Gânduri la început de misiune

Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 14.03.2018

Poate fi greu de imaginat cum o ţară fără resurse, la prima vedere, cu un teren deşertic extrem de fărâmiţat, cu nesfârşite conflicte armate şi lupte între triburi, dar şi cu trei războaie duse în secolul al XIX-lea şi al XX-lea cu britanicii, precum şi cu sovieticii, în deceniul opt al secolului trecut, ar putea prezenta astăzi un interes pentru cineva.

Cel puţin istoria recentă a acestui stat este caracterizată de o înşiruire de lupte pentru stâpănire şi putere, ceea ce determină ca acesta să fie puternic ancorat în trecut, cu implicaţii negative asupra populaţiei locale. Astfel, în sprijinul acestora, este misiunea internaţională „Resolute Support”, o misiune de instruire, consiliere şi asistenţă a forţelor de securitate afgane, forţele româneşti de tip batalion având ca principală misiune securizarea Bazei Aeriene Kandahar.

Pentru militarii Batalionului 30 Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor” misiunea a început odată cu preluarea zonei de responsabilitate de la colegii din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei „Brave Hearts”. Marea majoritate a militarilor acestui batalion nu sunt la prima misiune, ci au experienţă şi ştiu foarte bine care sunt provocările unui teatru de operaţii, însă nicio misiune nu seamănă cu cealaltă. „Am regăsit o ţară diferită” - ne împărtăşeşte maiorul Ion  Neagu. Acesta este la a doua misiune în teatrul de operaţii Afganistan şi consideră că Armata Naţională Afgană este mai bine instruită. „Am început să lucrăm cu forţe ale Armatei Naţionale Afgane, care se dovedesc a fi mult mai pregătite şi implicate în ceea ce priveşte menţinerea unui climat de securitate stabil în aria de responsabilitate. Afganii sunt un popor de oameni curajoşi, îşi doresc să reuşească, sunt dornici să înveţe, iar noi vom face tot ce putem ca să îi ajutăm”.

În timp ce ne face aceste precizări, un pluton din subunitatea sa se pregăteşte să plece în patrulă. La pregătirea misiunii, comandantul de pluton „Panthers 1”, sublocotenent Alexandru Botoşer, explică sarcinile fiecărui militar, cât şi modalităţile de acţiune pentru fiecare situaţie în parte. Fiecare zonă este analizată cu atenţie, iar pentru fiecare etapă a misiunii se dau instrucţiuni precise.

„Din punctul de vedere al comandantului de pluton, dificultatea vine atunci când se impune schimbarea situaţiei, şi pentru acesta există mai multe variante de acţiune. În acest sens, o analiză obiectivă şi pragmatică conduce la anumite decizii de care depinde viaţa subordonaţilor” - a specificat ofiţerul.

Coeziunea grupului este observată chiar şi înainte de ieşirea în arie, când se strâng toţi în cerc şi rostesc, în prezenţa preotului, sfânta rugăciune. Este un moment înălţător, care îi cuprinde pe toţi. După câteva urale de îmbărbătare are loc îmbarcarea, apoi fiecare militar îşi ia rolul menţionat de comandantul lor la pregătire.

Indiferent de zona în care se deplasează pe timpul executării misiunilor, „Vulturii Carpaţilor” sunt concentraţi pe tot ceea ce înseamnă mediul înconjurător. Fiecare pas în cadrul tactic determină cursuri de acţiune noi, iar pe timpul deplasării, debarcat sau îmbarcat, militarii se comportă ca un tot unitar într-un angrenaj complex, ancorat în realitatea înconjurătoare.

Sunt puse în practică deprinderile şi automatismele formate pe timpul perioadei de pregătire pe replicile realizate în acest sens în poligoanele de instruire din ţară. Misiunea este condusă de comandantul de pluton, care primeşte informaţii din toate direcţiile, analizează şi dă ordine. Ajunşi în zona indicată, militarii forţelor terestre cercetează fiecare locaţie suspectă şi acordă atenţie fiecărui detaliu. Cu tot echipamentul pe ei şi cu mişcări rapide, se deplasează în diferite dispozitive, asigurându-şi securitatea în locuri parcă uitate de lume. În praful deşertului sau în zgomotul localităţilor, „Vulturii” păşesc atent şi, cu fiecare pas, se deschid noi şi noi posibilităţi de acţiune. Cu mintea ageră şi atenţia distributivă, cu gândul la următoarea mişcare, cu capacitatea de anticipare folosită la maximum, „Vulturii Carpaţilor” continuă să menţină un climat de securitate stabil în provincia Kandahar.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 174

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 277

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 257

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 424

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 357

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 591

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 543

Citeşte şi:

Transmisioniştii
Publicat pe 16.07.2018
Creşterea exponenţială a necesităţii de informaţie şi a nevoii de intensificare a vitezei de circulaţie a acesteia a dus la evoluţia în mare viteză a...
Publicat pe 13.02.2018
De ce sunt militarii cu inimi neînfricate oameni diferiţi? Pentru că, indiferent de dificultăţi sau de problemele întâmpinate, aceştia îşi...
Publicat pe 06.02.2018
De regulă, cei care trec pe aici abia au timp să observe, sunt prea preocupaţi de inamic, de pericol, de siguranţa lor, de calitatea îndeplinirii...

Comentarii