Vizita ministrului apărării în Kandahar

Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 16.04.2018

În data de 11 aprilie, în spiritul Sărbătorilor Pascale, ministrul apărării naţionale, domnul Mihai-Viorel Fifor, împreună cu o delegaţie condusă de către şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, i-au vizitat pe militarii români dislocaţi în teatrul de operaţii din Afganistan, care acţionează în cadrul misiunii NATO „Resolute Support”.

În cadrul întâlnirilor avute în Baza militară aeriană din Kandahar, ministrul apărării naţionale a fost informat în legătură cu situaţia îndeplinirii misiunilor militarilor români în zona de responsabilitate din sudul Afganistanului, cu privire la modul în care sunt executate operaţiile în cooperare cu forţele Coaliţiei şi cele în parteneriat cu Forţele de Securitate Afgane.

Ministrul apărării naţionale şi membrii delegaţiei au avut o întâlnire informală cu militarii români dislocaţi în Baza militară aeriană din Kandahar, cărora a ţinut să le adreseze câteva cuvinte: „Vreau să vă mulţumesc pentru activitatea pe care o desfăşuraţi aici (...), avem foarte mare încredere în tot ce faceţi şi am ţinut neapărat să venim să vă vedem imediat după Paşti. Aşa considerăm noi că trebuie făcute lucrurile, să dăm un semnal că noi credem în tot ce se întâmplă aici, şi vrem să ştim de la dumneavoastră care sunt problemele cu care vă confruntaţi, să le putem rezolva şi să putem îmbunătăţi viaţa şi activitatea pe care o desfăşuraţi aici, în teatrul de operaţii.

Am venit pur şi simplu să vă vedem aici, nu în unităţile din care proveniţi, pentru că ştim cu toţii că acasă lucrurile stau altfel, în teatrul de operaţii stau cu totul diferit, iar semnalele pe care le avem cu privire la misiunile pe care le desfăşuraţi sunt foarte bune şi pentru asta încă o dată vă felicit şi vă mulţumesc. Mă bucur că am putut veni şi, în ceea ce mă priveşte, vreau să consideraţi că aveţi în faţa dumneavoastră un prieten şi un om care este deschis la toate problemele cu care vă confruntaţi. Aţi făcut aproape jumătate din misiune, mai este încă pe atât, în fiecare zi ne dorim ca totul să decurgă normal şi să nu avem niciun fel de eveniment până la finele misiunii, astfel încât toţi să veniţi cu bine acasă. Unii aţi mai fost prin teatrele de operaţii, o parte sunteţi la prima misiune. Însă am înţeles că lucraţi foarte bine şi că sunteţi o echipă foarte bine sudată, iar lucrul acesta nu poate decât să ne bucure”.

În campul Elementului Naţional de Sprijin a adăugat: “Pot să vă spun că sunt mândru de ceea ce realizaţi şi este un sentiment extrem de plăcut ca, ori de câte ori mă întâlnesc cu omologii mei, să aud numai cuvinte de laudă despre militarii români, şi asta vi se datorează în foarte mare măsură. Armata României este una care şi-a câştigat respectul în faţa partenerilor noştri, o armată care îşi face datoria oriunde este chemată şi cred că cel mai bine ştiţi dumneavoastră despre acest aspect. Vreau să vă spun că ne gândim în fiecare zi cu drag şi cu preocupare, pentru că ne dorim să veniţi cu toţii cu bine acasă. Totodată, mă gândesc de fiecare dată la familiile dumneavoastră, care duc greul, că nu sunteţi singuri în misiunea asta, şi sper ca la finele misiunii să vă putem întâmpina şi să vă putem strânge mâna, aşa cum vom face şi astăzi, pentru că este un lucru care pe mine, cel puţin, mă onorează”.

De asemenea, în timpul vizitei în campul Elementului Naţional de Sprijin, un moment special a fost reprezentat şi de avansarea domnului maior Cristian Badiu, medicul detaşamentului, la gradul de locotenent-colonel.

După întâlnirile neoficiale cu militarii români, delegaţia condusă de ministrul apărării naţionale a avut o întâlnire oficială cu generalul de brigadă John W. Lathrop, comandantul Comandamentului de Instruire, Consiliere şi Asistenţă din Regiunea de Sud (TAAC-South). În acest context, ministrul apărării a reiterat angajamentul consistent şi constant al forţelor Armatei României în cadrul operaţiilor de stabilitate şi sprijin şi cele post-conflict din Afganistan. A fost evidenţiată cooperarea excelentă dintre militarii români şi cei americani în desfăşurarea noilor misiuni comune, centrate pe instruire, consiliere şi asistenţă pentru Forţele de Securitate Afgane. De asemenea, generalul de brigadă John W. Lathrop a afirmat: ”…Ne bucurăm că facem parte din aceeaşi echipă şi întotdeauna ne face plăcere să lucrăm cu voi, românii; sunteţi adevăraţi profesionişti şi un partener extraordinar, ceea ce face ca această colaborare să fie una de succes”.

                                                                                                                                ***

Din delegaţie au mai făcut parte: comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, general de brigadă Dorin Ioniţă; şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general de flotilă aeriană Viorel Pană; comandantul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, general de brigadă Gheorghiţă Vlad; locţiitorul şefului Direcţiei de Informaţii Militare, colonel Ciprian Nan; şeful de stat major al Comandamentului Logistic Întrunit, colonel Bixi-Pompiliu Mocanu.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 129

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 264

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 350

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 305

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 516

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 428

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 682

Citeşte şi:

Publicat pe 28.06.2018
Printre calităţile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” regăsim dorinţa de perfecţionare şi nevoia de pregătire...
Misiunea “Security Shura”
Publicat pe 28.03.2018
Baza aeriană militară Kandahar, Afganistan, o dimineaţă aparent nu suficient de caldă pe cât induce tipul climei din zonă, însă, în câteva ore,...
Ca să intri în Baza Militară Aeriană Kandahar trebuie să treci de un filtru extrem de complex, iar cei de care depinde securitatea tuturor celor din...

Comentarii