PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
"Getica Saber-17" - Ziua Distinşilor Vizitatori
surugiu.cristian@forter.ro
Publicat pe 18.07.2017
Sâmbătă, 15 iulie, cei peste patru mii de militari care au acţionat în cadrul exerciţiului multinaţional, interarme şi întrunit "Getica Saber-17", parte a exerciţiului "Saber Guardian-17", au fost asistaţi, de la tribuna oficială, de o seamă de personalităţi politice şi militare, pe parcursul unui amplu exerciţiu tactic cu trageri de luptă, bazat pe un scenariu fictiv, în care mai multe ţări din Europa sunt atacate de un agresor pentru a acapara zona economică a Mării Negre, iar forţe NATO şi partenere, împreună cu forţele armate ale României intervin cu fermitate pentru apărarea teritoriului românesc.
Prezent la Ziua Distinşilor Vizitatori, preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a remarcat profesionalismul de care au dat dovadă militarii implicaţi în exerciţiu, spunând că a văzut "un foarte înalt nivel de pregătire, de profesionalism şi s-a putut constata foarte uşor: un exerciţiu special prin faptul că aici au participat mai multe arme. Acest lucru până acum nu s-a realizat la noi. Este o premieră. Evaluarea finală o vor face militarii în orele şi zilele care urmează, dar o primă evaluare care se poate face la momentul acesta este că a fost un exerciţiu foarte reuşit. Îi felicit pe toţi cei care au pregătit, au condus acest exerciţiu şi pe toţi cei care au participat, indiferent de rang".
Exerciţiul prezentat distinşilor vizitatori a fost unul dinamic, în care sincronizarea a fost elementul principal. A început cu o puternică pregătire de artilerie şi atacuri succesive ale aviaţiei, au urmat acţiunile unităţilor de infanterie şi mecanizate, sprijinite din aer de elicoptere. Tancurile au intrat şi ele în acţiune la momentul oportun, precum şi elementele de apărare antiaeriană. Au fost în acelaşi timp implicate în acţiune elemente de informaţii militare, specialişti PSYOPS şi topogeodezi. Cei peste patru mii de militari şi mijloacele tehnice au acţionat ca un tot unitar, un amplu sistem sinergic, executând manevrele impuse de scenariul exerciţiului, dar şi de detaliile de planimetrie ale terenului, iar focul punctual sau concentrat pe obiectiv (ţintă) a făcut ca nivelul decibelilor percepuţi de audienţă să atingă un prag destul de înalt.
"Astăzi a fost o altă demonstraţie de ce România este un aliat important în NATO. Nimeni nu ar trebui să se întrebe dacă SUA sunt implicate în stabilitatea şi securitatea Europei. Aţi văzut dovada astăzi" - a declarat comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa (USAREUR), generalul-locotenent Ben Hodges.
Şeful Statului Major General, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, a declarat reprezentanţilor mass-media prezente la exerciţiu: „Nu a fost numai un exerciţiu prin care am dorit să demonstrăm capabilităţile militare de care dispun armatele ţărilor participante, ci a fost un exerciţiu în care s-a dorit obţinerea unui efect maxim pe linia interoperabilităţii, pe linia planificării, coordonării şi conducerii integrate a acţiunilor în teren.
Am demonstrat că România este un aliat de încredere în NATO, astfel încât, indiferent de adversar, că vorbim de Rusia sau alt adversar, suntem în măsură să asigurăm apărarea intereselor Alianţei şi ale României la 360 de grade”.
După încheierea exerciţiului din poligonul Centrului Naţional de Instruire Întrunită "Getica", a avut loc un alt moment important pentru Armata României, ceremonia de activare a Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.
Generalul-locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO, a dat citire ordinului de activare al Comandamentului Multinaţional de Brigadă Sud-Est, constituit pe structura comandamentului Brigăzii 2 Infanterie "Rovine", şi care reprezintă una dintre măsurile luate în urma Summit-ului NATO de la Varşovia, pentru întărirea prezenţei aliate înaintate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianţei.
Contribuţiile ţărilor din NATO pentru segmentul sudic al flancului estic al Alianţei reflectă o creştere a atenţiei acordate prezenţei înaintate din sud-est, o recunoaştere sporită a nevoii de consolidare a acesteia, precum şi manifestarea concretă a solidarităţii între aliaţi.
Pe teritoriul României, în afara Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, activează Comandamentul Multinaţional al Diviziei Sud-Est şi Unitatea de Integrare a Forţelor NATO.
Comentarii