Vizita ministrului apărării naţionale în Afganistan

 

Pe data de 28 decembrie 2017, în spiritul Sărbătorilor de Iarnă, ministrul apărării naţionale, domnul Mihai-Viorel Fifor, împreună cu o delegaţie condusă de către şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, i-au vizitat pe militarii români dislocaţi în teatrul de operaţii din Afganistan, care acţionează în cadrul misiunii NATO „Resolute Support”.

În cadrul întâlnirilor avute în Baza aeriană din Kandahar, ministrul apărării naţionale a fost informat în legătură cu situaţia îndeplinirii principalelor misiuni ale militarilor români în zona de responsabilitate din sudul Afganistanului, modul în care sunt executate operaţiile în cooperare cu forţele Coaliţiei şi în parteneriat cu Forţele de Securitate Afgane, precum şi acţiunile de sprijin şi asistenţă a populaţiei locale.

Delegaţia condusă de ministrul apărării naţionale a avut o serie de întâlniri oficiale cu generalul-locotenent Richard Cripwell, locţiitorul comandantului misiunii „Resolute Support”, cu generalul de brigadă John W.Lathorp, comandantul Comandamentului de Instruire, Consiliere şi Asistenţă din Regiunea de Sud (TAAC-South) şi o video-conferinţă cu generalul-maior James B.Linder, comandantul Comandamentului Componentei NATO de Operaţii Speciale din Afganistan (NSOCC-A). În acest context, domnia sa a reiterat sprijinul pe care România îl acordă şi îl va acorda pentru stabilitate şi securitate în cadrul instituţional al Alianţei Nord-Atlantice şi a făcut referire la perspectivele contribuţiei cu forţe pentru anul 2018.

După discuţiile oficiale, ministrul apărării naţionale şi membrii delegaţiei au avut o întâlnire informală cu militarii români dislocaţi în Afganistan. „Astăzi este o zi foarte importantă pentru mine. Este o zi pe care mi-am dorit-o foarte mult, o zi în care să pot fi în faţa dumneavoastră pentru a vă mulţumi pentru efortul pe care îl faceţi, departe de casă, în fiecare zi. Un efort pe care îl apreciem şi pe care îl onorăm, credem noi, la adevărata valoare. Am spus-o întotdeauna şi o fac şi astăzi: în opinia mea, România nu are ambasadori mai buni decât sunteţi dumneavoastră. Faptul că vă aflaţi departe de casă, sub culorile patriei, faptul că nu pregetaţi nicio clipă să vă serviţi patria înseamnă enorm de mult pentru fiecare dintre noi. Am vrut să fim astăzi aici, într-un moment cu valoare simbolică, cu încărcătură simbolică. Este un moment de sărbătoare acasă, între două celebrări importante: Crăciunul şi Noul An. Am vrut să fim aici pentru a arăta că vă preţuim şi pentru a arăta că suntem alături de dumneavoastră, în fiecare moment. Am venit pentru a vă vedea aici, unde vă faceţi datoria în fiecare zi şi pentru a vă aduce mesajul nostru de încurajare şi preţuire. Vreau să vă spun că vă aşteptăm cu drag acasă... Dincolo de ideea de a vă vedea, dorim să ştim şi care sunt problemele reale cu care vă confruntaţi, pentru că Armata României trebuie să fie şi este la înălţime, oriunde i se cere... Vă mulţumesc încă o dată, dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră care vă sprijină şi vă aşteaptă acasă. Sunt absolut convins că, ori de câte ori vi se va cere, vă veţi face datoria şi lucrul acesta înseamnă enorm pentru ţară şi pentru fiecare dintre noi” - le-a spus ministrul apărării naţionale militarilor.

Cu ocazia acestei vizite, ministrul apărării naţionale, şeful Statului Major al Apărării şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre au recompensat, prin acordarea de distincţii şi simboluri emblematice, atât  pe militarii români, cât şi pe partenerii de Coaliţie, evidenţiaţi pentru  profesionalismul şi dăruirea cu care îşi îndeplinesc misiunile încredinţate.

***

Din delegaţie au mai făcut parte: şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, general de brigadă Dorin Ioniţă, şi comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, general de brigadă Claudiu Sava.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 86

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 117
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Publicat pe 03.01.2018
Nu-i iadul pe pământ, dar nu-i nici liniştea de acasă! Este, însă, o experienţă unică în carieră, având conştiinţa unei datorii bine făcute în slujba...
Caporal Florin Petrescu
Publicat pe 22.11.2017
Se spune că cele mai frumoase şi mai trainice prietenii sunt cele care se leagă între camarazii de război. Sau pe câmpul de luptă. Sau în teatrele de...
Sg. maj. Costea Daniela
Publicat pe 18.12.2017
Nu putem noi opri un război, nu putem să-l judecăm, dar putem să-i limităm efectele, să-l facem să se ascundă în surdina vieţii şi să ajutăm la...

Comentarii