Maeştrii MRAP-urilor

Echipa tehnică a ENS şi BIPF Lupii Negri
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 17.08.2017

Mentenanţa echipamentelor militare este o prioritate într-un teatru de operaţii. Întreţinerea, exploatarea şi reparaţiile autovehiculelor executate la timp şi de calitate asigură luptătorilor condiţii confortabile în misiunile lor. O astfel de echipă de mentenanţă, din cadrul Elementului Naţional de Sprijin, lucrează de cinci luni în Afganistan.

Este urgent...

O patrulă tocmai sosise în bază. MRAP-urile (vehicule rezistente la ambuscade şi mine) au fost parcate într-o zonă specială destinată lor. Trapele s-au deschis. Rând pe rând, militarii au coborât, şi-au scos căştile şi vestele antiglonţ. Şoferii au făcut câte o verificare. Unul dintre ei a văzut ceva. Imediat a dus MRAP-ul la atelier, unde membrii echipei mentenanţă îşi au comandamentul de lucru. A vorbit cu caporalul Silviu Capeti şi acesta a venit lângă maşină. S-a uitat şi i-a spus şoferului: "Până  termini de mâncat, treaba e rezolvată!". O strângere de mână între camarazi şi s-a trecut la treabă. Maeştrii MRAP-urilor, denumiţi aşa datorită cunoştinţelor în  domeniul tehnicii blindate şi profesionişti în acelaşi timp, au trecut la remedierea defecţiunii. Era ceva urgent... Timpul s-a scurs repede. Ce conta că afară soarele dogorea, iar praful... era peste tot! Echipa de mentenanţă a intrat urgent în acţiune. Chei, dispozitive şi multe altele treceau dintr-o mână în alta. "Gata, s-a rezolvat!" - s-a auzit. O ultimă verificare şi totul funcţionează normal.

Maistrul militar Gheorghe Damian s-a uitat la subordonaţii lui şi a zis: "Nu a fost nimic greu, deh... praful şi căldura. Maşini bune MRAP-urile astea. La câţi kilometri fac pe aici şi în ce condiţii de drum, rezistă foarte bine. Să nu mai vorbim de protecţia camarazilor noştri". După un timp au venit şi infanteriştii. Au văzut ce a muncit echipa din cadrul Elementului Naţional de Sprijin. Le-au mulţumit, şi-au strâns mâinile şi s-au îmbrăţişat. Apoi au luat pe ei echipamentul de protecţie şi... la drum, încrezători în ei şi în maşinile lor de luptă. Aceasta a fost o scenă desfăşurată între militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” şi echipa de mentenanţă din cadrul Elementului Naţional de Sprijin. Camarazi care au încredere unii în alţii şi în maşinile de luptă ce patrulează în praful Afganistanului.

 

Rezistenţa unei maşini depinde de mentenanţă

Oricât de bună ar fi o maşină, ea are nevoie să fie exploatată şi întreţinută corect şi la timp. Mecanicii din cadrul Elementului Naţional de Sprijin sunt acei maeştri care au grijă ca maşinile de luptă să funcţioneze normal.

Ei au depus tot efortul pentru a asigura în timpul cel mai scurt rezolvarea problemelor apărute. Să amintim doar că timp de cinci luni, adică de când au venit în Afganistan, capacitatea operativă a MRAP-urilor a fost mult timp 100%  şi uneori 95%. Concluzia vă revine dumneavoastră, cititorilor. S-a muncit enorm şi s-a acţionat tot timpul.

I-am vizitat la locul lor de muncă. Bineînţeles că erau tot în acţiune. Un MRAP era la atelier pentru verificări şi revizie de întreţinere, ce se execută la un anumit număr de kilometri. Sunt o echipă unită. Lucrează de mult timp împreună şi au multe misiuni la activ. În Afganistan au învăţat tehnica din manuale, câteva ore de curs şi... "au furat" meserie.

Maistrul militar Gheorghe Damian îşi pregătea sculele şi dispozitivele pentru lucru. Are două misiuni la activ, ambele în Afganistan: „Ne-am adaptat aici în condiţii foarte bune. Ne-am descurcat cu ajutorul partenerilor americani şi ne îndeplinim misiunea aşa cum trebuie. Despre noi... mai avem puţin şi ajungem acasă”. Îi este dor de cei dragi  şi ştie că mai este puţin şi ajunge la ei.

Caporalul Silviu Capeti era deja pe motor. Are mult de muncă. Nici nu este omul care să stea. Îşi caută el ceva de făcut. Timpul trece altfel. „La noi, tot timpul este ceva de făcut. Adevărul este că ai o mare satisfacţie când îi vezi pe băieţi că pleacă de aici cu maşinile şi nu se întorc decât pentru revizii. Dacă îţi place ceea ce faci, este mult mai uşor.

Legat de prima misiune, aceea a fost cea mai grea - a continuat caporalul Silviu Capeti, în timp ce schimba filtrul de aer la maşină. Colegii mei infanterişti sunt foarte mulţumiţi de MRAP-uri. Noi ne-am specializat deja pe ele şi este din ce în ce mai uşor. Maşinile încep să nu mai aibă secrete. Este mai greu cu dorul de casă, de familie. Vorbesc o dată pe zi, seara, cu ai mei, ziua nu am timp. În rest, e ok”.

Valoarea echipei o dau rezultatele

Maiorul Mihai Crîşmariu a fost locţiitor tehnic al batalionului în două misiuni şi are o părere foarte bună despre MRAP-uri. Le apreciază valoarea, mai ales acum, când le ştie şi micile secrete. „Am dispus de manuale şi am studiat mult, toţi pe bucăţica lui -  a declarat acesta. Acum nu mai au secrete pentru noi. Avem o strânsă legătură cu toţi militarii din echipa Elementului Naţional de Sprijin. Lucrările de complexitate mai mare le facem aici, în bază, şi avem o colaborare foarte bună cu partenerii americani. Despre profesionalismul militarilor de aici, vorbesc rezultatele. Am avut întotdeauna un procent aproape maxim de operativitate a tehnicii. Aici se adaugă şi profesionalismul şoferilor din cadrul batalionului”.

Maiorul Mihai Crîşmariu aşteaptă cu nerăbdare să ajungă acasă şi să îşi strângă soţia şi fetiţa în braţe.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 170

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 271

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 255

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 421

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 355

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 585

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 541

Citeşte şi:

Militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” continuă cea de a patra misiune în teatrul de operaţii Afganistan. S-au scurs...
Locotenent Roland Pralea şi sg Gheorghe Cîmpeanu la SHURA
Publicat pe 06.07.2017
Echipele specializate în operaţii psihologice (PSYOPS) s-au impus ca un sprijin pentru luptători. Aici, în Afganistan, lucrează alături de militarii...
Camarazii din Kandahar
Publicat pe 26.07.2017
În patrulă, fiecare militar are misiunea sa. Este conştient că oricare ar fi pericolul, el se poate baza pe colegul său. Camaraderia în teatrul de...

Comentarii