PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
25 Octombrie, în Afganistan
relatii.publice02470@forter.ro
Publicat pe 27.10.2017
"Căci rupţi sunt ca din tare stâncă /Românii orişiunde cresc…".
...şi îşi îndeplinesc misiunile alături de partenerii NATO aici, în Afganistan, în cadrul misiunii internaţionale "Resolute Support".
Vorbim de prezenţa militarilor români din cadrul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei "Brave Hearts” din Focşani, vorbim de militarii Elementului Naţional de Sprijin, vorbim de celelalte stucturi militare dislocate în această ţară a contrastelor.
Aşa a fost şi astăzi, 25 Octombrie, Ziua Armatei României. Misiunile au continuat în acelaşi ritm, legând ziua cu noaptea, astfel încât zona de responsabilitate să se afle sub un control permanent. Zgomotul autovehiculelor militare, forfota militarilor, sunetul paşilor pe caldarâmul de piatră sunt elemente parcă de scenariu, ele repetându-se în fiecare zi, dar la alte ore, asemeni unui ritual bine pus la punct. De fiecare dată când privesc la chipurile dârze şi arse de soare ale militarilor cu inimi neînfricate mă cuprinde un dor de casă, de linişte …îi privesc cu respect pentru că, din munca acestor oameni, din neodihna acestor camarazi, se nasc fapte ce completează frumoasa carte de istorie a neamului românesc. Prin tot ceea ce fac, prin sacrificiul acestor fii ai Vrâncioaiei, avem curaj să spunem lumii întregi că ştim să respectăm angajamentele asumate, că ştim să reprezentăm Armata României, că suntem demni urmaşi ai eroilor neamului românesc.
Despre această zi puţini ştiu! Şi mai puţini ştiu însă semnificaţia ei! 25 Octombrie 1944 semnifică pentru noi şi istoria noastră data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei (leagănul genezei şi evoluţiei istorice a poporului nostru) de sub ocupaţia şi administraţia horthystă. Este Ziua Armatei Române, a celor care au ştiut dintotdeauna să apere această Ţară şi acest Neam! Este Ziua celor care au depus jurământul sacru faţă de Neam, Ţară şi Popor!
Atunci, la 25 octombrie 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au degajat, la Carei, ultima brazdă de pământ românesc aflată sub ocupaţia horthystă, încununând astfel lupta şi jertfa zecilor de mii de combatanţi pentru eliberarea Ardealului, lupta începută în Carpaţii Orientali, chiar în noaptea de 23/24 august 1944. Astfel s-a eliberat întreg teritoriul de 43.492 km2, refăcându-se în partea de vest adevăratele hotare de stat ale României. Şi asta prin jertfa a 49.744 de militari (morţi, răniţi şi dispăruţi), ale căror oase odihnesc în Monumentul de la Carei (Dumnezeu să-i odihnească pe cei care, cu cinste, onoare şi spirit de sacrificiu au reîntregit România!).
Aici, în Baza aeriană Kandahar, la 4.000 km de locul istoric numit Carei, ne-am adunat structură militară cu structură militară, militar român cu militar român, întru a spune povestea acestei zile, pentru a spune povestea militarului român. Am citit aici ordinul ministrului Apărării naţionale cu privire la această zi, ne-am rugat pentru sufletele eroilor noştri trecuţi şi prezenţi. Le-am spus invitaţilor despre semnificaţia acestui moment şi ne-am arătat, prin intermediul distincţiilor şi diplomelor acordate, respectul nostru faţă de profesionalismul militarilor evidenţiaţi, fie ei români, fie parteneri ai Coaliţiei. Îi pot aminti aici pe câţiva din aceşti bravi camarazi:
- sublocotenent Marian Sulivăstru: decorat cu “Emblema de Onoare a Forţelor Terestre”;
- plutonier-major Ionel David: decorat cu "Emblema de merit în slujba păcii", clasa a III-a;
- caporal clasa a III-a Bogdan Dinu: decorat cu “Emblema de merit în slujba păcii", clasa a III-a;
- căpitan Danielle Villanueva şi First Sergent (plt.maj.) Roman Pavlyuc: decoraţi cu Emblema de Merit "Partener pentru Apărare", clasa a III-a.
Am încheiat ceremonia militară cu momentul de depunere a coroanelor de flori la troiţa ridicată în campul românesc în cinstea eroilor români căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.
Au depus coroane de flori: reprezentantul militar naţional, colonel Ştefan Stan, comandantul Combined Task Force, locotenent-colonel Joshep Gery, comandantul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei, locotenent-colonel Cristinel Colibaba.
„Ziua de 25 Octombrie reprezintă un moment cu valoare de referinţă pentru poporul român, dar mai ales pentru cei care poartă cu onoare şi mândrie uniforma militară.
Îi cinstim astăzi pe eroii care şi-au dat viaţa pentru a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român, pe veteranii de război care au luptat pentru ca România să fie o ţară liberă şi independentă. În egală măsură, îi onorăm pe eroii şi veteranii teatrelor de operaţii care au dus valorile tradiţionale, profesionalismul, curajul şi devotamentul dincolo de graniţele ţării, în misiunile internaţionale, făcând din România un partener de încredere al aliaţilor.
Folosesc acest prilej pentru a transmite atât militarilor din subordine, cât şi celor de acasă, multă sănătate, reuşite pe toate planurile şi bucurii alături de cei dragi! La mulţi ani, Armatei Române!” - ne-a declarat, la finalul activităţii, comandantul "Inimilor Neînfricate", locotenent-colonel Cristinel Colibaba.
Cam atât din teatrul de operaţii pentru moment, însă povestea va continua......
Ba nu, nu pot încheia acest material fără a aminti despre faptul că această ceremonie militară, dedicată Zilei Armatei Române, a fost precedată de o slujbă de pomenire a eroului Mădălin Stoica, de la care înrolare în Armata Domnului s-au împlinit 40 de zile.
Comentarii