PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Ziua NATO, sărbătorită în baza militară aeriană Kandahar
Publicat pe 02.04.2018
Integrarea în structura nord-atlantică a României a fost un proces îndelungat, drept pentru care calitatea de membru al Alianţei echivalează cu garanţia securităţii şi stabilităţii pe plan extern.
Un rol activ al României în cadrul NATO reprezintă o condiţie esenţială pentru promovarea intereselor naţionale la nivel inter-aliat şi integrarea preocupărilor de securitate ale României în procesul decizional al Alianţei Nord-Atlantice.
Afganistanul a reprezentat permanent o zonă de interes şi, de asemenea, cel mai mare efort într-un teatru de operaţii. La momentul de vârf al participării, România avea dislocaţi aproximativ 2.000 de militari. În prezent, sunt dislocaţi aproximativ 650 de militari în Afganistan.
Aproximativ 13.000 de persoane din statele membre NATO şi ţările partenere sunt angajate în cadrul „Resolute Support” (RSM), misiune ce se desfăşoară în zona centrală a Afganistanului, respectiv în Kabul/Bagram, şi în patru provincii: Mazar-e Sharif, Herat, Kandahar şi Laghman.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO, duminică, 1 aprilie, în baza militară aeriană din Kandahar, unde sunt dislocaţi militarii Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, a avut loc ceremonia militară prilejuită de sărbătorirea zilei în care România devenea stat membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice (NATO). La eveniment a participat colonelul Bogdan Istrate, reprezentantul militar naţional în teatrul de operaţii din Afganistan, locotenent-colonelul Ionuţ Ilinca, comandantul Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, locotenent-colonelul Adrian Banciu, comandantul Elementului Naţional de Sprijin, reprezentanţi ai echipei române de consiliere, asistenţă şi instruire din cadrul Comandamentului TAAC South (Train, Advice&Assist Command), cât şi reprezentanţi ai contingentului bulgar dislocat în Kandahar.
Ceremonia a început cu introducerea în formaţie a Drapelului de luptă, intonarea imnului NATO, a imnului naţional al României, şi a imnului naţional al Bulgariei.
În cuvântul său cu acest prilej, colonelul Bogdan Istrate a transmis că (…) în toţi aceşti 14 ani ca membru al Alianţei, România şi-a consolidat poziţia în comunitatea NATO, dezvoltând Parteneriatul strategic cu SUA. De asemenea, România continuă să fie o importantă naţiune care contribuie cu trupe la misiunea „Resolute Support”, majoritatea militarilor fiind dislocaţi în baza militară aeriană Kandahar.
Aderarea României la NATO a constituit unul din elementele definitorii ale procesului de transformare şi modernizare a societăţii româneşti post-decembriste, prin crearea unui climat de stabilitate care a permis, printre altele, creşterea volumului investiţiilor străine, modernizarea instituţiilor din domeniul securităţii naţionale şi ordinii publice, precum şi conturarea unui rol mai consistent al României ca factor de stabilitate regională.
Potrivit Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie.
Comentarii