Ziua NATO, sărbătorită în baza militară aeriană Kandahar

Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 02.04.2018

Integrarea în structura nord-atlantică a României a fost un proces îndelungat, drept pentru care calitatea de membru al Alianţei echivalează cu garanţia securităţii şi stabilităţii pe plan extern.

Un rol activ al României în cadrul NATO reprezintă o condiţie esenţială pentru promovarea intereselor naţionale la nivel inter-aliat şi integrarea preocupărilor de securitate ale României în procesul decizional al Alianţei Nord-Atlantice.

Afganistanul a reprezentat permanent o zonă de interes şi, de asemenea, cel mai mare efort într-un teatru de operaţii. La momentul de vârf al participării, România avea dislocaţi aproximativ 2.000 de militari. În prezent, sunt dislocaţi aproximativ 650 de militari în Afganistan.

Aproximativ 13.000 de persoane din statele membre NATO şi ţările partenere sunt angajate în cadrul „Resolute Support” (RSM), misiune ce se desfăşoară în zona centrală a Afganistanului, respectiv în Kabul/Bagram, şi în patru provincii: Mazar-e Sharif, Herat, Kandahar şi Laghman.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO, duminică, 1 aprilie, în baza militară aeriană din Kandahar, unde sunt dislocaţi militarii Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, a avut loc ceremonia militară prilejuită de sărbătorirea zilei în care România devenea stat membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice (NATO). La eveniment a participat colonelul Bogdan Istrate, reprezentantul militar naţional în teatrul de operaţii din Afganistan, locotenent-colonelul Ionuţ Ilinca, comandantul Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, locotenent-colonelul Adrian Banciu, comandantul Elementului Naţional de Sprijin, reprezentanţi ai echipei române de consiliere, asistenţă şi instruire din cadrul Comandamentului TAAC South (Train, Advice&Assist Command), cât şi reprezentanţi ai contingentului bulgar  dislocat în Kandahar.

Ceremonia a început cu introducerea în formaţie a Drapelului de luptă, intonarea imnului NATO, a imnului naţional al României, şi a imnului naţional al Bulgariei.

În cuvântul său cu acest prilej, colonelul Bogdan Istrate a transmis că (…) în toţi aceşti 14 ani ca membru al Alianţei, România şi-a consolidat poziţia  în comunitatea NATO, dezvoltând Parteneriatul strategic cu SUA. De asemenea, România continuă să fie o importantă naţiune care contribuie cu trupe la misiunea „Resolute Support”, majoritatea militarilor fiind dislocaţi în baza militară aeriană Kandahar.

Aderarea României la NATO a constituit unul din elementele definitorii ale procesului de transformare şi modernizare a societăţii româneşti post-decembriste, prin crearea unui climat de stabilitate care a permis, printre altele, creşterea volumului investiţiilor străine, modernizarea instituţiilor din domeniul securităţii naţionale şi ordinii publice, precum şi conturarea unui rol mai consistent al României ca factor de stabilitate regională.

Potrivit Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a  lunii aprilie.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 126

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 262

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 347

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 305

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 516

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 424

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 681

Citeşte şi:

Ca să intri în Baza Militară Aeriană Kandahar trebuie să treci de un filtru extrem de complex, iar cei de care depinde securitatea tuturor celor din...
Publicat pe 28.06.2018
Printre calităţile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” regăsim dorinţa de perfecţionare şi nevoia de pregătire...
Publicat pe 14.03.2018
Poate fi greu de imaginat cum o ţară fără resurse, la prima vedere, cu un teren deşertic extrem de fărâmiţat, cu nesfârşite conflicte armate şi lupte...
Publicat pe 13.02.2019
Au trecut șase luni de când militarii Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” participă la misiunea ”Resolute Support” în teatrul de...

Comentarii