A X-a reuniune a Comitetului director al Centrului de Excelenţă NATO pentru EOD din Slovacia, la Râmnicu Vâlcea

La deschiderea lucrărilor a participat şeful Instrucţiei şi docrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Dorin Ioniţă
Maior Florentin DUMAN
Publicat pe 05.05.2015

Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" din Râmnicu Vâlcea a găzduit în perioada 28-30 aprilie 2015 a X-a reuniune a Comitetului director al Centrului de Excelenţă NATO pentru EOD.

Activitatea s-a desfăşurat în baza Deciziei Comitetului director al Centrului de Excelenţă (CoE) NATO pentru EOD din 11.10.2012, conform căreia reuniunile de primăvară se desfăşoară în centrele de instruire pentru EOD ale naţiunilor membre. Delegaţia comitetului director a fost condusă de colonelul Lubomir Mrvan din Slovacia, director al Centrului, dar toate activităţile cuprinse în program, în baza mandatului aprobat de ministrul apărării naţionale, au fost coordonate de delegaţia Ministerului Apărării Naţionale, condusă de colonelul Valentin Antonescu, din Direcţia operaţii a Statului Major General.

La deschiderea lucrărilor a participat şeful Instrucţiei şi doctrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Dorin Ioniţă, ocazie cu care directorul CoE NATO pentru EOD, colonelul Lubomir Mrvan, i-a înmânat o plachetă. Pe timpul lucrărilor din prima zi au fost dezbătute probleme legate de buget şi programul pentru anul 2016, aspecte privind buna funcţionare a centrului, precum şi proiectele cu privire la sprijinul naţiunilor-sponsor. România este membră din anul 2010, iar din anul 2012 locotenent-colonelul Augustin Cârjan încadrează funcţia de locţiitor şef departament dezvoltare.

Delegaţia a efectuat, în data de 29 aprilie, o vizită la Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici" şi Baza de Instruire pentru EOD, ocazie cu care directorul CoE a fost încântat de modul cum aceste două instituţii îşi desfăşoară activităţile pe linia sprijinului de luptă şi, nu în ultimul rând, de baza logistică didactică avută la dispoziţie. Vizita s-a încheiat cu un exerciţiu demonstrativ în poligonul Goranu, prezentat de către Grupul 1 EOD, în care au fost prezentate metode de neutralizare a diferitelor dispozitive explozive improvizate, precum şi proceduri tehnice EOD elaborate de către structurile EOD române.

De asemenea, în cadrul şedinţei s-a discutat despre coordonarea cu o echipă mobilă din cadrul CoE NATO pentru EOD, în vederea stabilirii detaliilor de planificare a cursului "Initial EOD Staff Officer Training", ce urmează a se desfăşura în cadrul Bazei de Instruire pentru EOD din Râmnicu Vâlcea. La sfârşitul vizitei au fost înmânate, de o parte şi de alta, plachete şi diplome de onoare.

România este printre primele cinci state aliate care participă activ în cadrul Centrului de Excelenţă NATO pentru EOD, ceea ce ne-a oferit prilejul de a demonstra hotărârea spre acţiune şi colaborare pro-activă, iar participarea în cadrul centrului reprezintă un act de reciprocitate, având în vedere faptul că Slovacia este membru în Centrul de Excelenţă NATO pentru HUMINT din România.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 183

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 315
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 117

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 491

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 443

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 563

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 718

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 596

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 380

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 511

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 665

Citeşte şi:

În garnizoana Râmnicu Vâlcea, activităţile dedicate sărbătoririi „Zilei Armatei României” au fost planificate şi desfăşurate în contextul Anului...

Comentarii