“Agile Spirit-17” se apropie de sfârşit!

“Agile Spirit-17” se apropie de sfârşit!
Locotenent Mirela GHEORGHE
Publicat pe 12.09.2017

În perioada 1-15 septembrie, un detaşament de 45 de militari aparţinând Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti” participă la exerciţiul multinaţional “Agile Spirit-17”, în Georgia.

De-a lungul a două săptămâni, militarii români se instruiesc alături de peste 1.200 de militari din Armenia, Bulgaria, Georgia, Letonia, Statele Unite ale Americii şi Ucraina.

După desfăşurarea ceremoniei de deschidere a exerciţiului, militarii au urmat un program intens de pregătire, în două locaţii din Georgia: Akhaltsikhe şi poligonul Orpholo.

Exerciţiul multinaţional "Agile Spirit-17" a cuprins două secvenţe de instruire. În perioada 3-10 septembrie, şapte militari români au participat la exerciţiul de comandament (CPX), care s-a desfăşurat în două faze: planificarea operaţiei (3-7 septembrie) şi executarea operaţiei (8-10 septembrie), în Akhaltsikhe. În paralel, în poligonul Orpholo, peste 1.000 de militari din şapte state s-au antrenat pentru a executa un exerciţiu tactic cu trupe în teren şi trageri de luptă – FTX.

Antrenamentele comune au fost complexe. S-a reuşit o cooperare foarte bună între cele şapte naţiuni; astfel, în cadrul exerciţiilor tactice s-au exersat cu succes proceduri de comandă şi control la nivel de subunitate. Nivelul ridicat de pregătire al militarilor dobrogeni, dobândit pe timpul participării la exerciţii naţionale şi internaţionale, cât şi în teatrele de operaţii, s-a putut observa pe timpul antrenamentelor care au inclus trageri cu muniţie reală, cu armamentul din dotare.

O bună parte dintre militarii Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti” participanţi la exerciţiu aparţin Batalionului 911 Infanterie “Capidava”. Aceştia au experienţa participării la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Kosovo sau Afganistan.

Luni, 11 septembrie, în poligonul Orpholo, în cadrul Zilei Distinşilor Vizitatori a exerciţiului, comandantul detaşamentului românesc - comandantul Batalionului 911 Infanterie “Capidava”,  locotenent-colonel Gheorghe Gherghe, a primit o plachetă de la comandantul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, general de brigadă Vlad Gheorghiţă, şi a fost felicitat pentru modul profesionist în care militarii români şi-au îndeplinit misiunea.

La activitate a mai fost prezent şi locţiitorul comandantului Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti”, colonel Alexandru Jugaru, care a mulţumit militarilor pentru efortul depus, reprezentând cu cinste Armata României peste hotare.

Exerciţiul este organizat în cadrul „Black Sea Rotational Force-17” (BSRF -17), şi are ca scop antrenarea în comun în vederea creşterii nivelului de interoperabilitate pentru participarea la operaţii întrunite şi multinaţionale. Militarii participanţi vor executa antrenamente în comun cu partenerii, trageri cu muniţie reală cu armamentul din dotare, deplasări în câmpul tactic, precum şi exersarea procedurilor de comandă şi control.

* * *

BSRF-17 este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa (MARFOREUR) şi se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi regiunea Caucazului.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 175

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 277

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 257

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 424

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 357

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 593

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 543

Citeşte şi:

Batalionui 911 Infanterie "Capidava"/Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti" participă la exerciţiul multinaţional  „Agile Spirit -17”, în Georgia.
Publicat pe 05.09.2017
Duminică, 3 septembrie, în Poligonul Orpholo din Georgia, în prezenţa ministrului Apărării naţionale al Georgiei, a avut loc ceremonia de deschidere...
La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, judeţul Galaţi, aproximativ 600 de militari participă, în perioada 9-21 februarie, la...

Comentarii