PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Echipă, forţă şi profesionalism
surugiu.cristian@forter.ro
Publicat pe 17.07.2017
Exerciţiul "Saber Guardian - 17" este un exerciţiu multinaţional, planificat de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa şi condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa. Exerciţiul este conceput pentru intensificarea interoperabilităţii cu ţările aliate sau partenere şi antrenează militarii ţărilor participante pentru a acţiona cu succes într-un mediu multinaţional întrunit.
În prima etapă a exerciţiului "Getica Saber – 17", secvenţă a exerciţiului "Saber Guardian – 17" ce s-a desfăşurat în Bulgaria, România şi Ungaria, artileriştii români din Batalionul 83 LAROM şi din Batalionul 285 Artilerie, împreună cu artileriştii americani din 1st Cavalry Division Artillery/DIVARTY s-au antrenat 24 de ore din 24, în poligonul Centrului Naţional de Instruire Întrunit „Getica” din Cincu, în executarea rapidă şi precisă a tragerilor de artilerie din cadrul unui exerciţiu FSCX – exerciţiu de coordonare a sprijinului prin foc.
Piesă după piesă sau în salve, loviturile tunului tractat calibru 155 mm M777 "Howitzer", obuzierului autopropulsat "Palladin", obuzierului calibru 152 mm, sistemului MLRS (Multiple Launch Rocket System), sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) şi sistemului LAROM au zguduit pământul din raionul de distrugere. Artileriştii aparţinând celor două naţiuni au demonstrat un nivel înalt al pregătirii, executând cu rapiditate corecţiile de tragere specificate şi lovind cu precizie ţintele primite în ordinul de misiune.
Comandantul Brigăzii 1 Cavalerie din armata Statelor Unite, colonelul Callie Webster, a scos în evidenţă modul de lucru în mediul multinaţional: „Rolul nostru în timpul exerciţiului <Saber Guardian> este să lucrăm cu Brigada 8 LAROM, să le ghidăm focul şi să îi sprijinim în timpul manevrei. Militarii români sunt foarte capabili, consider că am învăţat foarte multe unii de la ceilalţi în ultimele câteva zile şi am demonstrat că împreună suntem o forţă de luptă foarte eficientă”.
Cea de-a doua etapă a exerciţiului "Getica Saber-17" a presupus o serie succesivă de antrenamente în realizarea manevrei de forţe şi mijloace, precum şi executarea cu precizie a focului executat atât de militarii debarcaţi de pe maşinile de luptă, cât şi de cel de pe tehnica de luptă terestră, maşinile de luptă ale infanteriei ("Bradley", MLI 84 „Jderul”, "Piranha III C", "Patria", KRAZ), tancurile americane, croate şi româneşti (M1 "Abrams", TR 85 M1”Bizonul”, T 55), complexul autopropulsat antiaerian "Gepard", totul suprapus pe un sprijin intens al focului de artilerie şi de aviaţie (avioane Mig 21 LANCER şi F 16, precum şi elicopterele AH 64 "Apache" şi IAR 330 "Puma" SOCAT).
Să redai în cuvinte şi să surprinzi în imagini efortul celor peste patru mii de militari din Albania, Croaţia, Muntenegru, România, Statele Unite ale Americii şi Ucraina, pentru demonstrarea interoperabilităţii şi capacităţii de reacţie rapidă pe fondul unui scenariu de apărare colectivă, nu este un lucru deloc facil.
Prezent la antrenamentele din cadrul exerciţiului "Getica Saber-17", şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu, ne-a vorbit despre examenele trecute de Forţele Terestre Române de la începerea celui mai mare exerciţiu desfăşurat în perioada modernă pe teritoriul României: „De când am început, am trecut mai multe examene. Primul dintre ele a fost afluirea forţelor şi ajungerea în poligoane, o misiune deosebit de complexă, pentru că transporturile s-au executat nu numai terestru, dar şi naval şi aerian. Am reuşit să finalizăm această activitate şi toate trupele sunt ajunse în poligoanele în care se desfăşoară instrucţia.
