A "Guardian Angel" is an angel that is assigned to protect and guide a particular person, group, kingdom or country...  

(Un "Înger Păzitor" este un înger care este desemnat să protejeze şi să ocrotească o anumită persoană, grup, regat sau ţară).

Chiar din perioada de pregătire a misiunii pentru "Resolute Support", atunci când se înfiripau structurile care urmau să acţioneze în teatrul de operaţii din Afganistan, am fost fascinat de expresia "Guardian Angel". Deşi ştiam ce reprezintă, deşi ştiam că va fi folosită într-o zonă de conflict, ea, expresia, îmi dădea totuşi o stare de linişte, de siguranţă, în subconştientul meu lucra făptura divină a copiilor lui Dumnezeu, ca resort al unor posibile stări de teamă.

Am zis că a sosit momentul să ne gândim că fiecare dintre noi, toţi cei care încadrăm batalionul de "Inimi Neînfricate", avem un înger păzitor care ne veghează, care are grijă de noi şi ne apără, chiar dacă ajungem să creăm o punte spirituală între divinul ceresc şi realul câmpului de luptă.

Tocmai de aceea, am zis că a sosit timpul să scriu şi despre oamenii cu nume de îngeri, care sunt încadraţi la o structură comandată de căpitanul Ionuţ Agache. Atunci când comandantul batalionului, locotenent-colonelul Cristinel Colibaba, i-a încredinţat compania, a fost conştient de resursele profesionale pe care le posedă acest ofiţer, a fost conştient de faptul că pregătirea acestei structuri se va face cu mare responsabilitate şi dăruire. Şi nu s-a înşelat.

Nu i-a fost greu să-şi pregătească oamenii în ţară pentru ceea ce fac aici, în Afganistan. Nu i-a fost greu, pentru că mereu a lucrat cu profesionişti, cu  militari cu experienţă. I-a instruit să vegheze din umbră şi să aibă grijă să se asigure că misiunea lor va decurge în condiţii normale. I-a instruit astfel încât principala lor misiune - protejarea aproapelui, protejarea instructorilor români şi americani - să devină crez, să devină literă de lege, chiar şi cu preţul vieţii. Prin specificul misiunii, militarii specializaţi veghează la siguranţa apropiată a membrilor echipelor SFAAT (Echipele de Instruire şi Consiliere a Forţelor de Securitate Afgane), responsabile de consilierea şi instruirea Forţelor Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane, unul dintre obiectivele principale ale misiunii "Resolute Support".

"Guardian Angels" ("Îngerii Păzitori") sunt militari antrenaţi să execute misiuni de protecţie a unor persoane importante aflate în contact cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane. Sunt militari cu experienţă, pentru care viaţa celor pe care îi apără devine mai importantă decât a lor. Aceştia trebuie să recunoască rapid indicii de demascare a posibilelor acţiuni ostile şi să reacţioneze prompt pentru protejarea persoanelor pe care le însoţesc. Militarii se pregătesc zilnic şi depun efort continuu pentru a-şi menţine deprinderile la standarde ridicate, pentru ca în orice moment să fie în măsură să repereze un eventual inamic, chiar şi de la distanţe foarte mici. "Îngerii Păzitori" execută mai multe tipuri de antrenamente, menite să le testeze vigilenţa. Scopul acestora este de a îmbunătăţi capacitatea de reacţie a militarilor, prin diminuarea timpului de răspuns la incidente şi creşterea mobilităţii.

„A trebuit să ne dezvoltăm capacităţile de a reacţiona în cazul în care inamicul manifestă ostilitate asupra noastră, am învăţat cum să reacţionăm în situaţii-limită. Responsabilitatea pentru viaţa şi integritatea oamenilor din subordine, dorinţa de a îndeplini cu succes fiecare misiune sunt sarcini deduse, nescrise, care, pentru a fi îndeplinite, solicită la cote maxime maturitatea, pregătirea personală şi abilităţile de lider…” - ne-a relatat căpitan Ionuţ Agache.

