O altă săptămână de foc pentru Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”

Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 20.12.2017

 

Săptămâna de la mijlocul lunii decembrie a adus din nou „cavalerilor florii de colţ” satisfacţia lucrului bine făcut. De la începutul pregătirii din luna septembrie, atunci când Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” a primit misiunea de a se pregăti în vederea dislocării, la începutul anului 2018, în teatrul de operaţii Afganistan, militarii batalionului nu au încetat nicio clipă să se instruiască.

În toată această perioadă au fost parcurse, rând pe rând, etapele de pregătire, ţinându-se cont de toate lecţiile învăţate din misiunile anterioare. În acest sens, a venit rândul desfăşurării exerciţiilor de nivel companie, un semn că perioada de pregătire se apropie de final. Astfel, „Vulturii Carpaţilor” au desfăşurat timp de trei zile, în poligonul Prislop din masivul Leaota, exerciţii tactice de tip LFX (Live Fire Exercise  – Exerciţiu tactic cu trageri de luptă) cu armamentul individual şi de pe tehnica de luptă, repere finale ale etapei de pregătire de nivel companie, pe baza unui scenariu unic, conceptual şi operaţional, creat pe cadrul tactic din teatrul de operaţii Afganistan.

A existat o planificare riguroasă a acestor exerciţii, care a impus o concentrare unitară în conducerea, coordonarea şi desfăşurarea activităţilor, pornind de la nivel de microstructură, până la nivel de structură-companie. Prin desfăşurarea acestor exerciţii tactice s-a urmărit întreg procesul de planificare, desfăşurare şi evaluare nivelului de pregătire al companiilor, cât şi coordonarea acţiunilor din teren de către structura responsabilă de acest aspect din cadrul statului major al batalionului. În acest sens, militarii şi-au concentrat efortul pe exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor (TTP) în cadrul etapei de instruire de nivel companie, în diferite condiţii, concomitent cu executarea tragerilor de luptă cu armamentul din înzestrarea subunităţii.  Până la apariţia ţintelor, pe timpul deplasării, militarii au trecut prin mai multe momente tactice iniţiate de către celula OPFOR (Opposite Forces - Forţele de Opoziţie) a detaşamentului, prin provocarea de incidente materializate prin focuri de armă ale inamicului, avarierea tehnicii, răniţi la bord, UXO (Unexploded Ordnance - Muniţie Neexplodată) depistate, precum şi solicitarea comandanţilor de plutoane a echipelor EOD şi a QRF (Quick Reaction Force/Forţă de Acţiune Rapidă) şi sprijin MEDEVAC (Medical Evacuation/Evacuare Medicală), întrucât mai mulţi militari au suferit răni, în urma unui incident cu VBIED (Vehicle Board Improvised Explosive Device).

Prin incidentele simulate s-a verificat atât reacţia militarilor, astfel încât aceştia să fie antrenaţi şi să acţioneze conform procedurilor de operare din teatrele de operaţii, cât şi modul de raportare al incidentelor. Un rol important în pregătirea militarilor îl au şi observatorii-controlori, iar locotenentul Florin Gherman, observator-controlor în cadrul exerciţiului, a transmis că desfăşurarea acestor exerciţii a reprezentat un bun prilej pentru a face o evaluare obiectivă a nivelului de performanţă a subunităţilor şi a verifica modalitatea în care legătura comandă şi control se execută pe timpul acestui exerciţiu.

Locotenentul Alexandru Găitan a apreciat perfecţionarea deprinderilor necesare conducerii plutonului pe timpul executării operaţiilor de apărare, îmbunătăţindu-se capacitatea de reacţie în situaţii neprevăzute şi a luării deciziei în timp scurt, în situaţii de stres specifice.

Locotenent-colonelul Gabriel Biţă, la finalul exerciţiului în cadrul analizei post-acţiune, a specificat că pentru militarii evaluaţi este importantă observarea permanentă a câmpului de luptă şi perfecţionarea modului de identificare a obiectivelor, perfecţionarea modului de combinare a focului cu mişcarea, a deprinderilor în descoperirea obiectivelor care apar şi executarea unui foc precis asupra lor. Totodată, acesta a specificat că pregătirea va continua începând din acest moment şi se va finaliza în cadrul unui exerciţiu complex - exerciţiu de repetare a misiunii, care se va desfăşura în Cincu, în luna ianuarie 2018, ultima etapă de pregătire înaintea dislocării în teatrul de operaţii Afganistan - în care vor fi implicate, simultan, toate forţele batalionului. Instruirea pentru misiune constituie un prilej foarte bun pentru perfecţionarea deprinderilor şi realizarea coeziunii necesare îndeplinirii misiunilor în teatrul de operaţii.

La finalul exerciţiului, comandantul Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, locotenent-colonelul Ionuţ Ilinca, a precizat: „În momentul de faţă, am finalizat exerciţiile tactice cu trageri de luptă de nivel companie desfăşurate în poligonul Prislop, având ca obiectiv principal integrarea tuturor procedurilor necesare a fi utilizate în teatrul de operaţii, concomitent cu folosirea în cadrul tactic a armamentului din dotarea companiilor, precum şi a sistemelor de armament de sprijin. Astfel, au fost executate trageri atât cu armamentul individual, cât şi cu armamentul de pe tehnica de luptă. Avem certitudinea că ne-am instruit în condiţii similare teatrului de operaţii din Afganistan, fiindu-ne de un real folos replicile realizate în acest sens pe terenurile de instrucţie şi în poligoane. Parcurgând întocmai planul de pregătire, am realizat până în momentul de faţă toate obiectivele stabilite, chiar dacă efortul a fost mare. Cu cât e mai greu la pregătire, cu atât vom răspunde mai bine cerinţelor misiunii”.

În perioada imediat următoare, Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” va fi evaluat static şi acţional, acest aspect constituind ultima etapă a pregătirii înaintea dislocării în teatrul de operaţii din Afganistan.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 156
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 42
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 119
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 102
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 93

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 125
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 163

Citeşte şi:

Caporal Florin Petrescu
Publicat pe 22.11.2017
Se spune că cele mai frumoase şi mai trainice prietenii sunt cele care se leagă între camarazii de război. Sau pe câmpul de luptă. Sau în teatrele de...
Sg. maj. Costea Daniela
Publicat pe 18.12.2017
Nu putem noi opri un război, nu putem să-l judecăm, dar putem să-i limităm efectele, să-l facem să se ascundă în surdina vieţii şi să ajutăm la...
Publicat pe 03.01.2018
Nu-i iadul pe pământ, dar nu-i nici liniştea de acasă! Este, însă, o experienţă unică în carieră, având conştiinţa unei datorii bine făcute în slujba...

Comentarii