Începând cu anul 2013, anual, se organizează exerciţiul multinaţional „Saber Guardian”, condus de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA din Europa. Acest exerciţiu a fost găzduit, prin rotaţie, de Bulgaria, România şi Ucraina, şi are scopul de a creşte interoperabilitatea la nivel întrunit şi multinaţional între forţele naţiunilor aliate şi partenere. „Saber Guardian-17” este planificat pentru perioada 11-20 iulie şi aduce sub umbrela sa aproximativ 25.000 de militari din 22 de ţări aliate şi partenere, se desfăşoară pe teritoriul Bulgariei, României şi Ungariei, şi cuprinde mai multe exerciţii naţionale integrate.

Vineri, 7 iulie, s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a exerciţiului „Getica Saber-17”. Exerciţiul multinaţional „Getica Saber-17” este o secvenţă a exerciţiului „Saber Guardian-17” şi se va desfăşura în perioada 10-15 iulie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu. La acest exerciţiu participă peste 4.000 de militari din şase ţări membre şi partenere: Armenia, Croaţia, Muntenegru, România, Statele Unite ale Americii şi Ucraina.

Comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Gheorghe Vişan, le-a urat bun venit în Cincu, România, camarazilor străini şi a subliniat că „noi, împreună, ca o echipă, va trebui să demonstrăm că forţele noastre armate sunt capabile de a acţiona în mediul întrunit şi că suntem o forţă credibilă de descurajare”.

Adresându-se comandanţilor, generalul Vişan le-a cerut să nu uite că cea mai valoraoasă resursă pe care o au la dispoziţie sunt oamenii din subordine şi de aceea fiecare activitate de instruire să fie pregătită cu maximă responsabilitate, pentru a se evita orice sursă de producere a accidentelor: „Echipă, sunt onorat şi este un mare privilegiu de a lucra alături de voi pe timpul acestui eveniment special de instruire. Nu uitaţi, sunt nerăbdător să vă întâlnesc pe terenul de instrucţie, pentru a ne cunoaşte, pentru a împărtăşi idei şi experienţe şi, nu în ultimul rând, pentru a ne strângem mâinile” – a spus, în încheierea discursului său, directorul exerciţiului multinaţional  „Getica Saber-17” , general de brigadă Gheorghe Vişan.

                                                                                                                               ***

„Getica Saber-17” este un exerciţiu multinaţional structurat pe două module: un exerciţiu de coordonare a sprijinului prin foc (FSCX) şi un exerciţiu întrunit de trageri cu toate categoriile de armament şi tehnică (CALFEX), unde se vor instrui militari din Brigada 3 Blindate de Luptă (SUA), Divizia 4 Infanterie (SUA), Divizia 1 Cavalerie (SUA), Divizia 2 Infanterie (ROU), Brigada 282 Infanterie Mecanizată (ROU), Brigada 8 LAROM (ROU), precum şi structuri din Armenia, Croaţia, Muntenegru şi Ucraina.

Scopul exerciţiului este de a se demonstra superioritatea capabilităţilor întrunite şi de a scoate în evidenţă efortul comun pentru înlăturarea agresiunilor regionale. În acelaşi timp, acest exerciţiu este o bună oportunitate pentru a împărtăşi experienţe şi idei. Totodată, un asemenea exerciţiu este un bun prilej pentru a construi un parteneriat multinaţional, regional, întrunit.

Exerciţiul „Saber Getica-17” va creşte interoperabilitatea între armatele ţărilor participante şi va acoperi toate obiectivele de instruire.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 101

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 236

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 236

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 428

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 401
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 393
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 248

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 851

Citeşte şi:

Saber Guardian-17/GeticaSaber-17
Publicat pe 17.07.2017
Exerciţiul "Saber Guardian - 17" este un exerciţiu multinaţional, planificat de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa şi condus de Forţele...
Salve trase de militarii Batalionului 83 LAROM "Bogdan I" pentru comemorarea a 100 de ani de la începerea luptei de la Mărăşti din 11 iulie 1917 în Poligonul Centrului Naţional de Instruire Întrunită "Getica"
Publicat pe 11.07.2017
Marţi, 11 iulie, la ora 03.50, în poligoanele din Cincu, Smârdan şi Babadag a fost auzită o singură comandă: „Pentru gloria eternă a celor care acum...

Comentarii