„După ce securizăm zona, vă voi deschide uşa şi veţi călca numai pe urmele mele” - acestea au fost ultimele cuvinte pe care căpitanul Agache mi le-a adresat înainte de a ne îmbarca în maşinile blindate şi a ieşi pe poarta uneia dintre cele mai sigure zone din Afganistan, Kandahar Air Field. Am ieşit din liniştea bazei şi am pornit către poligonul de tragere, locul unde urma să se desfăşoare o secvenţă de pregătire a instrucţiei tragerii cu armamentul din dotare a militarilor ANA, de către instructorii americani, români şi afgani,  a căror pază şi siguranţă era asigurată de "Guardian Angels". Şi eu, ca fotograf, am beneficiat de serviciile lor de pază apropiată. Nu am făcut un pas, o fotografie, un gest aparte, fără să simt prezenţa acestor profesionişti cu inimi neînfricate aproape de mine. Pe timpul activităţilor, "îngerii" scanau continuu zona de desfăşurare a instrucţiei, pentru a preveni posibilele ameninţări.

Atent la fiecare detaliu care mă înconjura, mi-am continuat studiul fotografic asupra procesului de instruire a părţii afgane. Aceştia păreau nişte copii cuminţi,  în faţa instructorilor. Interpretul abia mai făcea faţă fluxului informaţional care se îndrepta către ei. Puţine întrebări din partea cursanţilor şi o vizibilă stare de îndoială. Au mai ieşit din starea lor atunci când s-a trecut la partea practică a şedinţelor de instruire. Sincer, aşteptam bilanţul activităţii de instruire. Am avut de aşteptat, dar am avut timp să-i privesc din nou pe aceşti "Îngeri Păzitori". Chiar îşi merită numele.

Secvenţa de instruire pe ziua de astăzi s-a terminat. Afganii păreau fericiţi, instructorii obosiţi. Ne îmbarcăm şi ne întoarcem în liniştea bazei noastre.

Comandant de pluton la întoarcerea din misiune, sublocotenentul Marian Sulivastru ne-a declarat: „Pregătirea misiunilor, seriozitatea acordată fiecărui detaliu, au ca răspuns încrederea în sine şi în comandant abia în momentul în care fiecare e convins că ştie ce are de făcut în orice moment. Maturitatea de care trebuie să dea dovadă de fiecare dată când subunitatea iese pe poarta bazei, evaluarea corectă a pericolelor posibile, conştientizarea că trebuie să acţionăm împreună sunt detalii care dau încrederea necesară ducerii la bun sfârşit a oricărui tip de misiune”.

Mereu  am considerat că „Forrest Gump” este filmul meu preferat. Am regăsit aici, alături de aceşti fii ai Vrâncioaiei, aceeaşi splendoare, aceeaşi relatare despre viaţa umană şi destinul ei, aceeaşi apropiere de sufletul uman, care, deja descurajat de soartă şi de modul în care el se poate exprima într-o lume prea dură, poate renaşte şi îşi poate găsi locul propriu. Niciodată nu se vor spune toate despre militarii care au curaj să vină în inima Afganistanului îndemnaţi de ambiţia de a face faţă celei mai mari provocări profesionale din carieră. Pentru că, nu-i aşa, „viaţa e ca o cutie de bomboane de ciocolată, nu ştii niciodată ce vei primi”.

Aici, în Afganistan, şi pentru militarii cu inimi neînfricate din Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei „viaţa e ca o cutie de bomboane de ciocolată...”,  iar povestea lor va continua…

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 148

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 382

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 393

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 214

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 341

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 424

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 371

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 643

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 492

Citeşte şi:

Sg. maj. Costea Daniela
Publicat pe 18.12.2017
Nu putem noi opri un război, nu putem să-l judecăm, dar putem să-i limităm efectele, să-l facem să se ascundă în surdina vieţii şi să ajutăm la...
Ceremonia de plecare în Teatrul de Operaţii Afganistan a Batalionului de Protecţia Forţei "Brave Hearts"
Publicat pe 18.07.2017
În data de 18 iulie 2017, la sediul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizate „Unirea Principatelor” din Focşani a avut loc activitatea de citire a...

Comentarii