Cavalerii florii de colţ, mereu la înălţime. Pregătirea pentru misiune

Militarii Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” continuă pregătirea pentru misiune
Locotenent-colonel Cezar POPA
Publicat pe 01.11.2017

 

Deşi au depăşit câteva etape importante din cadrul pregătirii pentru o nouă misiune în Afganistan, militarii Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” continuă să se instruiască în condiţii cât mai apropiate de realitatea teatrului de operaţii.

Este importantă fiecare zi de pregătire şi nu este timp de pierdut. O zi de pregătire în cadrul poligoanelor şi terenurilor de instrucţie amenajate ca replică a zonei reale de responsabilitate se doreşte a fi echivalentă cu o zi de misiune în Afganistan.

Fiecare militar se instruieşte pentru a putea răspunde oportun la toate tipurile de ameninţări, în scopul îndeplinirii cu succes a misiunii încredinţate.

Sprijinul din partea echipei de mentorizare a „Lupilor Negri” nu a întârziat să vină. În două etape diferite au fost mentorizate structura de comandă şi subunităţile. Echipa de mentorizare din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”, sub conducerea locotenent-colonelului Gabriel Turculeţ, a pus la dispoziţia comenzii Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” toate informaţiile necesare executării eficiente a comenzii şi controlului.

Timp de o săptămână au participat efectiv la activităţile planificate şi şi-au adus aportul substanţial la întregul proces de planificare şi conducere a operaţiei.

În cea de-a doua etapă de mentorizare, comandanţii de subunităţi ai Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” au beneficiat de experienţa şi lecţiile învăţate prezentate fără nicio reţinere de către membrii echipei de mentorizare de la nivelul subunităţilor, din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”.

Scenariile de instruire pregătite în comun cu aceştia, în scopul simulării condiţiilor unui viitor mediu operaţional, au adus un plus considerabil în cadrul procesului de instruire. Prin replicarea în teren a unor situaţii tactice posibile, generate de numeroase tipuri de incidente, în scopul perfecţionării deprinderilor militarilor necesare îndeplinirii misiunii în cadrul subunităţilor, am obţinut dezvoltarea capacităţilor fiecărui militar de a se orienta rapid în câmpul tactic, de a folosi procedee optime în scopul evitării în timp scurt a pericolelor şi surprinderii, al folosirii cu pricepere a armamentului din dotare.

Poligonul Prislop din masivul Leaota şi poligonul Măgura de lângă Câmpulung au devenit martorele pregătirii a peste 150 de militari cu categoriile de armament utilizate în teatrele de operaţii. În acest scop, în sprijinul militarilor Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” au răspuns militari din cadrul Batalionului 620 Operaţiuni Speciale „Băneasa-Otopeni”, sub îndrumarea cărora s-au executat şedinţe de tragere folosindu-se ca tehnică HUMVEE-urile având montate mitraliere M2, calibru 12.7 mm.

Scopul a fost unul singur: instruirea militarilor în condiţii cât mai apropiate de realitatea teatrului de operaţii, cu minimalizarea riscurilor, prin coordonarea eficientă a echipelor de militari, luată în calcul ca element-cheie în îndeplinirea misiunilor.

Comandantul de companie, căpitan Florin Jianu, a explicat: „Am executat antrenamente cu trageri de luptă ce au vizat instrucţia tuturor militarilor. Aceste antrenamente constau în verificarea practică a militarilor şi punerea în aplicare a procedurilor operaţionale pe care trebuie să le implementăm în condiţiile de luptă din Afganistan şi, nu în ultimul rând, antrenamente prin trageri de luptă a modului de descoperire, de ochire şi de lovire a ţintelor în câmpul tactic de către militari”.

Totodată, a specificat că antrenamentele cu forţele speciale nu au fost deloc uşoare: militarii musceleni au învăţat cum să reacţioneze în situaţii-limită, primind informaţii despre caracterul misiunii şi despre faptul că succesul unei misiuni depinde în mare măsură şi de implicarea dovedită pe timpul perioadei de pregătire.

În poligonul Măgura, chiar dacă vânătorii de munte sunt luptători de elită şi domeniul lor de excelenţă este lupta în mediul montan, au exersat tehnici de tip „Guardian Angel”, întrucât militarii musceleni vor executa misiuni în sprijinul liderilor militari şi a echipelor de consiliere şi legătură, precum şi funcţionalitatea intrării în baza militară aeriană  din Kandahar.

Aceste metode de antrenament nu vor exclude antrenamentele clasice, doar le vor completa. Tendinţele actuale sunt de a implementa elemente noi în cadrul antrenamentelor, pentru că „Vulturii Carpaţilor” vor lua parte la misiuni reale în Afganistan, loc în care nu se poate greşi niciodată şi unde nu există noţiunea de a lăsa garda jos, nici măcar pentru o secundă.

Comandantul Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, locotenent-colonelul Ionuţ Ilinca, a menţionat: „Pregătirea pentru misiune se desfăşoară continuu şi diferenţiat, prin activităţi multiple şi complexe, pe toată durata, constituind o parte integrantă a procesului de formare a militarilor participanţi la misiunea <Resolute Support> în prima parte a anului 2018”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 39
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 53
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 29
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 63

L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 91
MORAVIAN LANCE 22
MORAVIAN LANCE 22
Publicat pe: 28.10.2022
Afişări: 31
Mărăşeşti 22.2
Exerciţiul multinaţional MĂRĂŞEŞTI 22.2
Publicat pe: 21.10.2022
Afişări: 35
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Publicat pe: 14.10.2022
Afişări: 110

Citeşte şi:

Comentarii