Camarazii din Kandahar

Camarazii din Kandahar
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 26.07.2017

 

În patrulă, fiecare militar are misiunea sa. Este conştient că oricare ar fi pericolul, el se poate baza pe colegul său. Camaraderia în teatrul de operaţii se simte altfel. Pregătirea din ţară, dar mai ales timpul pe care îl petrec împreună aici, în Afganistan, cimentează relaţiile între militari.

Patrula de fiecare zi

Militarii ieşeni sunt infanterişti pur sânge. Obişnuiţi cu greutăţile poligoanelor, cu capriciile vremii, ei ştiu ce înseamnă să te bazezi pe camaradul de lângă tine, mai ales la greu. Aflaţi acum în misiune, în cadrul Task Force "Devil Strike Wolves", infanteriştii ieşeni îşi simt altfel camarazii.

Pentru unii dintre ei, Kandaharul este acum locul unde pentru şase luni trăiesc şi luptă. Zi de zi, în patrulă, în serviciul de pază sau chiar în timpul liber, toţi formează o echipă. Aceasta se construieşte greu, cu răbdare, uneori cu nervi, cu transpiraţie pe câmpurile de instrucţie, în tabere sau poligoane.

I-am văzut la primele ore ale dimineţii pregătindu-se să plece într-o nouă acţiune de patrulare. Am fost alături de ei şi am simţit grija lor, atunci când eram în praful afgan. Mi-au spus simplu: aici, a fi camarad înseamnă mult mai mult decât în ţară.

Misiunile de patrulare executate cu MRAP-uri, îmbarcat sau debarcat, sunt foarte dese. Acestea sunt printre cele mai importante acţiuni executate de militarii români, aici, în provincia Kandahar. Prezenţa „Lupilor Negri” în această zonă de responsabilitate este foarte vizibilă.

Lupta cu duşmanul imprevizibil este continuă. Pericolul se simte la fiecare pas. Tocmai aceste lucruri dezvoltă camaraderia şi încrederea unuia în celălalt. Un militar execută cercetarea terenului cu detectorul de metale. Top coverul (mitraliorul de pe turela MRAP-ului) este atent, cu un ochi, la orice mişcare din depărtare, până aproape de camarazii lui. Orice suspiciune se poate rezolva cu o rafală de mitralieră. Un alt ochi este atent la traficul pe şosea. Şoferii afgani, adevăraţi kamikaze, nu respectă niciun fel de reguli. Aşa că, accidentele sunt ceva normal. Razele soarelui, chiar şi dimineaţa, sunt ucigătoare. Apa consumată în timpul unei patrule este semnificativă. De multe ori, cum militarii români încep patrularea pe jos, apar şi copiii afgani. Militarii sunt şi ei oameni şi  nu uită că sunt părinţi... Pe lângă apa rece, ei au tot timpul dulciuri, pe care le împart cu drag.

În fiecare zi, „Lupii Negri” sunt în contact cu localnicii. Oricât te-ai pregăti în ţară, şocul contactului cu civilizaţia afgană este mare. Sărăcia, modul de viaţa al afganilor te uimesc. Dar contactul cu moartea la orice pas... Să nu mai vorbim de înmormântările la care, fără să vrea, sunt martori. Mai ales că pe lângă drumuri sunt vizibile  mormintele. Indiferent de sentimente, atenţia este tot timpul trează la orice suspiciune. Militarii sunt echipaţi de război cu vestă de protecţie, cască, staţii radio, muniţie şi, bineînţeles, arma cu cartuş pe ţeavă.

Ei, militarii din patrulă

„Lupii Negri” din Task Force "Devil Strike Wolves" sunt militari cu experienţa luptei. Majoritatea sunt la a doua sau a treia misiune într-un teatru de operaţii. Sunt oameni duri. Aşa i-a format instrucţia. Meseria armelor este una dintre preferinţele lor şi o fac cu o mare responsabilitate. Pe militarii din Compania I Infanterie i-am găsit gata pentru o nouă misiune.

Locotenentul Marius Vasileniuc  este locţiitorul comandantului de companie. Este pentru prima oară în Afganistan. Consideră că misiunea este un bun prilej de a învăţa ceva nou, mai ales că maiorul Ioan Levărdă, comandantul de companie, este un ofiţer cu o bogată experienţă a teatrului de operaţii. De când a sosit, a executat multe misiuni, în care poate întâmpina multe dificultăţi. Are încredere în colegii săi: „Camaradul este singurul pe care te poţi baza în patrulă. Cu cât îl cunoşti mai bine, îi ştii potenţele şi capabilităţile, îl poţi folosi eficient în cadrul patrulei. Ţinând cont de pregătirea executată în ţară, am reuşit să-mi înţeleg şi să-mi cunosc colegii”.

Compania din care face parte are o denumire mai specială:  ”Black Fury”, adică furioşii. Un lup furios este desenat pe vesta locotenentului, alături de citatul latin „Si vis pacem, para bellum”  („Dacă vrei pace, fii pregătit de război”).

"Suntem alături toţi unul de altul, ne sprijinim şi formăm o echipă bună, în frunte cu maiorul Ioan Levărdă, comandantul nostru de companie" – a adăugat locotenentul Vasileniuc.

Top coverii

Într-o patrulă, turelele cu mitraliere se mişcă încontinuu. Am vorbit cu doi dintre top coveri, aşa cum sunt cunoscuţi aici, în Afganistan, trăgătorii la mitralierele de pe MRAP. Caporalii Nicolae Ferentz şi Bogdan Ungureanu  îndeplinesc aceste funcţii în cadrul patrulei pe care o execută plutonul în provincia Kandahar. Zi de zi, ei sunt acolo în turelele lor, gata de acţiune cu mitralierele. Nu este uşor, mai ales că misiunile durează multe ore, într-o căldură mare, cu un soare ucigător. Aerul condiţionat din MRAP nu ajunge şi sus la ei. Doar când maşina blindată este în deplasare, se simte puţină răcoare.

„Misiunea înseamnă multă atenţie şi responsabilitate pentru ceilalţi membri ai patrulei debarcaţi – a spus caporalul Nicolae Ferentz, aflat la a cincea misiune. Trebuie să-i sprijin în orice împrejurare. Dacă apare un pericol, trebuie să fiu gata de acţiune, pentru ei, acolo sus. Pentru mine, Afganistanul este o zonă de conflict ce necesită multă atenţie şi concentrare”.

„Rolul meu este de a supraveghea încontinuu zona de responsabilitate şi de a evita să apară evenimente neplăcute” –  ne-a relatat caporalul Bogdan Ungureanu. Pentru el, camaradul este omul de bază în care poate avea încredere: „Ştim sigur că avem spatele asigurat şi ne bazăm unul pe celălalt”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 174

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 277

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 257

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 424

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 357

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 590

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 543

Citeşte şi:

Căpitan Ionel Croitoru - Afganistan
Publicat pe 02.08.2017
Legătura militarilor aflaţi în misiune cu cei dragi de acasă este foarte importantă pentru moralul tuturor. Fie prin intermediul internetului, fie...
Publicat pe 09.08.2017
Militarul este un om hotărât, dârz şi curajos. Aflat în misiune, el ştie tot timpul ce are de făcut şi este conştient, încă de la început, ce...
QRF se deplasează la locul de intervenţie
Publicat pe 17.08.2017
QRF, în traducere Forţă de Reacţie Rapidă, este o subunitate pregătită să acţioneze urgent în caz de incident. Este o misiune în care lupta cu...

Comentarii