Ziua NATO, sărbătorită în baza militară aeriană Kandahar

Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 02.04.2018

Integrarea în structura nord-atlantică a României a fost un proces îndelungat, drept pentru care calitatea de membru al Alianţei echivalează cu garanţia securităţii şi stabilităţii pe plan extern.

Un rol activ al României în cadrul NATO reprezintă o condiţie esenţială pentru promovarea intereselor naţionale la nivel inter-aliat şi integrarea preocupărilor de securitate ale României în procesul decizional al Alianţei Nord-Atlantice.

Afganistanul a reprezentat permanent o zonă de interes şi, de asemenea, cel mai mare efort într-un teatru de operaţii. La momentul de vârf al participării, România avea dislocaţi aproximativ 2.000 de militari. În prezent, sunt dislocaţi aproximativ 650 de militari în Afganistan.

Aproximativ 13.000 de persoane din statele membre NATO şi ţările partenere sunt angajate în cadrul „Resolute Support” (RSM), misiune ce se desfăşoară în zona centrală a Afganistanului, respectiv în Kabul/Bagram, şi în patru provincii: Mazar-e Sharif, Herat, Kandahar şi Laghman.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO, duminică, 1 aprilie, în baza militară aeriană din Kandahar, unde sunt dislocaţi militarii Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, a avut loc ceremonia militară prilejuită de sărbătorirea zilei în care România devenea stat membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice (NATO). La eveniment a participat colonelul Bogdan Istrate, reprezentantul militar naţional în teatrul de operaţii din Afganistan, locotenent-colonelul Ionuţ Ilinca, comandantul Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, locotenent-colonelul Adrian Banciu, comandantul Elementului Naţional de Sprijin, reprezentanţi ai echipei române de consiliere, asistenţă şi instruire din cadrul Comandamentului TAAC South (Train, Advice&Assist Command), cât şi reprezentanţi ai contingentului bulgar  dislocat în Kandahar.

Ceremonia a început cu introducerea în formaţie a Drapelului de luptă, intonarea imnului NATO, a imnului naţional al României, şi a imnului naţional al Bulgariei.

În cuvântul său cu acest prilej, colonelul Bogdan Istrate a transmis că (…) în toţi aceşti 14 ani ca membru al Alianţei, România şi-a consolidat poziţia  în comunitatea NATO, dezvoltând Parteneriatul strategic cu SUA. De asemenea, România continuă să fie o importantă naţiune care contribuie cu trupe la misiunea „Resolute Support”, majoritatea militarilor fiind dislocaţi în baza militară aeriană Kandahar.

Aderarea României la NATO a constituit unul din elementele definitorii ale procesului de transformare şi modernizare a societăţii româneşti post-decembriste, prin crearea unui climat de stabilitate care a permis, printre altele, creşterea volumului investiţiilor străine, modernizarea instituţiilor din domeniul securităţii naţionale şi ordinii publice, precum şi conturarea unui rol mai consistent al României ca factor de stabilitate regională.

Potrivit Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a  lunii aprilie.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 174
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 48
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 104
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 165

Citeşte şi:

Publicat pe 28.06.2018
Printre calităţile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” regăsim dorinţa de perfecţionare şi nevoia de pregătire...
Transmisioniştii
Publicat pe 16.07.2018
Creşterea exponenţială a necesităţii de informaţie şi a nevoii de intensificare a vitezei de circulaţie a acesteia a dus la evoluţia în mare viteză a...
Publicat pe 27.08.2018
Sâmbătă, 25 august, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de autoritate între Batalionul de...

Comentarii