Elementul Naţional de Sprijin, rotaţia a VI-a

I-am cunoscut în misiunea din anul 2012, atunci când am fost alături de ei şi am îndeplinit misiuni specifice structurii.

Am cunoscut oameni de care m-am ataşat, am cunoscut oameni dedicaţi profesiei lor, am cunoscut adevăraţi profesionişti capabili să rezolve orice inadvertenţă apărută într-un sector anume. Experienţa acumulată în misiunile anterioare, pregătirea şi determinarea personalului aflat la prima misiune au fost, sunt şi vor fi garanţia că militarii români sunt adevăraţi specialişti, demni de încredere, în special în situaţiile critice de securitate din această regiune.

Deşi nu sunt în centrul atenţiei atunci când se vorbeşte despre trupele româneşti aflate în Afganistan, militarii din cadrul Elementului Naţional de Sprijin, pentru că despre ei este vorba, au una dintre cele mai importante misiuni, având în vedere că asigură sprijinul logistic de linia a treia pentru toate forţele dislocate permanent sau care tranzitează teatrul de operaţii. Cu o structură flexibilă şi tot mai eficientă, Elementul Naţional de Sprijin (ENS) se adaptează în mod continuu la nevoile de sprijin logistic ale forţelor româneşti dislocate în teatrul de operaţii Afganistan.

I-am regăsit în august 2017, cu drag de omul bun, pe câţiva dintre cei cu care am lucrat în vara anului 2012. Mai maturi, mai dornici  de muncă, mai devotaţi meseriei, cu acelaşi zâmbet şi stăpânire de sine. L-am revăzut pe căpitanul Daniel Bunel, acum maior, pe plutonierul-major Gabriel Niţu, pe maistrul militar principal Sandu Mocanu, pe caporalul Ilie Vasile. Dar am să revin mai târziu la ei; acum m-am întâlnit cu comandantul lor, colonelul Ginel Blaga. În ţară este locţiitorul comandantului Bazei 2 Logistică Teritorială „Şelimbăr”.

L-am întrebat cum sunt organizaţi şi care va fi marea provocare pentru el şi oamenii pe care îi comandă în această misiune.

Elementul Naţional de Sprijin, în afara forţelor principale dispuse în Baza KAF, mai are în compunere două elemente de sprijin înaintate în bazele aeriene din Bagram şi Kabul, care asigură permanent legătura logistică între ENS şi celelalte structuri româneşti din teatrul de operaţii şi structurile partenerului cu care colaborăm.

Militarii români din cadrul acestei structuri logistice construiesc, cultivă şi menţin o relaţie foarte bună cu partenerul american şi structurile logistice aflate în subordinea acestuia, în special cu o structură de tip Base Support Group, dislocată aici, în Kandahar, structură ce asigură sprijinul logistic, din punct de vedere al serviciilor de garnizoană, şi cu alte structuri care sunt responsabile de operaţiunile de reparaţii şi mentenanţă a autovehiculelor tactice, non-tactice, şi contractori civili ce asigură sprijinul logistic pentru activităţile de zbor şi serviciile de hrănire.

În drumul meu trec şi pe la compartimentul Comunicaţii al ENS-ului, locul de unde se administrează întreaga ,,avere” pe linie de comunicaţii şi transmisiuni.

„Structura de comunicaţii din cadrul NSE-ului asigură funcţionarea sistemului de comunicaţii şi informatică necesar exercitării comenzii şi controlului. Aici avem toate serviciile de voce, de date şi VTC. Cooperăm cu toate structurile dislocate în teatrul de operaţii pe linie de comunicaţii, cărora le oferim sprijinul. Suntem interfaţa între structurile româneşti şi partenerul american, cu care avem o colaborare deosebită, totul pentru a asigura batalionului de infanterie tehnica şi materialele necesare pentru îndeplinirea misiunii” –  ne-a relatat locotenent Ioana Pop.

