Ce este bun, cu bun se face… logistica, o poveste permanentă

Soarele arde nemilos şi aerul încins e greu de respirat, dar asta e doar o zi obişnuită din viaţa  militarilor români dislocaţi în Afganistan.

Baza Aeriană din Kandahar este locul unde acum, militari şi civili, convieţuiesc împreună departe de casă, având un singur scop: salvarea Afganistanului. Gândul îmi fuge la perioada când eram foarte mulţi oameni în acest orăşel în miniatură, când esplanada era plină de magazine, când funcţionau vreo şase săli cu mese… când terenurile de volei, baschet  şi tenis erau rezervate  din timp pentru a fi utilizate, când, când… Dar nu despre popularea bazei vroiam să scriu, ci despre faptul că pe aici au trecut mii de militari români, fiecare lăsând o poveste, fiecare plecând cu o poveste.

Mândria de a fi român o regăsim zilnic, indiferent de locul în care îşi îndeplinesc sarcinile sau de natura acţiunilor lor aici, în Afganistan; dar mai ales când militarii români sunt unanim apreciaţi, datorită seriozităţii, profesionalismului şi dedicării cu care îşi desfăşoară misiunea alături de parteneri, în cadrul misiunii Resolute Support.

Nimic din ce este aici nu se poate desfăşura fără o logistică  impecabilă, bine pusă la punct, o logistică care să dea sensul acestei misiuni internaţionale. O logistică care alinie la startul îndeplinirii misiunilor, deopotrivă americani, români, bulgari, civili şi firme multinaţionale.Vorbim aici de tot ce înseamnă viaţa acestei baze militare, de la autovehiculele cu care executăm misiunile, combustibilii speciali,  până la spălatul rufelor;  şi aş putea înşirui aici toate literele alfabetului pentru care găsim o implicare a sistemului logistic: Apă, Baie, Canal ... Masă, Odihnă, Parcări, Repaus şi Recreere... etc.

La acest întreg arsenal de activităţi participă în colaborare şi compartimentul logistic al Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Brave Hearts”, condus de către locotenent-colonelul inginer Victor  Bârsan.

Ştiind că este din zona Ardealului, locul unde s-au turnat multe scene din filmul „Matrix”, am zis că o să-mi ia o zi întreagă să-mi spună despre experienţa lui acumulată în cele două misiuni internaţionale, că o  să-mi ia o altă zi întreagă să-mi spună despre echipa lui  şi iar alte două zile să-mi povestească despre modul în care cooperează cu structura Elementului Naţional de Sprijin. Contrar celor spuse mai sus, am reuşit în timp relativ scurt să aflu ceea ce mă interesa, de la colegul meu, şeful logisticii.

La fel ca şi în ţară, în teatrul de operaţii, ramurile logisticii sunt dintre cele mai variate, de la asigurarea cu echipamente militare de toate resorturile, trecând prin mentenanţă, mişcare şi transport, infrastructură, şi terminând cu serviciile de campanie. Abordarea fiecăreia cu profesionalismul rezultat ca urmare a experienţei acumulate de-a lungul anilor, evitarea favorizării uneia în detrimentul alteia, aceştia sunt factori contributori la rezolvarea cu succes a problemelor de logistică. 

Dar cel mai mult îi place locotenent-colonelului Bârsan să lucreze la mentenanţa maşinilor de luptă. Într-una din zile l-am găsit alături de echipa tehnică a batalionului, cu mânecile suflecate, lucrând alături de aceştia, la instalaţia de răcire a unui autovehicul militar.

„Mentenanţa maşinilor de luptă este o prioritate în teatrul de operaţii. Întreţinerea şi reparaţiile executate la timp şi de calitate aşigură camarazilor noştri siguranţa în misiunile pe care le îndeplinesc. Tehnica trebuie întreţinută în permanenţă, indiferent de starea vremii, temperaturi ridicate, praf sau precipitaţii. A trebuit să ne facem treaba pentru a menţine tehnica în stare normală de funcţionare…”  – ne-a declarat şeful logisticii.

Despre echipa lui din cadrul batalionului, vorbeşte cu respect şi spune că fără aportul acestor oameni, implicaţi total şi cu dăruire de sine, nu ar fi putut să rezolve multe  lucruri. Este ajutat şi consiliat de către locţiitorul tehnic, maiorul Constantin Gavrilă, cel care, cu o abilitate aparte, se ocupă de operativitatea autovehiculelor de luptă, realizând zilnic o punte între ENS, Motorpool (locul unde se repară mineroller-ele) şi AC1st (locul unde se repară MRAP-urile),  de către căpitanul Mihai Moldovan, care răspunde de serviciul ATAM, dar şi de tânărul locotenent Sergiu Dochiţa, poreclit „Primarul”, cel care se ocupă de serviciul Echipament şi serviciul  Cazarmare, servicii  de care depind condiţiile de trai ale militarilor români.

„În fiecare zi iau legătura cu contractorii şi rezolvăm problemele apărute, fie că este vorba de aparatele de aer condiţionat sau de sistemul electric, fie că este vorba despre spaţiile de cazare sau de recreere, toate sunt verificate. Chiar dacă în fiecare zi se iveşte câte ceva, toate sunt rezolvate într-un timp foarte scurt. Într-un cuvânt, suntem la dispoziţia contingentului 24 de ore din 24...” – ne-a relatat locotenentul  Sergiu Dochiţa.

Echipa logistică a batalionului este încheiată de către şefii de depozite, aceşti ,,bancheri“ ai batalionului, care păstrează cu sfinţenie şi profesionalism averea întregului batalion de inimi neînfricate. Am dat log out batalion şi am continuat periplul meu logistic prin baza KAF...

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 186
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 54
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

Ceremonia de plecare în Teatrul de Operaţii Afganistan a Batalionului de Protecţia Forţei "Brave Hearts"
Publicat pe 18.07.2017
În data de 18 iulie 2017, la sediul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizate „Unirea Principatelor” din Focşani a avut loc activitatea de citire a...
Ceremonie militară de executare a transferului de autoritate între Batalionul 151 Infanterie şi Batalionul 280 Infanterie Mecanizată
Publicat pe 21.08.2017
În data de 20 august 2017, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de executarea transferului de autoritate...

Comentarii