PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Exerciţiul „Saber Guardian 2017” - în baza de antrenament Novo Selo

Publicat pe 10.07.2017
Exerciţiul „Saber Guardian-17” (SG-17) promovează stabilitatea şi securitatea în regiunea Mării Negre, întărirea parteneriatului şi a încrederii reciproce între ţările aliate şi partenere NATO.
Desfăşurarea exerciţiului face parte din activităţile de implementare a planului de măsuri pentru punerea în aplicare a hotărârilor Summit-ului de la Varşovia, din anul 2016, referitor la integrarea forţelor aliate în acţiuni comune pe flancul estic şi sud-estic al NATO.
În regiunea Mării Negre se desfăşoară un ansamblu de 18 exerciţii internaţionale în cadrul „Atlantic Resolve”, cu participarea aproximativă a unui număr de 40.000 de militari din 22 de ţări aliate şi partenere, cuprinzând activităţi de instruire comună pentru apărarea colectivă, testarea şi dezvoltarea capacităţilor de apărare, creşterea interoperabilităţii forţelor.
Saber Guardian-17 face parte din exerciţiile mai sus menţionate. În cadrul acestui exerciţiu participă aproximativ 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace tehnice din 22 de ţări aliate şi partenere, arătând gradul ridicat de interoperabilitate al militarilor din aceste state. SG-17 se desfăşoară pe teritoriul Ungariei, României şi Bulgariei. În România vor participa la activităţile de instruire aproximativ 17.000 de militari, contribuind la întărirea posturii de apărare a statelor membre NATO.
Comandamentul multinaţional de divizie SG-17 (MND SG-17), dispus în baza americană de antrenament Novo Selo, Bulgaria, este compus din trei mari structuri: structura care monitorizează şi evaluează activităţi şi evenimente din viaţa reală, structura care integrează evenimente din viaţa reală în scenariul exerciţiului, şi structura care conduce activităţile de instruire conform scenariului. Structura responsabilă pentru conducerea exerciţiului este cea mai solicitată, aici activitatea se desfăşoară continuu.
Începând cu data de 23.06.2017, în cadrul MND SG-17 participă un detaşament românesc format din 23 de militari, care încadrează structurile din compunerea comandamentului astfel: efecte strategice, operaţii, forţe aeriene, transport, suport logistic, asigurare şi evacuare medicală, comunicaţii şi informatică, acestea asigurând permanent partea operativă de legătură cu activităţile de instruire desfăşurate de către forţele militare naţionale, aliate şi partenere, pe teritoriul celor trei ţări.
Detaşamentul este condus de general de brigadă Tudorică Petrache, locţiitorul pentru Operaţii şi instrucţie al Statului Major al Forţelor Terestre, şi are misiunea de a conduce şi coordona activităţile executate pe teritoriul celor trei ţări. Ofiţerii din componenţa detaşamentului aparţin tuturor categoriilor de forţe şi sunt specializaţi în: operaţii şi planificare, management aeronautic şi naval, logistică, coordonarea mişcării, relaţii publice, cooperare civil-militară, operaţii psihologice, suport medical, ofiţeri de protocol şi informaţii. În acest detaşament sunt integraţi şi militarii specializaţi în domeniul comunicaţiilor, care asigură suportul informatic şi comunicaţiile, atât în cadrul MND SG-17, cât şi legatura cu locaţiile de desfăşurare a activităţilor de instruire pe teritoriul naţional.
Militarii din cadrul detaşamentului sunt încadraţi în celule de lucru împreună cu parteneri americani, unguri şi bulgari, fiind responsabili pentru coordonarea activităţilor specifice în cele trei ţări pe teritoriul cărora se desfăşoară exerciţiul. Aceştia gestionează o gamă largă de acţiuni în context multinaţional, interarme şi întrunit: asalt aerian şi desant, marşuri tactice, forţarea cursurilor de apă, conducerea focului, manevre şi trageri reale cu tehnica tuturor categoriilor de forţe, evacuare medicală şi tratarea răniţilor (conform scenariului).
Generalul de brigadă Tudorică Petrache, locţiitor al directorului exerciţiului SG-17, împreună cu militarii români, urează succes în îndeplinirea obiectivelor de instruire stabilite colegilor care participă la activităţile de pe teritoriul naţional. Dorim ca acestea să se desfăşoare în condiţii de securitate maximă, ţinând cont de numărul şi importanţa evenimentelor care se petrec pe teritoriul României.
Comentarii