„Brave Warrior-17” - activităţi premergătoare exerciţiului

Reglarea şi verificarea sistemului de Comunicaţii şi informatică
Maior Dan CRIŞAN
Publicat pe 07.07.2017

Efectivele detaşamentului românesc generat de Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” pentru exerciţiul „Brave Warrior-17” din Ungaria, începând cu mijlocul zilei de 6 iulie, sunt complete.

Odată cu sosirea celor o sută de militari arădeni în facilităţile de instrucţie ale „Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center”, compania de infanterie întărită este în măsură să participe la etapele de pregătire premergătoare exerciţiului, în format naţional şi, apoi, la exerciţiul propriu-zis, în cadrul structurii militare multinaţionale.

Asemenea colegilor lor sosiţi cu două zile în urmă, nici ultimii debarcaţi nu au avut parte de odihnă după drumul din ţară. Cu toţii, ofiţeri de stat major, comandanţi de plutoane şi comandanţi de grupe, mecanici-conductori şi şoferi, au trecut la executarea recunoaşterilor în teren. Au fost ghidaţi, din partea gazdelor, de căpitanul Peter Torok. A fost una dintre activităţile cărora comandantul batalionului, locotenent-colonelul Ştefan-Claudiu Topor, le-a acordat o atenţie deosebită, având în vedere că stabilirea aliniamentului defensiv al subunităţii va fi strict legată de posibilităţile şi constrâgerile terenului.

Poligonul maghiar, dincolo de suprafaţa mare pe care o ocupă (251 km2), fiind unul dintre cele mai mari poligoane din Europa Centrală, are o curiozitate tehnică: este traversat de drumuri naţionale, căi ferate şi chiar localităţi.

Pornind de la ideea că în interiorul unei structuri militare naţionale, subsistemele interioare funcţionează graţie reglărilor curente, într-una multinaţională, fie aceasta construită din armate ale statelor membre NATO, ca aceea în care a fost integrat detaşamentul românesc pentru exerciţiul „Brave Warrior-17”, unul dintre sistemele fundamentale care trebuie reglate şi verificate, înainte de momentul de start al misiunii, este sistemul de Comunicaţii şi informatică.

Evident, limbajele şi procedurile operaţionale sunt, în mare parte, standardizate şi mijloacele de comunicaţii compatibile, dacă nu similare, între respectivele armate. De asemenea, sutele de exerciţii din ultimul deceniu, în care interoperabilitatea, integrarea şi funcţionarea întrunită a diferitelor structuri militare au fost obiective de instrucţie constante, au cizelat asperităţile tehnologice şi de comunicare, iar în prezent, agregatele militare funcţionează, lucrându-se doar la reglajele fine ale acestora. În organizarea pentru luptă, potrivit scenariului fictiv al programului de instruire al exerciţiului, compania de infanterie românească este o subunitate a unui batalion de cavalerie american, care, la rândul său, este în compunerea unei brigăzi de infanterie ungare. Pe orizontală, militarii români îşi coordonează acţiunile de luptă cu militarii britanici şi croaţi. Aşadar, nevoile de comunicaţii cuprind ambele direcţii de comunicare intrastrusctură.

În etapa actuală de pregătire a exerciţiului, potrivit planificării din conferinţele anterioare, transmisioniştii americani, britanici, români şi unguri s-au întâlnit pentru a-şi programa staţiile radio tip „Panther 2000 V”, „Harris 5800 V/H” şi „Harris 7800 S”, a introduce frecvenţele de bază şi rezervă, şi apoi, pentru a verifica legăturile pe diverse niveluri din circuitele exerciţiului. O mână de oameni, într-o schemă fără de care întregul ansamblu nu şi-ar putea îndeplini rolul.

Echipa de transmisionişti din partea detaşamentului românesc a fost constituită din: locotenentul Mihai Popa-Iovănuţ, plutonierul-major Ovidiu Cati şi caporalul Viorel Rus. Aceştia au primit frecvenţele, le-au introdus în echipamentele radio, au stabilit şi verificat legăturile radio în clar şi secretizat. Micile modificări de circuite ordonate de reprezentanţii eşaloanelor superioare ale structurii multinaţionale, rezultate din dinamica fazei premergătoare exerciţiului, au fost, din nou, simplu, introduse, stabilite, verificate. Experienţa profesională a celor trei militari români s-a dovedit folositoare, activitatea derulându-se mai repede graţie consilierii tehnice pe care aceştia au oferit-o mai tinerilor lor camarazi din armatele partenere.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 40
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 40
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 41
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 89
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 83
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 56
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 89

L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 115

Citeşte şi:

Comentarii