Pregătire continuă, misiune permanentă ... „#Brave Hearts”...

 

Nu există eşecuri, ci doar lecţii învăţate, pentru că tot ce se întâmplă o dată, poate să nu se mai întâmple niciodată. Dar tot ce se întâmplă de două ori, se va întâmpla, cu siguranţă, şi a treia oară”. (Paulo Coelho - „Alchimistul”)

Nu poţi înţelege tot ce se întâmplă într-o misiune militară desfăşurată fie într–un teatru de operaţii internaţional, fie în ţară, oricâte detalii ţi-ar oferi acel narator al relaţiilor publice care încadrează o anumită structură. Abilităţile de comunicare nu pot transmite, totuşi, momentele prin care trec militarii noştri, stările acestora, faptele concrete pe care le fac în câmpul tactic, strategiile de acţiune la diferite misiuni.

Nu mi-o luaţi în nume de rău, dar o persoană care vede lucrurile doar din exterior, nu poate pune un diagnostic. Ca să pui un diagnostic, trebuie să ai contact cu "pacientul". Altfel, faci doar un exerciţiu intelectual. Tot ce pot să vă spun este că toate activităţile care se desfăşoară într-un teatru de operaţii ca Afganistan se bazează pe proceduri şi  reguli care au la bază o multitudine de lecţii învăţate.   

Şi pentru ca aceste proceduri să devină parte integrantă a celui care le execută, la  anumite intervale de timp, acestea sunt repuse în practică prin procedee de repetare „la rece” a unor secvenţe de misiune. Tragerile cu armamentul de infanterie, regulile de angajare, pregătirea medicală şi chiar cea fizică sunt părţi ale procesului de perfecţionare ale militarului din cadrul Batalionului de Infanterie „Protecţia Forţei”.

Astfel, în ultima perioadă, prin rotaţia structurilor batalionului, am executat trageri cu armamentul uşor de infanterie în poligonul din Baza KAF, alături de militarii parteneri americani. Şedinţele de tragere în comun au fost un moment prielnic atât pentru militarii români, cât şi pentru militarii americani, pentru a se familiariza cu diferite categorii de armament din dotarea fiecărei structuri. Tragerile au avut şi rol educaţional şi constructiv în acelaşi timp, dezvoltând relaţiile interpersonale şi menţinând coeziunea în cadrul Task Force-ului „Devil Strike Brave Hearts”.

Locotenent-colonel Florin Roşioru, şeful de stat major al Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Brave Hearts”: „Toate elementele de pregătire, care conduc  într-un final la executarea cu acurateţe a misiunilor, au rolul de menţinere a capacităţii operaţionale a structurii, a eliminării monotoniei şi plafonării reacţiilor de răspuns…Totodată, activităţile de instruire <out of mission> nu fac altceva decât să ascută simţurile militarilor români şi să dezvolte un automatism în depăşirea posibilelor stări critice. Aici, şi o secundă de neatenţie poate fi fatală”.

O altă etapă în pregătirea militarilor cu inimi neînfricate, şi care s-a desfăşurat în Baza Aeriană Kandahar, a constituit-o instrucţia de specialitate la elicopter, activitate desfăşurată, la fel, în comun cu partenerul american.

Instrucţia la elicopter a avut drept scop reîmprospătarea cunoştinţelor privind evacuarea medicală a răniţilor, în cazul unui incident petrecut pe timpul patrulelor. Activitatea a fost structurată pe două componente: teorie şi practică. Partea de instruire teoretică a acoperit descrierea aparatului de zbor, modul de relaţionare cu echipajul de zbor, dar şi procedurile de îmbarcare şi debarcare a răniţilor în/din aparatul de zbor.

După partea teoretică, militarii au parcurs o serie de exerciţii practice, cu scopul de a crea deprinderi individuale şi colective, astfel încât îmbarcarea şi debarcarea din elicopter a militarilor răniţi să fie executate cât mai bine şi în timpul cel mai scurt. Aparent simplu dar, odată pornită elicea, lucrurile devin mai complicate, deoarece comunicarea între militarii din grupă este afectată şi automatismele rămân cel mai eficient mijloc prin care procedurile sunt puse în aplicare aşa cum le-au cerut instructorii.

Maior Claudiu Tihulcă, din Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei „Brave Hearts”: „Am parcurs o perioadă în care tot personalul din structurile de manevră care execută misiuni în aria de operaţii a desfăşurat pregătirea pentru evacuare medicală aeriană. Militarii noştri au fost receptivi la acest tip de pregătire, au demonstrat cunoştinţe solide în domeniu şi spirit de echipă, un aspect foarte important de altfel, atunci când se ajunge într-o astfel de situaţie. O altă parte importantă a pregătirii au constituit-o procedurile pe care trebuie să le folosească pe timpul unei operaţii de evacuare. Instructorii americani, militarii echipajelor de zbor, de fapt, au arătat o deschidere totală pentru a ne învăţa tot ce trebuie să ştim despre relaţionarea cu ei şi evacuarea medicală pe timpul unui incident”.

Toate aceste cursuri şi programe de pregătire în comun cu partenerul american, şi nu numai, se desfăşoară concomitent cu executarea misiunilor în zona de responsabilitate a militarilor cu inimi neînfricate, aflaţi aici, în Afganistan, de la începutul lunii august, în cadrul misiunii internaţionale NATO „Resolute Support”.

M-am gândit că ar fi bine să închei  această corespondenţă cu  declaraţia referitoare la Armata Română, la militarii români, a  secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a aflat în  luna octombrie a acestui an în Afganistan: „România este un aliat-cheie al NATO, din mai multe motive; România contribuie la siguranţa Alianţei, la apărarea colectivă, în moduri diverse: prin investirea a două procente din PIB în apărare, nu numai anul acesta, dar şi în următorul deceniu; fiind, de asemenea, gazda sistemului nostru de apărare antibalistică, dar, de asemenea, şi prin faptul că este gazda Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est; şi să nu uităm de contribuţia României cu trupe în Afganistan şi Kosovo. Am vizitat recent Afganistanul şi m-am întâlnit cu soldaţii români în Kandahar. Este extrem de impresionant să vezi dedicarea şi profesionalismul militarilor români şi le mulţumesc foarte mult pentru contribuţie”.

Cam atât din teatrul de operaţii pentru moment. Ne aflăm la jumătatea misiunii aici, în Afganistan, dar povestea "Inimilor Neînfricate" continuă …

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 18

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 135

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 33

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 389

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 284

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 182

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 718

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 937
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 466

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 691

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 827

Citeşte şi:

Sg. maj. Costea Daniela
Publicat pe 18.12.2017
Nu putem noi opri un război, nu putem să-l judecăm, dar putem să-i limităm efectele, să-l facem să se ascundă în surdina vieţii şi să ajutăm la...
Publicat pe 03.01.2018
Nu-i iadul pe pământ, dar nu-i nici liniştea de acasă! Este, însă, o experienţă unică în carieră, având conştiinţa unei datorii bine făcute în slujba...

Comentarii