PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” continuă pregătirea pentru misiune. ”Key Leader Engagement” – KLE
relatii.publice02470@forter.ro
Publicat pe 22.11.2017
Războiul din Afganistan a dovedit tuturor analiştilor politici şi experţilor militari că tehnologia, oricât ar fi ea de avansată, nu suplineşte factorul uman.
Fiecare zi de instrucţie pentru militarii Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, aflaţi la pregătire pentru misiune în vederea dislocării, la începutul anului 2018, în teatrul de operaţii Afganistan, debutează cu o şedinţă de pregătire fizică intensă, premergătoare programului de instrucţie tactică, proiectat să simuleze, pe cât posibil, condiţiile din teatru. Pentru planificarea şi pregătirea unei astfel de zile de instrucţie, cu o zi înainte, fiecare comandant de pluton îşi stabileşte sarcinile specifice, în scopul îndeplinirii obiectivelor de instruire, şi execută pregătirea pentru misiune stabilind toate detaliile necesare executării cu succes a acesteia.
Misiunea pentru care se pregătesc militarii forţelor terestre este de a asigura protecţia Bazei aeriene din Kandahar. În scopul îndeplinirii misiunii este necesară, printre alte acţiuni, şi asigurarea unui bun parteneriat cu forţele de securitate afgane şi liderii locali din aria de operaţii. Acest parteneriat se susţine prin întâlniri frecvente cu aceştia (KLE - Key Leader Engagement), în care se încearcă identificarea problemelor cu care afganii se confruntă în momentul de faţă, cât şi modalităţile prin care „Vulturii Carpaţilor” i-ar putea ajuta. Barierele comunicaţionale nu întârzie însă să apară. Ele trebuiesc depăşite şi acest lucru se realizează, de cele mai multe ori, cu ajutorul interpretului afgan, dar mai ales prin metode originale, adoptate de militarii români în situaţiile concret create. Militarii români sunt apreciaţi de către liderii afgani și datorită străduinţei lor de a învăţa unele cuvinte şi de a încerca o comunicare în limba tradiţională vorbită în Afganistan. Deseori acest lucru conduce la câştigarea încrederii şi protejarea vieţii şi este frecvent exersat de către militarii români pe timpul pregătirii pentru misiune. Jucătorii de rol sunt experimentaţi şi fac apel la toate cunoştinţele acumulate pe timpul executării misiunilor anterioare.
Construirea relaţiilor cu populaţia afgană până la punctul de eficienţă necesită implicare şi influenţă, dar pentru asta este nevoie de timp şi mai ales de preluarea ariei de la militarii români prin înţelegerea clară a contextului cultural, orientarea cognitivă, modelele şi metodele de comunicare fiind esenţiale pentru succesul misiunilor viitoare.
„Instruieşte-te aşa cum vei lupta!” este motto-ul care îi caracterizează pe militarii Plutonului 3 din cadrul companiei „Lion”, care au pregătit o misiune de tip KLE şi, totodată, motto-ul ce le caracterizează activităţile de zi cu zi, dar mai ales în această perioadă de pregătire, pentru dislocarea în teatrul de operaţii Afganistan. "Caracterul complex al misiunii - ne-a precizat sublocotenentul Ştefan Andrei, care a executat de multe ori o astfel de misiune în cadrul pregătirii, ne provoacă să îmbunătăţim într-un ritm rapid deprinderile şi capacitatea de a răspunde pozitiv tuturor situaţiilor cu care ne vom confrunta. Ne aflăm acum la sfârşitul etapei de instrucţie de nivel pluton. Platformele de instrucţie pe care le avem la dispoziţie ne-au permis să executăm misiuni în condiţii similare teatrului de operaţii Afganistan şi să ne însuşim la un nivel foarte ridicat procedurile pe baza cărora vom acţiona".
Exerciţiul KLE al Plutonului 3 a început cu o zi înainte, atunci când toţi militarii au participat la pregătirea misiunii, unde au primit toate informaţiile necesare despre starea vremii, trasee, locul şi sarcinile fiecărui militar pe timpul exerciţiului, precum şi despre rolul pe care îl vor juca fiecare pentru îndeplinirea cu succes a misiunii. La plecarea în misiune nu a lipsit nici momentul în care înainte de a părăsi baza cu maşinile blindate au spus cu toţii rugăciunea „Tatăl nostru” şi au primit binecuvântarea preotului militar Gheorghe Nicolescu, în speranţa că slujba sa şi ajutorul divin îi vor ajuta să încheie cu succes misiunea încredinţată.Totodată, în momentul în care se pleacă în misiuni, militarii români sunt ghidaţi după câteva principii: să fii vigilent, să stai în permanenţă în alertă şi să ai grijă de cel de lângă tine. În teatrul de operaţii, principiul este unul foarte clar: toţi pentru unul şi unul pentru toţi. Prima oprire a fost făcută la postul de poliţie afgan - trebuie specificat faptul că militarii români, atunci când patrulează în afara bazei, iau legătura cu localnicii şi colaborează cu forţele locale de securitate, în vederea menţinerii securităţii.
Este important ca pe timpul exerciţiului KLE, militarii români să execute misiunea în comun cu forţele naţionale de securitate afgană, datorită faptului că liderii locali agreează executarea misiunilor în comun. Ei au încredere în profesionalismul militarilor români, iar misiunile în comun de tip KLE nu fac altceva decât să sporească încrederea şi să influenţeze atitudinea liderilor locali, în favoarea forţelor Coaliţiei, ţinând cont şi de sprijinul substanţial pe care îl primesc din partea acestora.
Scopul întâlnirilor cu liderii locali este şi acela de a le explica necesitatea unei comunicări permanente cu autorităţile locale, pentru a face cunoscute nevoile reale ale comunităţilor pe care le conduc. De asemenea, în cadrul întâlnirilor, militarii români trebuie să aducă în discuţie încurajarea proiectelor de creştere economică şi educaţionale. Le ascultă problemele şi încearcă să le fie de folos. Nu este de neglijat aspectul susţinerii acţiunilor forţelor de securitate afgane în lupta contra insurgenţilor.
După finalizarea activităţilor de angajare a liderului local din localitate, militarii plutonului au iniţiat procedurile pentru întoarcerea în bază. Scenariul tactic a presupus şi rezolvarea unor incidente care se pot produce în teatrul de operaţii. Misiunea s-a încheiat cu executarea analizei post-acţiune, moment prielnic pentru identificarea punctelor tari şi a punctelor slabe, în vederea remedierii neajunsurilor constatate şi menţinerii elementelor pozitive. La finalul misiunii, sublocotenentul Ştefan Andrei a explicat: „Analiza post-acţiune executată după îndeplinirea exerciţiului tactic de către plutonul pe care-l conduc mi-a arătat că, în mare parte, obiectivele propuse au fost îndeplinite. Aflându-ne în plin proces de pregătire, aşa cum era şi de aşteptat, nu toate problemele sunt rezolvate până în acest moment, dar parcursul pozitiv îmi conferă încrederea că vom fi în măsură să îndeplinim misiunile încredinţate la introducerea noastră în teatrul de operaţii Afganistan”.
Comentarii