PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Colibiţa, tabăra de munte a cercetaşilor artilerişti

Publicat pe 26.01.2018
Cercetaşii Batalionului 316 Asigurare Date „Guruslău” se instruiesc alături de cercetaşii Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, în tabăra de la Colibiţa, în perioada 15-26 ianuarie.
Anul 2018 a început în forţă pentru militarii Batalionului 316 Asigurare Date „Guruslău” din cadrul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, care, timp de două săptămâni, pentru al treilea an consecutiv, s-au instruit împreună cu militarii cercetaşi din cadrul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, în tabăra de instrucţie la munte, de la Colibiţa. Cercetaşii batalionului au parcurs etapele unui program special de pregătire în condiţii de iarnă, la munte.
Principalele activităţi de instrucţie au constat în: antrenarea militarilor în deplasarea pe schiuri, ducerea traiului în condiţii de izolare, în care s-a pus accent pe amenajarea adăposturilor improvizate, confecţionarea de capcane, colectarea şi potabilizarea apei, executarea diferitelor tipuri de focuri şi prepararea hranei de origine animală ori vegetală, precum şi teme de pregătire şi perfecţionarea deprinderilor militarilor în executarea procedurilor specifice de cercetare în cadrul instrucţiei tactice. Întrebuinţarea eficientă a aparaturii artileristice de cercetare în conducerea focului pe timpul sezonului rece a constituit, de asemenea, un obiectiv al instrucţiei.
Plutonierul-adjutant Adrian Florea, cel care a condus instrucţia, ne-a spus: „Condiţiile de instruire au fost propice, am avut parte şi de vreme care să ne ajute să ne desfăşurăm instrucţia pe schiuri, un lucru cu caracter de noutate pentru structura din care fac eu parte, fiind subunitate de asigurare date, care nu are în mod normal instrucţie pe schiuri, pe timp de iarnă. Ne bucurăm în acest sens că am avut parte de condiţii foarte bune, în care ne-am putut instrui şi am beneficiat şi de activităţile specifice celor de la cercetarea de infanterie, respectiv traiul în condiţii de izolare şi ambuscadă, incursiune, o întreagă serie de teme care, pentru noi, reprezintă un caracter de noutate. Obiectivele propuse au fost atinse, în primul rând, şi cu ajutorul colegilor din cadrul Brigăzii 81 Mecanizate <General Grigore Bălan>, faţă de care avem un respect deosebit, fiindcă am avut de învăţat foarte multe lucruri inedite şi am beneficiat de implicarea lor în a ne completa pregătirea noastră specifică. Sper că, în aceeaşi măsură, şi ei să spună despre noi că le-am demonstrat o latură specifică nouă, respectiv cea de conducere a focului”.
Soldat Cosmin Căciunaş: „Tabăra este utilă, în primul rând deoarece contribuie semnificativ la dezvoltarea condiţiei fizice a militarilor. În al doilea rând, e un bun prilej de formare şi întărire a coeziunii la nivelul subunităţii. Suntem împreună, mâncăm împreună, ne instruim împreună, ne este frig împreună, e un bun prilej de a ne întări coeziunea. Facem totul împreună”.
În concluzie, finalul instruirii în aceste condiţii de tabără la munte nu va fi şi finalul pregătirii. Experienţa acumulată în cadrul instrucţiei, necesitatea adaptării permanente la cerinţele actuale ale ducerii acţiunilor de luptă fac ca pregătirea militarilor să continue în poligoane, terenuri de instrucţie sau săli de specialitate.
Comentarii