Shura de securitate în Dand

Misiunea “Security Shura”
Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 28.03.2018

Baza aeriană militară Kandahar, Afganistan, o dimineaţă aparent nu suficient de caldă pe cât induce tipul climei din zonă, însă, în câteva ore, temperatura va urca uşor peste 35 de grade, deşi este primăvară, este luna martie.

„- Şi încă nu e vară” - mă „îmbărbătează” un militar care se pregăteşte pentru o nouă misiune în aria de responsabilitate. Ne pregătim şi noi, pentru că astăzi îi însoţim pe militarii Plutonului 3 din Compania 1 „Panthers”. Alături de noi este prezent şi comandantul de batalion, locotenent-colonel Ionuţ Ilinca. Nu este prima dată când participă la misiuni în afara bazei, şi acest aspect dă încredere şi mai mare militarilor din subordinea sa.

Participarea alături de ei la o misiune în aria de responsabilitate necesită o pregătire temeinică. Ni se explică ce putem întâlni pe traseu şi, chiar dacă fiecare militar îşi ştie rolul în patrulă, informaţiile primite pot evita pericolul, aparent iminent. Toate aceste precizări sunt făcute de un tânăr sublocotenent, Corneliu Koss. Toţi ochii sunt aţintiţi asupra lui. Este stăpân pe el şi îşi cunoaşte bine misiunea. Întotdeauna, în afară de îndeplinirea misiunii, doreşte să îşi aducă toţi oamenii în bază teferi.

Prin grupa de comunicaţii din plutonul sprijin luptă se verifică tehnica de comunicaţii, aspect foarte important în desfăşurarea misiunilor. Verificarea armamentului fiecăruia este atributul oricărui comandant, care se asigură în acelaşi timp că toată lumea ştie ce are de făcut. Se încheie pregătirea şi, fără să fie nevoie de o comandă, ne descoperim şi rostim în cor rugăciunea „Tatăl Nostru”. Preotul ne binecuvântează pe fiecare în parte, ritual respectat cu sfinţenie înainte de plecarea în fiecare misiune.

Plutonul este pregătit: fiecare militar se urcă în MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) şi îşi ocupă locul cu mult înainte stabilit. Se aud prin staţie indicaţiile pentru deplasare, de la comandantul patrulei. Roţile maşinilor blindate scrâşnesc pe pietrele deja măcinate de soare, furtuni de nisip şi uneori ploi abundente. Ne punem în mişcare şi rulăm uşor către ieşirea din bază.

Încep raportările prin radio la punctul de comandă al companiei, verificarea legăturii cu celelalte autovehicule din coloană. Vom fi supravegheaţi aerian, vom avea legătură radio. Comandantul batalionului priveşte uşor către membrii echipajului. Sunt oamenii lui, a participat activ la tot procesul de instruire a lor din ţară, s-a instruit alături de ei, are încredere deplină  în „vulturaşii” lui (cum preferă să îi alinte) şi îşi doreşte să se întoarcă cu toţi acasă.

Ieşim din bază şi ne îndreptăm spre districtul Dand. Întâlnirea de azi este centrată pe tema securităţii din zonă şi pe problemele cu care se confruntă comunitatea locală, discuţiile urmând să aibă loc între liderii comunităţii din zona de responsabilitate, forţele de Coaliţie şi forţele de securitate şi apărare afgane. Misiunea în termeni militari se numeşte “Security Shura”.

De îndată ce ieşi în aria de responsabilitate, nu poate trece neobservat contrastul atât de evident. În stânga noastră sunt lanurile de grâu crud care, preţ de o secundă, te trimit cu gândul la o imagine asemănătoare a lanurilor interminabile de grâu din Câmpia Bărăganului; efectiv te transpun, pentru un moment, „acasă”. Fascinat de trăirea scurtă, încerci să o prelungeşti întorcând instant privirea spre dreapta, cu gândul că vei vedea pădurile dese ale Carpaţilor, Masivul Leaota – locul în care ne-am pregătit cu toţii, însă eşti adus la realitate atunci când ţi se arată munţii gri, fără pic de vegetaţie, şi care parcă ne supraveghează non-stop. Lăsăm în urma noastră deşertul şi lanurile de grâu şi ne îndreptăm spre obiectiv. La câteva sute de metri depărtare se zăreşte un sat.

Departe de mine gândul să contrazic afirmaţii precum nicio misiune nu seamănă cu cealaltă; total de acord, însă este un numitor comun al acestora, la toate misiunile executate în aria de responsabilitate există o secvenţă care se repetă. Sunt ei, copiii afgani, care apar asemenea orei exacte în momentul în care intrăm în zonă şi care însoţesc coloana de vehicule până la locul de întâlnire. Nu poţi să nu-i observi, nu poţi să-i ignori, nu poţi să nu le oferi ceva. „Sunt foarte impresionat de copii, îmi aduc aminte de fetiţa mea când le văd entuziasmul în momentul apariţiei noastre; de aceea tot timpul iau ceva la mine pentru a le oferi” - ne-a destăinuit  sergentul-major Ionuţ Negru.

