Autoevaluarea activităţii Diviziei 4 Infanterie pentru anul 2017

Maior Dan CRIŞAN
Publicat pe 15.12.2017

11 decembrie, Cluj-Napoca. La sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii diviziei pe anul 2017.

În analiza prezentată de comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Virgil-Ovidiu Pop, însoţit de echipa sa de comandă, au fost afişaţi principalii indicatori care evidenţiază efortul personalului militar şi civil pentru anul în curs şi au fost expuse directivele de acţiune pentru anul viitor.

Concluzia reieşită la finalul analizei, aceea că „Divizia 4 Infanterie <Gemina>  este în măsură să îşi  îndeplinească misiunile  / sarcinile specifice”, a avut la bază un exerciţiu de sinteză şi integrare a unui număr considerabil de dimensiuni ale principalelor paliere ale activităţii militare, „Informaţii ” , „Comandă şi control”, „Manevră”, „Sprijin” şi „Protecţia Forţei”. Prezentările elementelor de analiză ale domeniilor  majore au fost susţinute de locţiitorul comandantului diviziei, general de brigadă Nicolae Tonu, colonel Petru Pah, colonel Vasile Stoica, şi de şefii de module din comandamentul marii unităţi. De altfel, la activitatea de autoevaluare a diviziei, toate unităţile şi marile unităţi din compunere au fost reprezentate de comandanţii acestor structuri, care au putut raporta direct şefului SMFT detaliile din problematica profesională proprie, fie realizări, fie solicitări pentru îmbunătăţirea activităţii planificate pentru anul 2018.

Din larga varietate a elementelor de analiză, vă prezentăm, sumarizat, doar sub-indicatorii „Instrucţia, exerciţiile şi evaluarea forţelor” şi „Participarea la operaţii în afara teritoriului statului român – NATO, UE, forţe de Coaliţie, iniţiative regionale”. Chiar dacă întreg personalul, fără discriminare, şi-a adus contribuţia la îndeplinirea tuturor sarcinilor diviziei, în final, ceea ce rămâne în conştiinţa colectivă este modul de derulare a instrucţiei forţelor şi participarea acestora la misiuni. Astfel, am putut contabiliza un număr de peste 3.700 de activităţi principale de instrucţie a comandamentelor și forţelor, tabere de instrucţie la munte vara şi iarna, mobile, tabere la cursurile de apă şi în poligoane. De asemenea, în cursul anului 2017, forţele diviziei au participat la exerciţii naţionale şi multinaţionale cum ar fi: „Saber Guardian-17”, „Saber Junction-17”, „Combined Resolve VIII” (Germania), „Brave Warrior-17” şi „Wise Foresight-17” (Ungaria), „Rapid Trident-17” (Ucraina), „Wind Spring-17” (Centrul Naţional de Instruire Întrunită Cincu), „Resolute Castle-17” (exerciţiu de geniu) şi altele.

Pe linia participării structurilor şi militarilor Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în anul 2017, la misiuni în afara teritoriului statului român, în situaţia centralizatoare se găsesc următoarele teatre de operaţii: Afganistan (în principal, în misiunea „Resolute Support”), Balcani (în cadrul operaţiilor sub egida UE din Bosnia-Herţegovina şi Kosovo); Congo, Sudan, Georgia (misiuni sub egida ONU şi UE cu observatori şi ofiţeri de legătură). Nu în ultimul rând, la acest sub-indicator pot fi menţionate forţele diviziei „în aşteptare”, dislocabile la ordin pentru misiuni de menţinere a păcii.

În planul cooperării militare internaţionale, în anul 2017, Brigada 81 Mecanizată  a fost desemnată să participe la iniţiativa Germaniei din cadrul Conceptului Naţiunilor-Cadru, în subordinea Diviziei Germane de Reacţie Rapidă, structură cu care a desfășurat activităţi de cunoaștere şi de pregătire în comun.

La finalul analizei, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, a declarat: „Procesul de autoevaluare a activităţii  Diviziei 4 Infanterie <Gemina> pentru anul 2017 s-a derulat în aceeaşi notă cu care marea unitate a obişnuit pe toată lumea: cu foarte multă disciplină şi cu foarte mult realism. Plecând de la abilitatea diviziei de a genera forţe pentru misiuni în afara teritoriului statului român, de a pune la dispoziţie, într-un stand-by permanent, rezerve pentru angajamentele multinaţionale şi de a asigura un parteneriat cu Divizia de Reacţie Rapidă germană şi ajungând la abilitatea marii unităţi de a administra, în condiţii de siguranţă, un vast patrimoniu, putem spune că a fost  un an de care Divizia 4 Infanterie trebuie să fie foarte mândră”.

Acest tip de autoevaluare a structurilor militare – la orice nivel – are un caracter ordinar şi se efectuează, de regulă, în ultimele zile ale lunii decembrie a anului în curs.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 32
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 116
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 86

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 117
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Comentarii