"Inimi Neînfricate", Dumnezeu să vă ajute să vă îndepliniţi nobila misiune !

"Inimi Neînfricate", august 2017

 

Afganistan – nisip, furtuni de nisip, apusuri şi răsărituri ALTFEL, oameni sărăci, mult cenuşiu contrastând cu haine multicolore... e o altă lume şi cu siguranţă nu e destinaţie de vacanţă, şi asta ştiu şi militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Brave Hearts” din Focşani, care, timp de şase luni, vor acţiona în cadrul misiunii NATO „Ressolute Support”.

Sunt alături de aceşti fii ai Vrâncioaei, cu inimi neinfricate, aşa cum am fost şi în 2004 şi în 2008, când am păşit cu speranţă în teatrul de operaţii din Afganistan. Totul pare că ar fi fost ieri, muntele îşi păstrează monotonia cenuşie, baza militară – poate mai liniştită, oamenii şi militarii mai puţini. Rămâne aproape aceeaşi arie de responsabilitate, aproape aceleaşi misiuni, aproape aceleaşi meniuri la sălile cu mese, aceleaşi produse în PX-urile din bază. Doar camarazii sunt mai diferiţi. Mă simt în siguranţă. Sunt alături de „veteranii” teatrelor de operaţii dar şi de „începători”, militari tineri la prima misiune, pe al căror chip se poate citi dârzenia şi spiritul de învingător.  Într-adevăr, nicio misiune nu seamănă cu alta, dar sunt lucruri pe care le poţi întâlni în toate misiunile, iar cei care vin pentru prima dată într-un teatru de operaţii trebuie să ştie, cât de cât, ce-i aşteaptă. Şi aici intrăm noi în rol, asemeni unor profesori care explică elevilor primele litere ale alfabetului militar.

Contactul cu Afganistanul, acum, a fost unul previzibil, totul şerpuieşte în căldura deşertului, forţând parcă limitele militarilor români. După trei zile de la dislocare deja executam patrule în comun cu militarii ieşeni, iar din data de 20 august, când a avut loc transferul de autoritate între cele două detaşamente româneşti, misiunile au fost preluate în totalitate de fiii Vrâncioaiei.

În baza aeriană Kandahar, agitaţia este continuă. Militarii se rotesc în patrule, se pregătesc pentru o nouă misiune sau se află la odihnă. E un circuit închis care se învârte în ritm alert şi în care fiecare dintre noi, cei aflaţi aici, are un rol important. De la ultimul militar din statul de organizare, până la comandant. Pregătirea acerbă executată în ţară este vizibilă.

În ciuda faptului că temperaturile ating 47-48 de grade, infanteriştii români cu „Inimi Neînfricate” execută zilnic misiunile ordonate, în cadrul efortului comun NATO „Resolute Support”.

Pe scurt, principalele direcţii de acţiune sunt cele primite prin ordinul de misiune, respectiv securizarea bazei militare Kandahar, asigurarea protecţiei Forţei şi sprijinirea forţelor naţionale de securitate afgane. În realitate, fiecare dintre acestea presupun ore sau chiar zile întregi de analize şi planificări, până la momentul execuţiei.

Gândurile mi-au fost întrerupte de apariţia în bază a Plutonului 1 „Wolves”, din Compania 1 Protecţia Forţei „Dragon Wolves”, întors din misiunea executată în Haqdad Kalay. Ştiind că locotenentul Cristian  Văduva, comandantul de pluton, este la prima misiune într-un teatru de operaţii, nu m–a răbdat inima şi, deşi l-am văzut şi pe el dar şi pe oamenii din subordine obosiţi şi transpiraţi după o misiune de aproximativ şapte ore, l-am rugat să-mi spună câteva cuvinte şi iată ce ne-a declarat: „Această misiune de patrulare pe care am executat-o astăzi a fost una de prezenţă în aria de responsabilitate, având ca principal obiectiv interzicerea libertăţii de mişcare a insurgenţilor şi împiedicarea lor de a plasa explozibili sau armament  în zona verificată. Militarii din subordine s-au descurcat foarte bine, au fost felixibili şi sunt foarte mulţumit de ei, pentru că au putut să se adapteze la cadrul tactic al misiunii”.

Lângă el s-a oprit preţ de o secundă caporalul clasa a II-a Ionuţ  Ciubotaru. L-am întrebat cum a fost misiunea şi acesta ne-a răspuns: „Misiunea a fost grea din cauza terenului, care nu ne-a oferit prea multă mobilitate şi libertate de mişcare, însă ne-am întors cu bine; cred că asta contează cel mai mult”.

I-am lăsat, privindu-i cum se îndreptau spre locul de întreţinere a armamentului după misiune. Liniştea dintre ei a fost spartă de un râset colectiv; uitaseră pentru o clipă de cele şapte ore petrecute în patrulă. „Mergem să facem un duş, apoi la masă!” – e tot ce am mai auzit. M-am dus către birou cu gândul de a scrie despre ei, dar  m-am întâlnit cu alţi militari, care se pregăteau să plece într-o nouă misiune. Ce perpetuum mobile cu aceste misiuni!

Dacă ar fi să mai adaug câteva cuvinte despre activităţile din această săptămână, amintesc cu emoţie despre recunoaşterile zonei de responsabilitate lărgită, executate concomitent cu derularea celorlalte misiuni. Această activitate, executată cu elicoptere „Black Hawk”, s-a desfăşurat în colaborare cu partenerul american şi a avut ca prim scop evaluarea aeriană a zonei Kandahar, aceasta în contextul în care Afganistanul încă rămâne un loc în care pericolul pândeşte la tot pasul.

Cam atât din teatrul de operaţii pentru moment, însă povestea continuă...

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 146

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 381

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 391

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 214

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 340

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 422

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 371

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 642

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 491

Citeşte şi:

Ceremonia de plecare în Teatrul de Operaţii Afganistan a Batalionului de Protecţia Forţei "Brave Hearts"
Publicat pe 18.07.2017
În data de 18 iulie 2017, la sediul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizate „Unirea Principatelor” din Focşani a avut loc activitatea de citire a...
Ceremonie militară de executare a transferului de autoritate între Batalionul 151 Infanterie şi Batalionul 280 Infanterie Mecanizată
Publicat pe 21.08.2017
În data de 20 august 2017, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de executarea transferului de autoritate...

Comentarii