„Brave Warrior-17”. Punct final

Maior Dan CRIŞAN
Publicat pe 24.07.2017

„Brave Warrior-17”*, 20 iulie, Bakony Combat Training Center, Ungaria. La finalul a trei săptămâni de instrucţie, partea operaţională a pregătirii multinaţionale s-a finalizat cu organizarea de către structura de comandă a Brigăzii 5 Infanterie „Bocskai Istvan” a evenimentului intitulat Ziua Distinşilor Vizitatori.

Militarii Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad, a doua forţă a exerciţiului din punct de vedere al numărului de participanţi din afara Ungariei, după contingentul militarilor din Statele Unite, au luat parte, proporţional, la toate fazele acestui sfârşit de exerciţiu.

Ziua Distinşilor Vizitatori a avut ca obiectiv prezentarea de către militarii ţării-gazdă, pe de o parte, a capabilităţilor de luptă ale fiecărui detaşament din cele opt state participante la exerciţiu, şi, pe de alta, a modului de ducere a diferitelor acţiuni de luptă, în format integrat multinaţional, într-un joc de război circumscris unui scenariu fictiv, dar posibil în zilele noastre. Invitaţi la evenimentul militar au fost conducătorii politico-militari de  la cel mai înalt nivel din Ministerul Apărării din Ungaria, ambasadori şi ataşaţi militari, lideri militari din ţările care şi-au trimis reprezentanţi pentru exerciţiul „Brave Warrior-17”. Marele public ungar a fost vizat de către organizatori prin invitarea jurnaliştilor civili şi militari la acest eveniment. Din partea statului român, la Ziua Distinşilor Vizitatori a participat Excelenţa Sa, domnul ambasador al României în Ungaria, dr. Marius Lazurcă.

Aşadar, în ultima parte a exerciţiului „Brave Warrior-17”, Ziua Distinşilor Vizitatori, reprezentanţii  Ungariei au acţionat pe trei mari direcţii: display static, demonstrativ militar şi festivitate de închidere, toate în format multinaţional. Capabilităţile de luptă ale paticipanţilor au fost expuse în cadrul unei expoziţii statice, în care fiecare detaşament naţional şi-a prezentat vehiculele de luptă, dispozitivele de luptă antiblindate şi antipersonal, şi armamentul individual. Militarii Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” au fost prezenţi cu două transportoare blindate, dintre care unul destinat armamentului greu de infanterie (aruncător 82 mm). Scenariul demonstrativului s-a circumscris unui posibil curs de acţiune în caz de război hibrid. Într-o variantă concentrată, organizatorii au combinat ingenios operaţii defensive clasice, cu acţiuni militare din tipologia conflictului asimetric, ambele în dezvoltare paralelă. Conflictul a izbucnit, deopotrivă din interiorul unei entităţi statale, prin debutul unei stări de rebeliune într-o localitate din acest stat, şi din exterior, prin agresiunea militară directă, condusă de către o altă entitate statală care, în acelaşi timp, îşi manifestă influenţa în escaladarea conflictului interior din localitatea respectivă. Detaşamentul românesc, în scenariul demonstrativului, a participat cu un pluton de infanterie şi un pluton antitanc, pe componenta operaţiilor militare clasice, având misiuni de sprijin cu foc, dintr-un aliniament de apărare, şi de trecere la contraofensivă. Festivitatea de închidere a exerciţiului a fost ultima fază a programului dedicat „Distinşilor Vizitatori”. Ceremonia a fost condusă de domnul Istvan Simicsko, ministrul Apărării din Ungaria, secondat de generalul Tibor Benko, şeful Statului Major General din această ţară. Pentru modul profesional în care s-a desfăşurat exerciţiul „Brave Warrior-17”, cei doi i-au felicitat pe toţi componenţii detaşamentelor naţionale participante. Militarii arădeni au fost reprezentanţi de locotenent-colonelul Ştefan-Claudiu Topor, comandantul Batalionului 191 Infanterie. În marja festivităţii, invitaţii de onoare ai celor opt state s-au întâlnit cu militarii din detaşamentele naţionale şi au dialogat pe teme privind desfăşurarea activităţii de pregătire militară, condiţiile de campare din poligon şi starea moralului.

Începând cu data de 21 iulie, pentru toate contingentele care au contribuit la executarea pregătirii pentru luptă „Brave Warrior-17” urmează câteva zile de activitate administrativă, în care se vor dezinstala campurile şi se vor efectua deplasările către garnizoanele de dislocare la pace sau către alte poligoane, potrivit planificării instrucţiei fiecăruia.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 530

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 720
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 350

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 579

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 679

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 860

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 941

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 685

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 459

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 585

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 745

Citeşte şi:

Comentarii