Ceremonia de predare a autorităţii la TAAC

 

În această săptămână, militarii români din cadrul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Brave Hearts” au executat peste 70 de misiuni îmbarcate şi debarcate, în comun cu forţele naţionale de securitate şi apărare afgane şi forţele de Coaliţie.

De fiecare dată, fiii Vrâncioaiei au acţionat conform procedurilor operaţionale şi nu au uitat niciun moment că trebuie să îşi îndeplinească misiunile cu profesionalism.

Am interacţionat cu liderii locali, încercând să identificăm informaţii despre posibilele activităţi insurgente din zonă şi, totodată, să sporim încrederea populaţiei locale în forţele de Coaliţie. Fiecare informaţie preluată de la liderii-cheie poate reprezenta un indiciu pentru depistarea posibilelor ameninţări” - a explicat sublocotenent Ionuţ Trancă.

Dincolo de misiunile executate de „Inimile Neînfricate”, printre evenimentele principale ale acestei săptămâni desfăşurate în Baza Militară Kandahar se numără ceremonia de predare a autorităţii la TAAC (Train, Advice&Assist Command) South, structură în cadrul căreia acţionează şi militarii români cu echipe de consiliere ce asigură asistenţa şi integrarea structurilor afgane, atât militare cât şi guvernamentale, în vederea preluării responsabilităţilor în teritoriu.

Locotenent-colonel Ciprian Filimon, şeful echipei române de consiliere, asistenţă şi instruire din cadrul Comandamentului TAAC South, a vorbit despre cum au fost cele şase luni de misiune pentru oamenii săi: „Punctul forte al echipei româneşti a fost atitudinea şi versatilitatea, faptul că am venit croiţi pe implicare totală. Lucrul ăsta a fost dovedit, iar feedback-ul primit de la partenerii americani a fost pe măsură. O experienţă fascinantă, având în vedere lucrul cu partenerul american, faptul că am fost integraţi încă din primul moment în echipe mixte, echipe multinaţionale, foarte eterogene ca şi consistenţă, dar profesioniste. N-a fost deloc greu să interacţionăm cu partenerul american. Ca de obicei, adevărata provocare a constituit-o interacţiunea cu partenerul afgan. Vorbim de o altă cultură, vorbim de o altă curgere a timpului, alt mod de a lucra, dar şi aici progresul a fost real. Am avut un raport, o relaţie nemaipomenită cu interlocutorii afgani, lucru care s-a şi materializat prin succesele obţinute atât în domeniul creării de capabilităţi pentru armata afgană, cât şi în procesul de instruire pe care l-am avut şi cu armata afgană, dar şi cu forţele de poliţie afgană”. Ce va însemna această misiune pentrul noul comandant al TAAC-S ne-a explicat locotenent-colonelul Mihai Anton:

„Trebuie să continuăm rezultatele extraordinare avute de echipa precedentă, de cei pe care i-am schimbat. Ne aşteaptă o serie lungă de provocări, atât în ceea ce priveşte lucrul cu partenerii americani, cât şi lucrul cu partenerii afgani, pentru că, în esenţă, rolul nostru aici este de a-i consilia, asista, instrui pe militarii afgani. Nimeni din cadrul echipei mele de 10 militari nu este la prima misiune în Afganistan. La momentul de faţă, efortul principal al misiunii <Resolute Support> este pus pe consilierea, asistenţa şi instruirea structurilor de la nivel Corp de Armată până către minister”.

Tot în această perioadă, militarii rotaţiei a şasea a Elementului Naţional de Sprijin au preluat responsabilităţile în teatrul de operaţii Afganistan, iar cei care pleacă acum acasă au putut raporta cu mândrie că şi-au îndeplinit misiunea.

Locotenent-colonelul Dan Corbu, comandantul rotaţiei a cincea, a vorbit în câteva cuvinte despre misiunea ajunsă la final:

„Suntem bucuroşi că ne-am încheiat în condiţii foarte bune această misiune. Spun acest lucru pentru că acei cărora le acordăm sprijinul logistic au fost foarte mulţumiţi. Nu am avut o provocare deosebită, în schimb, pentru noi a fost mulţumirea de a asigura permanent nivelul de operativitate peste 90%, astfel încât batalionul a avut tehnica de luptă, acele autospeciale MRAP MAX PRO, în permanentă stare de operativitate şi au putut îndeplini în bune condiţii misiunea lor. Nu a existat timp limită pentru a le repara, a le repune în operativitate. Noi am avut continuitate în activitate permanent”.

În următoarele şase luni, în Afganistan vor acţiona în această structură militarii conduşi de colonelul Ginel Blaga, care vor avea parte de multe provocări.

„Zona de aici este o zonă cu destule provocări din punct de vedere al securităţii, resursele sunt cele care sunt. Măiestria noastră va consta să le manageriem în aşa fel încât să reuşim să asigurăm sprijinul logistic pentru toate structurile româneşti din teatru. Va trebui să fim chibzuiţi în tot ceea ce facem, să dăm fiecăruia ce-i trebuie, în acelaşi timp având grijă să ne asigurăm şi pentru perioada următoare ceea ce este necesar pentru a putea asigura sprijinul trupelor noastre” - ne-a împărtăşit din gândurile sale, colonelul Ginel Blaga.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 334

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 358

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 394

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 626

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 514

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 313

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 442

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 562

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 483

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 917

Citeşte şi:

Ceremonie militară de executare a transferului de autoritate între Batalionul 151 Infanterie şi Batalionul 280 Infanterie Mecanizată
Publicat pe 21.08.2017
În data de 20 august 2017, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de executarea transferului de autoritate...
Ceremonia de plecare în Teatrul de Operaţii Afganistan a Batalionului de Protecţia Forţei "Brave Hearts"
Publicat pe 18.07.2017
În data de 18 iulie 2017, la sediul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizate „Unirea Principatelor” din Focşani a avut loc activitatea de citire a...
Camarazii din Kandahar
Publicat pe 26.07.2017
În patrulă, fiecare militar are misiunea sa. Este conştient că oricare ar fi pericolul, el se poate baza pe colegul său. Camaraderia în teatrul de...

Comentarii