Revin la compania logistică, inima acestei structuri, unde maiorul Daniel Bunel tocmai îşi adunase echipa de mentenanţă condusă de către maistrul militar principal Sandu Mocanu, pentru o intervenţie la un autovehicul militar. M-am simţit, pentru un moment, ca la un circuit de Formula 1, atunci când maşinile vin la stand.

„Mentenanţa tehnicii de luptă şi a echipamentelor de comunicaţii şi informatică este o prioritate a ENS. Această sarcină, executată regulat şi conştiincios, asigură operativitate şi eficienţă maximă Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei <Brave Hearts>.

Intervenţiile de mentenanţă de complexitate ridicată sunt executate de partenerii americani, dar acum putem spune că am avansat, întrucât la  problemele tehnice care apar, de multe ori mecanicii noştri găsesc soluţii mai rapid, astfel încât să nu fie necesară imobilizarea pe perioade îndelungate la firma specializată” -  ne-a declarat maior Daniel Bunel.

 „Atunci când vine la reparat un autovehicul militar simt că vine la mine un copil care are nevoie de îngrijire, care are nevoie de cunoştinţele mele, pentru a creşte. Împreună cu echipa mea facem totul pentru remedierea defecţiunilor constatate şi repunerea lui în funcţiune. Suntem constienţi că şi de munca noastră, de priceperea noastră depinde  modul de executare a misiunilor batalionului. Sigur, ne dorim să avem intervenţii cât mai puţine la autovehiculele militare, dar condiţiile de aici, cu temperaturi ridicate, praf, teren frământat fac ca acestea să se defecteze foarte des. Deviza echipei este: <Suntem aici pentru dumneavoastră>” – ne-a spus maistrul militar principal Sandu Mocanu.

Caporalul  Ilie Vasile este la a doua misiune în Afganistan şi este încadrat ca stivuitorist. Utilizat ca specialist pe mai multe utilaje, absolventul de geografie, încadrat în ţară pe o funcţie la poliţie militară, asigură aici transportul componentelor defecte ale MRAP-urilor către ENS, ulterior către „Motorpool” (locul unde se repară mineroller-ele) şi AC1st (locul unde se repară MRAP-urile). Mereu cu zâmbetul pe buze, gata oricând să fie de folos, caporalul Vasile constituie un exemplu de seriozitate şi dăruire.

Aceştia sunt doar câţiva din militarii Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a VI-a. Se mândresc cu ceea ce fac şi consideră că munca lor este cel puţin la fel de preţioasă ca aceea a colegilor care merg în misiuni; sunt o echipă şi chiar dacă nu mai ştiu dacă este zi sau noapte, sunt bucuroşi de rezultatele muncii lor.

Am plecat de la ei către zona administrativă a batalionului de inimi neînfricate.

Pe poarta larg deschisă, patru autovehicule MRAP MAX PRO plecau în misiune; ştiam că nu vor avea probleme de ordin tehnic, căci trecuseră prin mâinile dibace ale acestor magicieni specialişti în maşini de luptă. „Misiune uşoară şi Dumnezeu să vă ocrotească!” - le-am urat, uitându-mă lung după ele prin norul mare de praf ridicat.

O nouă zi se încheie aici, în Baza aeriană Kandahar, dar povestea va continua...

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 116
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Ceremonia de plecare în Teatrul de Operaţii Afganistan a Batalionului de Protecţia Forţei "Brave Hearts"
Publicat pe 18.07.2017
În data de 18 iulie 2017, la sediul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizate „Unirea Principatelor” din Focşani a avut loc activitatea de citire a...
Ceremonie militară de executare a transferului de autoritate între Batalionul 151 Infanterie şi Batalionul 280 Infanterie Mecanizată
Publicat pe 21.08.2017
În data de 20 august 2017, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de executarea transferului de autoritate...
Publicat pe 27.10.2017
"Căci rupţi sunt ca din tare stâncă /Românii orişiunde cresc…". ...şi îşi îndeplinesc misiunile alături de partenerii NATO aici, în Afganistan, în...

Comentarii