PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Ultima zi de vară, o zi plină de realizări pentru Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal
Publicat pe 01.09.2017
În data de 31 august, comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal, locotenent-colonel Cristian-Tiberiu Cristescu, însoţit de militari ai acestui batalion, au escaladat cel mai înalt vârf din ţară, Vârful Moldoveanu (cota 2544 m), în cadrul unei călătorii de documentare în mediu montan naţional.
Traseul urmat pentru a ajunge pe Vârful Moldoveanu a fost: Viştişoara - Valea Viştea Mare - Portiţa Viştei - Vârful Viştea Mare - Vârful Moldoveanu. Ascensiunea a început la ora 07:30 din Valea Viştea Mare, iar militarii au atins Vârful Moldoveanu la ora 12:00. Condiţiile meteorologice favorabile şi priveliştea impresionantă au făcut posibilă realizarea unor fotografii de excepţie.
Tot în această zi, doi militari din lotul sportiv al aceluiaşi batalion au escaladat Fisura Albastră din Munţii Bucegi, un traseu emblematic pentru alpinismul românesc. Premiera traseului Fisura Albastră (amplasare: peretele Văii Albe, Munţii Bucegi; dificultate 6B, lungime: 12 lungimi de coardă) a fost făcută în anul 1954, după şapte ani de încercări, de către echipa formată din alpiniştii Emilian Cristea şi Aurel Irimia, când s-au folosit aproximativ 400 de pitoane şi s-a lucrat în total nouă ani.
Pe 30 august, echipa de alpinişti a Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal, formată din sublocotenentul Răzvan Fedorca şi sergentul-major Ionuţ Negru, a plecat de la Căminul „Alpin” din Buşteni, în direcţia refugiului Coştila. La destinaţie, militarii şi-au pregătit echipamentul de escaladă şi au schiţat planul pentru a doua zi. Trebuie menţionat faptul că acest proiect a început în vara anului 2016, dar din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nu a putut fi dus la bun sfârşit. După încă un an în care militarii au intensificat antrenamentul, sprijiniţi de lotul sportiv al batalionului, în zorii zilei de 31 august, au început escaladarea Fisurii Albastre, iar după opt ore de escaladă extrem de solicitantă, au ajuns în creasta Văii Albe. Astfel, proiectul a fost finalizat cu succes, militarii parcurgând traseul pe varianta directă.
Escaladarea celui mai înalt vârf din ţară, Vârful Moldoveanu din Munţii Făgăraş, şi escaladarea Fisurii Albastre din Munţii Bucegi, de către militarii Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” reprezintă două realizări de excepţie, care s-au concretizat datorită nivelului înalt de pregătire profesională, precum şi seriozităţii şi dăruirii de care au dat dovadă vânătorii de munte din Predeal.
Comentarii