Ceremonia de predare a autorităţii la TAAC

 

În această săptămână, militarii români din cadrul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Brave Hearts” au executat peste 70 de misiuni îmbarcate şi debarcate, în comun cu forţele naţionale de securitate şi apărare afgane şi forţele de Coaliţie.

De fiecare dată, fiii Vrâncioaiei au acţionat conform procedurilor operaţionale şi nu au uitat niciun moment că trebuie să îşi îndeplinească misiunile cu profesionalism.

Am interacţionat cu liderii locali, încercând să identificăm informaţii despre posibilele activităţi insurgente din zonă şi, totodată, să sporim încrederea populaţiei locale în forţele de Coaliţie. Fiecare informaţie preluată de la liderii-cheie poate reprezenta un indiciu pentru depistarea posibilelor ameninţări” - a explicat sublocotenent Ionuţ Trancă.

Dincolo de misiunile executate de „Inimile Neînfricate”, printre evenimentele principale ale acestei săptămâni desfăşurate în Baza Militară Kandahar se numără ceremonia de predare a autorităţii la TAAC (Train, Advice&Assist Command) South, structură în cadrul căreia acţionează şi militarii români cu echipe de consiliere ce asigură asistenţa şi integrarea structurilor afgane, atât militare cât şi guvernamentale, în vederea preluării responsabilităţilor în teritoriu.

Locotenent-colonel Ciprian Filimon, şeful echipei române de consiliere, asistenţă şi instruire din cadrul Comandamentului TAAC South, a vorbit despre cum au fost cele şase luni de misiune pentru oamenii săi: „Punctul forte al echipei româneşti a fost atitudinea şi versatilitatea, faptul că am venit croiţi pe implicare totală. Lucrul ăsta a fost dovedit, iar feedback-ul primit de la partenerii americani a fost pe măsură. O experienţă fascinantă, având în vedere lucrul cu partenerul american, faptul că am fost integraţi încă din primul moment în echipe mixte, echipe multinaţionale, foarte eterogene ca şi consistenţă, dar profesioniste. N-a fost deloc greu să interacţionăm cu partenerul american. Ca de obicei, adevărata provocare a constituit-o interacţiunea cu partenerul afgan. Vorbim de o altă cultură, vorbim de o altă curgere a timpului, alt mod de a lucra, dar şi aici progresul a fost real. Am avut un raport, o relaţie nemaipomenită cu interlocutorii afgani, lucru care s-a şi materializat prin succesele obţinute atât în domeniul creării de capabilităţi pentru armata afgană, cât şi în procesul de instruire pe care l-am avut şi cu armata afgană, dar şi cu forţele de poliţie afgană”. Ce va însemna această misiune pentrul noul comandant al TAAC-S ne-a explicat locotenent-colonelul Mihai Anton:

„Trebuie să continuăm rezultatele extraordinare avute de echipa precedentă, de cei pe care i-am schimbat. Ne aşteaptă o serie lungă de provocări, atât în ceea ce priveşte lucrul cu partenerii americani, cât şi lucrul cu partenerii afgani, pentru că, în esenţă, rolul nostru aici este de a-i consilia, asista, instrui pe militarii afgani. Nimeni din cadrul echipei mele de 10 militari nu este la prima misiune în Afganistan. La momentul de faţă, efortul principal al misiunii <Resolute Support> este pus pe consilierea, asistenţa şi instruirea structurilor de la nivel Corp de Armată până către minister”.

Tot în această perioadă, militarii rotaţiei a şasea a Elementului Naţional de Sprijin au preluat responsabilităţile în teatrul de operaţii Afganistan, iar cei care pleacă acum acasă au putut raporta cu mândrie că şi-au îndeplinit misiunea.

Locotenent-colonelul Dan Corbu, comandantul rotaţiei a cincea, a vorbit în câteva cuvinte despre misiunea ajunsă la final:

„Suntem bucuroşi că ne-am încheiat în condiţii foarte bune această misiune. Spun acest lucru pentru că acei cărora le acordăm sprijinul logistic au fost foarte mulţumiţi. Nu am avut o provocare deosebită, în schimb, pentru noi a fost mulţumirea de a asigura permanent nivelul de operativitate peste 90%, astfel încât batalionul a avut tehnica de luptă, acele autospeciale MRAP MAX PRO, în permanentă stare de operativitate şi au putut îndeplini în bune condiţii misiunea lor. Nu a existat timp limită pentru a le repara, a le repune în operativitate. Noi am avut continuitate în activitate permanent”.

În următoarele şase luni, în Afganistan vor acţiona în această structură militarii conduşi de colonelul Ginel Blaga, care vor avea parte de multe provocări.

„Zona de aici este o zonă cu destule provocări din punct de vedere al securităţii, resursele sunt cele care sunt. Măiestria noastră va consta să le manageriem în aşa fel încât să reuşim să asigurăm sprijinul logistic pentru toate structurile româneşti din teatru. Va trebui să fim chibzuiţi în tot ceea ce facem, să dăm fiecăruia ce-i trebuie, în acelaşi timp având grijă să ne asigurăm şi pentru perioada următoare ceea ce este necesar pentru a putea asigura sprijinul trupelor noastre” - ne-a împărtăşit din gândurile sale, colonelul Ginel Blaga.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 180
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 53
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 104
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 168

Citeşte şi:

Ceremonie militară de executare a transferului de autoritate între Batalionul 151 Infanterie şi Batalionul 280 Infanterie Mecanizată
Publicat pe 21.08.2017
În data de 20 august 2017, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de executarea transferului de autoritate...
Rechinii Albi s-au întors acasă!
Publicat pe 14.03.2017
Luni, 13.03, pe aeroportul internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341...
Militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” continuă cea de a patra misiune în teatrul de operaţii Afganistan. S-au scurs...

Comentarii