PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
A fi artilerist este o muncă grea, înseamnă a avea pasiunea traiectoriilor precise. E nevoie de logică, calcule, atenţie şi mult antrenament. Dar cel care dă verdictul asupra calităţii instruirii este poligonul.
Înfiinţarea primei baterii de artilerie din Ţara Românească de către Gheorghe Bibescu, prin Porunca Domnească nr.198 din 10 noiembrie 1843, a consfinţit această zi ca memorabilă; un nou punct de plecare pentru istoria artileriei române, ce marchează începutul procesului devenirii artileriei moderne în ţara noastră.
Artileriştii de la poalele Măgurii silvane, din cadrul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, sărbătoresc, la 10 noiembrie, 174 de ani de existenţă a artileriei române. În acest context, activităţile au debutat cu un simpozion dedicat Artileriei române, în care a fost reliefată importanţa Artileriei ca armă de sprijin prin foc în cadrul Forţelor Terestre. Comandantul regimentului, colonel Toader Ştefan, a evocat date cronologice despre artileria română, despre artilerişti şi comandanţii acestora, despre faptele lor de vitejie, subliniind că regimentul de la poalele Măgurii a dat artileriei cinci generali, dintre care generalul Mihail Popescu a ajuns şeful Statului Major General al Armatei României.
În cadrul adunării festive desfăşurată pe platoul unităţii s-a dat citire mesajelor de felicitare din partea şefului Statului Major al Forţelor Terestre, Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi a unităţilor de artilerie din cadrul forţelor terestre. În continuare s-a desfăşurat festivitatea de premiere a concursurilor desfăşurate cu ocazia Zilei Artilerie Române, activitate aflată la a douăsprezecea ediţie (grupa celor mai buni specialişti de artilerie, grupa comandanţilor de tun, respectiv instalaţie, grupa comandanţilor de secţie, comandanţi de baterii şi ofiţeri/subofiţeri de stat major).
La această activitate a participat, din partea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, colonel Vasile Stoica. De asemenea, la manifestare au fost prezenţi comandanţi şi personal din structurile subordonate regimentului, oficialităţi locale şi judeţene, foşti comandanţi, cadre militare active şi în rezervă.
La finalul activităţii, colonelul Ştefan Toader le-a mulţumit subordonaţilor pentru rezultatele obţinute în acest an de instrucţie în poligoanele din Cincu şi Dud-Tăuţ, remarcând faptul că aceste realizări nu erau posibile fără profesionalismul fiecărui militar. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a formaţiilor de militari şi a tehnicii militare din dotarea Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, iar cei prezenţi au fost invitaţi să viziteze Sala de tradiţii din incinta garnizoanei Şimleu Silvaniei şi expoziţia de tehnică de artilerie.
La mulţi ani, artileriştilor români!
Comentarii