Ziua veteranilor din teatrele de operaţii

 

Terorismul devine din ce în ce mai mult opusul a ceea ce înseamnă spectacolul vieţii. Nimeni nu se mai îndoieşte că terorismul este duşmanul vieţii, războiul împotriva vieţii. Ruine şi dezastre, ură şi răzbunare, lovituri pe la spate… se resimt din plin, în cadrul misiunii „Resolute Support”.

Coincidenţă sau nu, întâmplare sau destin, primele trei luni pe tărâm afgan au pus la grea încercare destinul militarilor cu inimi neînfricate. Am pierdut un camarad, au fost răniţi alţi doi şi câte au mai fost nespuse... Despre militarii din Afganistan s-au scris şi s-au spus multe, dar subiectul nu se va epuiza nici măcar atunci când războiul de aici va lua sfârşit. Despre cei care au luptat în ţara în care praful şi nisipul au devenit şi  suflet de militar român, se poate aminti oricând, fără teamă de repetiţie. Vorbeam mai devreme de coincidenţă. Sunt 29 de eroi români decedaţi în teatrele de operaţii (adunate cele două numere dau cifra 11), sunt 29 de ţări membre NATO (adunate cele două numere dau cifra 11), suntem în data de 11 a 11.

Şi pentru toate cele spuse, am omagiat azi, 11 noiembrie, împreună cu partenerul american, ZIUA VETERANULUI, comemorată în SUA, şi ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII, comemorată în România.

A fost o zi plină de activităţi, care a debutat chiar de la primele ore ale dimineţii cu întreceri sportive, ca apoi să continue în jurul orei 11.00, ora Afganistanului, cu o ceremonie de cinstire a veteranilor. La acest eveniment s-a făcut referire la însemnătatea zilei şi s-a ţinut un moment de reculegere în onoarea celor căzuţi la datorie.

Totodată, la troiţa ridicată în memoria eroilor ucişi în teatrele de operaţii s-a ţinut o slujbă de pomenire,  prilej de a cinsti şi evoca faptele de arme ale eroilor români, care, prin jertfa lor, au înnobilat sensul cuvintelor ONOARE şi PATRIE.

Activităţile dedicate acestei zile s-au încheiat cu o ceremonie de  dezvelire a unor plăci comemorative, prin care, trei poligoane de tragere aflate în Baza Aeriană din Kandahar au primit, simbolic, numele celor trei militari din cadrul Combined Task Force „Devil Strike” Brave Hearts, căzuţi la datorie în această ţară a contrastelor. Este vorba despre cei doi militari americani decedaţi în urma atacului cu VBIED din 2 august 2017 şi despre colegul nostru, sublocotenentul (p.m.) Mădălin Stoica, ucis în atacul cu VBIED din data de 15 septembrie 2017. Numele lor se regăsesc de astăzi, 11.11.2017, în denumirea celor trei poligoane, ca simbol al recunoştinţei pentru jertfa şi dăruirea de sine de care au dat dovadă.

Eroismul acestor camarazi ne obligă, în determinarea şi hotărârea noastră de militari, la respectarea jurământului militar şi, odată cu el, a angajamentelor asumate. Curajul şi spiritul lor de sacrificiu ne vor inspira şi ne vor întări pe toţi cei care am ales să servim Patria în uniforma Oştirii Române.

CINSTE ŞI ONOARE VETERANILOR ŞI EROILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII!

Toate aceste activităţi s-au desfăşurat concomitent cu executarea misiunilor în aria de responsabilitate. Aplicăm  noi strategii, noi proceduri, totul pentru un control mai riguros în zonă. În această săptămână am executat misiuni îmbarcate şi debarcate, în comun cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi Forţele de Coaliţie. De fiecare dată, fiii Vrâncioaiei au acţionat conform procedurilor operaţionale şi nu au uitat nici un moment că trebuie să îşi îndeplinească misiunile cu profesionalism. Cam atât din Afganistan, dar povestea inimilor neînfricate va continua...

***

„ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII” a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014 privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi. Această zi a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918; semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul (p.m.) Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. România a sărbătorit pentru prima oară această zi în anul 2014, alăturându-se astfel Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii şi altor state din Europa, care la 11 noiembrie îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 116
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Flotări pentru veterani
Publicat pe 25.08.2016
Ca răspuns la provocarea lansată de plutonierul-adjutant principal Florea Sas, subofiţerul de comandă al Statului Major General, omologul său de la...
Garnizoana Timişoara a început desfăşurarea activităţilor dedicate Zilei Armatei României În data de 18 octombrie, la Cercul Militar Timişoara s-a...
Un pios omagiu pentru eroii români
Publicat pe 11.11.2015
Miercuri, 11 noiembrie, la Monumentul eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din faţa Palatului Naţional al Copiilor, a...

Comentarii