A început instrucţia. Astăzi am avut posibilitatea să văd două locaţii, respectiv Borduşaniul, unde s-a executat forţarea fluviului Dunărea de către forţele româneşti din compunerea Brigăzii 1 Mecanizate, Brigăzii 9 Mecanizate, Brigăzii 10 Geniu, sprijinite de forţele aeriene şi de forţele navale. În această după-amiază am observat exerciţiul tactic care s-a desfăşurat cu trageri reale în poligonul Cincu, unde, alături de Brigada 282 Infanterie Mecanizată, Brigada 8 LAROM, avem şi aliaţii americani, dar şi militari din Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Ucraina, şi pot să spun că sunt deosebit de mulţumit de modul în care comandanţii au realizat secvenţa de instruire; toată lumea a depus eforturi pentru a-şi îndeplini obiectivele stabilite pentru ziua de astăzi. Este adevărat că mai avem mult de lucru, în special trebuie lucrată în continuare executarea manevrei, tancurile sprijinite de elicoptere şi de forţele aeriene, sprijinite de focurile artileriei, atât americane cât şi româneşti, şi integrarea lor cu infanteria, care trebuie să reziste şocului pe care inamicul presupunem că ni-l transmite.
Sunt mulţumit de ce am văzut astăzi, le doresc succes, este într-adevăr cel mai mare exerciţiu care se desfăşoară în România în ultima perioadă”.
Pentru directorul exerciţiului "Getica Saber-17", general de brigadă Gheorghe Vişan, „cuvântul-cheie în relaţiile de comandă şi control este<team>, echipă. În opinia mea, cel puţin până la acest moment, toate activităţile au mers conform planificării. Camarazii mei s-au integrat foarte rapid cu camarazii din Brigada 3 Blindată americană, respectiv din artileria Diviziei 4 Infanterie (n.r. - SUA); chiar în centrele de operaţii tactice ale celor două structuri se lucrează umăr la umăr cu camarazii americani, nu mai vorbesc de activităţile de stat major premergătoare planificării şi desfăşurării exerciţiilor de conducere a focului, respectiv activităţilor de instruire ale celorlalte structuri româneşti”.
Toate acestea nu ar fi fost posibile fără aportul adus de gazdele exerciţiului, de Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, care a pus la dispoziţia participanţilor capabilităţile şi infrastructura centrului, pentru ca militarii aflaţi în această perioadă să execute o secvenţă de instruire complexă într-un cadru multinaţional, interarme şi întrunit.
„Centrul Naţional de Instruire Întrunită are capabilităţile necesare pentru a susţine procesul de instruire, nu numai pentru Armata României, dar şi pentru ţările partenere. Am declanşat acest proces de pregătire încă de anul trecut, acum suntem în faza finală, practic executarea acestui exerciţiu multinaţional. Militarii sunt pregătiţi, noi suntem pregătiţi, sunt îndeplinite toate condiţiile pentru un exerciţiu de pregătire de un înalt nivel” - susţine generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad, comandantul Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, care mai subliniază că centrul este „motorul schimbării Armatei României. Tot ce este important se întâmplă în Cincu, toate capabilităţile cele mai moderne de instruire sunt în Cincu, toate legăturile, toate interacţiunile cu toate armatele moderne din Europa şi nu numai sunt în Cincu”.
Beneficiile aduse de acest exerciţiu exced beneficiile aduse de pregătirea individuală, iar experienţa câştigată de toate forţele implicate, de la soldat la general, este esenţială.
În concluzie, în Cincu, pe perioada exerciţiului "Getica Saber-17", militarii participanţi, indiferent de naţiunea căreia îi aparţin, şi-au demonstrat profesionalismul la cote înalte şi, după cum spune generalul-maior Marius Harabagiu: „Nu demonstrăm decât credibilitatea Alianţei, coeziunea şi capacitatea de a face faţă oricăror provocări de securitate”, pentru a fi la înălţimea angajamentelor asumate de România faţă de cea mai puternică alianţă politico-militară, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
Comentarii