„Ţintă prinsă !"

Locotenent Marius LIUŢE
Publicat pe 18.10.2017

Batalionul 2 Rachete Antiaeriene „KUB" din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu" din Floreşti, Cluj, a executat, în data de 3 octombrie, trageri cu complexul din dotare în Tabăra de instrucţie a poligonului sol-aer Capu Midia.

Tragerile au fost ultima etapă din exerciţiul de tip LFX derulat pe durata a două săptămâni. Acesta a inclus etape de planificare a acţiunilor militare, de dislocare a tehnicii într-o altă zonă de operaţii prin executarea deplasării combinat, atât pe roţi cât şi pe cale ferată, pe o distanţă mai mare de 700 km, de ocupare şi amenajare a dispozitivului de luptă şi de pregătire a tehnicii pentru tragere.

Lansarea rachetelor antiaeriene KUB a reprezentat încununarea cu succes a unui efort colectiv al batalionului condus de maior Daniel Mocan. Rezultatul foarte bun obţinut la finalul tragerii este cu atât mai lăudabil, cu cât pentru mulţi dintre militari aceasta a reprezentat „botezul focului".

Comandantul bateriei de la Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu" care a executat lansarea rachetelor, locotenent  Imre Marton, mărturiseşte că a avut emoţii, dar, totodată, încredere în capacitatea oamenilor din subordine de a se mobiliza şi de a da tot ceea ce au mai bun pentru ca tragerea să fie un succes. Şi comandanţii celor două secţii lansare, sublocotenent Adrian Sturzu şi sublocotenent Andrei Roman, şi comandantul Bateriei tehnice şi deservire, locotenent Sergiu Cheslerean, de asemenea aflaţi la prima lansare, au avut satisfacţia acestei reuşite.

Pe durata exerciţiului, rachetiştii clujeni au participat şi la un antrenament de război electronic cu sprijin NATO, desfăşurat în perioada 25-29 septembrie, care a avut ca scop antrenarea structurilor aeriene şi antiaeriene în ducerea luptei cu inamicul aerian, în condiţiile folosirii de către acesta a bruiajului radioelectronic. Cu acest prilej s-a verificat şi s-a urmărit perfecţionarea deprinderilor echipajelor ce încadrează tehnica de luptă de a descoperi şi combate ţinte aeriene, realizarea sistemului de comandă-control pe timpul îndeplinirii misiunilor, posibilităţile reale de lucru ale sistemelor de apărare antiaeriană în condiţiile existenţei unor intense acţiuni de bruiaj radioelectronic, precum şi îmbunătăţirea procedurilor standard de operare la nivelul structurilor.

Nu doar complexul de rachete antiaeriene KUB a raportat „Misiune îndeplinită !", ci şi „surorile" mai mici, complexele de rachete antiaeriene SHORAD CA-94 şi CA-95, care au desfăşurat exerciţii de antrenament în teren în cadrul cărora echipajele acestora au avut posibilitatea de a se antrena în combaterea ţintelor aeriene, fiind şi evaluate la simulatorul MTS-II existent în poligon.

Efortul depus şi rezultatele obţinute au fost apreciate atât de comandantul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu", colonel dr. Ioan Munteanu, cât şi de reprezentanţii eşaloanelor superioare participante la tragere.

Chiar dacă pentru militarii unităţii a fost o perioadă intensă, cu multe activităţi, desfăşurate într-o perioadă scurtă de timp, aceştia au demonstrat încă o dată că sunt în măsură în orice moment să îşi îndeplinească misiunea şi să raporteze: „Ţintă prinsă!".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 188
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 57
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

Publicat pe 11.10.2019
Militarii Batalionului 2 Rachete Antiaeriene din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” au executat miercuri, 9 octombrie, trageri de...
Publicat pe 18.09.2016
Militarii din structurile de artilerie şi rachete antiaeriene ale forţelor terestre au executat sâmbătă, 17 septembrie, trageri de luptă în poligonul...
Publicat pe 24.06.2019
În perioada 10-25 iunie, Batalionul 1 Rachete Antiaeriene OSA-AKM din cadrul regimentului execută, în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare...

Comentarii