţa cel mai bine şi pot aplica teoria dobândită în ţară.

Au discutat mult cu colegii ce au experienţa altor acţiuni de acest gen.

PSYOPS este fascinant pentru mulţi, dar în spate stau ani de studii, de cunoaştere, dar mai ales de implicare personală, deoarece orele petrecute la serviciu nu sunt de ajuns pentru a şti sau a fi la curent ce ceea ce se întâmplă în locul în care urmează să lucrezi şase luni. Aşa că .... studiu.

Zi de zi, ei sunt alături de ”Lupii Negri” în misiunile pe care le desfăşoară. Sunt în contact mai ales cu Afghan National Police (ANP), pe care îi consiliează pentru un sprijin cât mai adecvat acordat populaţiei locale. Şi nu este uşor. În timp ce alţi tineri ajunşi la vârsta lor încă mai cresc, încă sunt protejaţi, ei îşi iau soarta în propriile mâini şi îşi îndeplinesc misiunile alături de alţi tineri în uniformă, într-un teatru de operaţii.

Ceea ce îi caracterizează este devotamentul, puterea de muncă, reuşind astfel să ducă la bun sfârşit misiunile încredinţate. Nu trebuie să uităm că în Afganistan, elderii (bătrânii) sunt cei care conduc comunitatea, însă aceşti oameni care formează această echipă, respectând cultura şi tradiţiile afgane, au reuşit să sensibilizeze populaţia şi liderii locali.

„Scopul nostru, prin mijloace şi metode specifice meseriei noastre, este de a-i convinge pe aceşti oameni că este mult mai important ca societatea lor să devină un loc sigur şi propice dezvoltării, un loc în care să nu mai domnească sărăcia şi teroarea - a declarat plutonierul-major Iulian Mocanu.

Sunt conştient că genul acesta de acţiuni pe care le desfăşurăm noi nu au un efect spontan. Însă, bucuria este şi mai mare atunci când ştiu că prin munca noastră putem contribui la diminuarea acestor nefericite incidente, în care militarii noştri îşi pierd viaţa.

Istoria recentă ne arată că puterea cuvintelor s-a dovedit mult mai eficientă decât cea a armelor. Spre deosebire de conflictul armat, în care scopul strategic constă în înfrângerea adversarului, operaţiile de stabilitate şi de sprijin urmăresc tocmai soluţionarea situaţiilor de criză, fără a se mai ajunge la război, evitându-se astfel distrugerea bunurilor şi crearea de suferinţe oamenilor” - a completat sergentul Gheorghe Cîmpeanu.

Militarii români, prin colaborarea foarte bună cu forţele de securitate afgane, încearcă să-i convingă pe locuitorii acestui ţinut în care mor oameni nevinovaţi că este mai important să fie cu familiile lor, acolo unde copiii lor au mai multă nevoie de ei, decât să-şi piardă viaţa inutil în atentate sinucigaşe sau încercând să monteze bombe artizanale.

„Sunt la prima misiune în Afganistan - a afirmat sergentul Gheorghe Cîmpeanu. Ştiam că o să fie greu, dar nu am dat înapoi. Nu îmi stă în obicei să renunţ la ceea ce fac aici ca om, dar mai ales ca militar. Oricât te-ai pregăti în ţară, impactul cu Afganistanul este năucitor. Sărăcie, insurgenţă, altă cultură.

Ştim ce avem de făcut, suntem o echipă şi ne-am adaptat rapid. Am stabilit contacte cu populaţia afgană; este normal şi mă bucur când ajungem într-un sătuc, împreună cu militarii batalionului şi cu poliţia afgană, să vedem că suntem bine primiţi şi putem să îi ajutăm”.

Specialiştii PSYOPS ce au venit cu militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” au reuşit să sprijine eficient autorităţile afgane, înlesnindu-le contactul direct sau indirect cu populaţia. Au reuşit să sprijine eficient ANP în acţiunile sale şi au creat punţi de legătură între populaţie şi autorităţile locale afgane.

„Oricât ar fi de greu, este însă frumos - a declarat sergentul Gheorghe Cîmpeanu. Ai o mare satisfacţie a muncii, mai ales când vezi, după un anumit timp, că problemele unor oameni au fost rezolvate”.

Gândurile sale se îndreaptă către ţară, la soţia şi la copiii săi: „De multe ori, când văd copii mici, mă gândesc la ei. Cred că cu toţii avem acest sentiment. De aici le transmit că îi iubesc mult de tot şi îmi este dor de ei. Dar timpul trece şi o să vină şi acele momente frumoase ale revederii” - a încheiat sergentul Gheorghe Cîmpeanu.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 175

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 277

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 257

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 424

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 357

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 593

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 543

Citeşte şi:

Alături de liderul local
Publicat pe 02.05.2017
Militarul este un om hotărât, dârz şi curajos, care ştie tot timpul ce are de făcut şi este conştient ce pericole îşi asumă. Seara târziu sau...
Militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” continuă cea de a patra misiune în teatrul de operaţii Afganistan. S-au scurs...
Camarazii din Kandahar
Publicat pe 26.07.2017
În patrulă, fiecare militar are misiunea sa. Este conştient că oricare ar fi pericolul, el se poate baza pe colegul său. Camaraderia în teatrul de...

Comentarii