Debarcăm şi totul se transformă într-un dispozitiv de siguranţă cu elemente bine definite. Devenim şi mai atenţi. Copiii ni se alătură, vorbind în limba lor. Fără să pierdem din vedere dispozitivul, oferim copiilor apă şi dulciuri. Comandantul de batalion, comandantul de companie şi cel al patrulei, însoţiţi de „Îngerii Păzitori”, înaintează spre întâlnirea cu liderul local. Intrăm în biroul acestuia. Pe masă sunt aşezate pahare, cu ceaiul a cărui reţetă numai afganii o ştiu. Ne zâmbesc şi ne invită să gustăm din licoarea aburindă. Nu poţi să-i refuzi, pentru că ar considera că îi jigneşti profund şi nu ai încredere îi ei. 

Aflaţi în mijlocul populaţiei afgane, nu putem neglija un aspect foarte important: cultura. Mult diferită de cea pe care noi o cunoaştem, cultura afgană se diferenţiază prin obiceiuri, tradiţii şi religie, şi trebuie bine înţeleasă de militarii români, respectul fiind elementul care stă baza relaţiilor interpersonale în societatea afgană. Prin urmare, acţiunile noastre denotă respect; astfel, suntem asimilaţi uşor, sporim încrederea populaţiei în forţele de Coaliţie şi ne îndeplinim obiectivele, chiar dezvoltăm relaţii de prietenie.

Discuţiile curg. Se povestesc întâmplări, se fac precizări, se stabilesc detalii. După aproximativ o oră şi jumătate, subiectul discuţiilor pare a fi epuizat. Încercăm o relaxare a dialogului, începem să vorbim despre România, despre obiceiurile noastre, iar dialogul curge calm. La un moment dat, liderul afgan spune că discuţiile s-au încheiat şi, fiind vremea frumoasă, ne pofteşte politicos să luăm masa împreună cu el şi cu invitaţii săi, afară în curte. Nu putem să nu apreciem ospitalitatea afganilor, din puţinul pe care îl au, împart cu noi bucatele lor care, de cele mai multe ori, sunt şi gustoase.

Terminăm masa relativ repede şi ieşim la oamenii noştri, însoţiţi de omologii afgani. Ne luăm rămas bun de la ei, asigurându-i de toată cooperarea noastră. Liderul afgan mulţumeşte militarilor români pentru sprijinul acordat sătenilor lui, pentru modul în care forţele româneşti îşi desfăşoară misiunile în regiune, pentru felul cum aceştia cooperează cu forţele de securitate naţionale, armata şi poliţia naţională afgană. Acest aspect este resimţit de populaţia locală prin reducerea acţiunilor insurgente care le pun viaţa în pericol, fapt benefic pentru derularea unei vieţi cotidiene normale, într-o societate liberă şi democrată.

„Cooperarea cu liderii afgani şi cu forţele de securitate afgane reprezintă cheia succesului acţiunilor executate de militarii noştri, cât şi de cele ale partenerilor de Coaliţie. Tocmai din acest motiv, executarea misiunilor de tip Security Shura reprezintă un aspect esenţial, care ne sprijină în identificarea posibilelor activităţi insurgente din zonă, dar şi pentru faptul că astfel de întâlniri conferă siguranţă pentru liderii afgani şi oamenii lor” - ne-a relatat comandantul batalonului, locotenent-colonel Ionuţ Ilinca.

Strângem dispozitivul şi ne îmbarcăm cu destinaţia Baza aeriană militară Kandahar. Camarazii de la poarta de acces ne primesc zâmbind. Verificăm încă o dată armamentul şi comunicaţiile. „Pe lângă experienţa câştigată într-o astfel de misiune, cea mai mare bucurie este faptul că alături de militarii mei putem raporta încă o misiune încheiată cu succes” - ne spune sublocotenentul Corneliu Koss.

Cu mintea ageră şi atenţia distributivă, cu gândul la următoarea mişcare, ca într-un joc de şah, cu capacitatea de previziune folosită la maxim, „Vulturii Carpaţilor” îşi fac pe deplin datoria de a menţine un climat de securitate stabil în provincia Kandahar.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 180

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 218

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 435

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 418

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 238

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 360

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 455

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 401

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 696

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 513

Citeşte şi:

Ca să intri în Baza Militară Aeriană Kandahar trebuie să treci de un filtru extrem de complex, iar cei de care depinde securitatea tuturor celor din...
Publicat pe 28.06.2018
Printre calităţile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” regăsim dorinţa de perfecţionare şi nevoia de pregătire...
Transmisioniştii
Publicat pe 16.07.2018
Creşterea exponenţială a necesităţii de informaţie şi a nevoii de intensificare a vitezei de circulaţie a acesteia a dus la evoluţia în mare viteză a...

Comentarii